AdSenseBanner

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Θεσ/νίκη: Αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Συντριβανιού

Ένα μνημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, τόπος συνάντησης κατοίκων της πόλης, αποκαλύπτει την Ιστορία του, μέσα από το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με τίτλο «Συντριβάνι, ο ήχος του νερού».

Το ντοκιμαντέρ δημιούργησε το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το Συντριβάνι χτίστηκε το 1889, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στο χώρο που βρισκόταν η Κασσανδρεωτική πύλη. Ήταν δώρο του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ προς τους Θεσσαλονικείς και εντασσόταν, μαζί με άλλα έργα, σε μια προσπάθεια «εξωραϊσμού» της πόλης. Το έργο είχε και πρακτικό χαρακτήρα, καθώς προσέφερε νερό σε διαβάτες και ζώα. Τη δεκαετία του ’50 το Συντριβάνι απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια έργων στην περιοχή. Το 1977 αναστηλώθηκε με βάση το αυθεντικό σωζόμενο υλικό από το δήμο Θεσσαλονίκης.

«Η ιστορία του μνημείου παρουσιάζεται μέσα από γκραβούρες, σχέδια και ιστορικές φωτογραφίες. Επίσης, κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του νερού στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στις κρήνες, που είχαν τοποθετηθεί κατά το παρελθόν σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Ινστιτούτου, Βασιλική Μισαηλίδου- Δεσποτίδου.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η αρχαιολόγος, Ελένη Στούμπου- Κατσαμούρη.

Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ροτόντας από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δράσης του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails