AdSenseBanner

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ προς τον Πρωθυπουργό - Σημαντική υστέρηση του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τα τουριστικά μεγέθη της γείτονος (Τουρκίας)


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γ. Παπανδρέου απέστειλε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας ΓΕΠΟΕΤ. Η ΓΕΠΟΕΤ με τη συγκεκριμένη επιστολή υποστηρίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται για πολλά χρόνια στον αυτόματο πιλότο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για τον κλάδο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ απευθύνει έκκληση στον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, εξέλιξη που θα αποτελέσει και τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο. Ειδικότερα στην επιστολή της ΓΕΠΟΕΤ αναφέρονται τα εξής: «Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στον τουρισμό της χώρας και στα έσοδα που προέρχονται από αυτόν. Τα έσοδα από τον τουρισμό το 2006 για την χώρα μας άγγιξαν τα 11.5 δις Ευρώ, σημαντικότατο ποσό όταν μάλιστα αυτό καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και προσφέρει 900.000 θέσεις εργασίας. Τα έσοδα του 2006 εκτοξεύθηκαν γιατί ο ελληνικός τουρισμός ήταν ακόμα επηρεασμένος θετικά από την μεγάλη προβολή της χώρας λόγω των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, στη συνέχεια όμως άρχισαν να μειώνονται σταδιακά γιατί η εικόνα της χώρας αφέθηκε έκτοτε στον αυτόματο πιλότο, γιατί οι κυβερνώντες πίστευαν πως η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων θα απέδιδε εσαεί» αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει.

«Τίποτα το συνταρακτικό δεν συνέβη στον κόσμο ώστε να στερήσει από την χώρα μας την ικανοποιητική ροή του τουρισμού εκτός από την εγκατάλειψη του ελληνικού τουρισμού από εμάς τους ίδιους τους Έλληνες. Από το 2006 κύριε Πρόεδρε δεν γίνεται διαφήμιση, αυτά τα νούμερα που ακούγονταν περί 100 εκατομμυρίων Ευρώ τον χρόνο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν στα χαρτιά ή κάποια ποσά πολύ μικρότερα ήταν κυρίως σε διαφημίσεις στο εσωτερικό για κομματικές ή και προσωπικές σκοπιμότητες.

Ούτε τα πρόσφατα γεγονότα, οι απεργίες, οι θάνατοι των τριών αθώων ανθρώπων στην Marfin έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο, φυσικά τέτοια γεγονότα φοβίζουν ως ένα βαθμό αυτούς που επιδιώκουν να επισκεφθούν μια χώρα, δεν θα πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι κάθε κυβέρνησης για την πτώση των εσόδων του ελληνικού τουρισμού, ώστε να καλύπτουν την μηδενική προβολή της χώρας.

Σε όλες τις χώρες γίνονται αυτά, θα σας θυμίσουμε την Ισπανία, την Αγγλία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που απέβησαν μοιραίες για πολλούς πολίτες εκεί, όμως δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός τους. Ρόλο έπαιξε η ελάχιστη σημασία των κυβερνήσεων να προβάλλουν τουριστικά στο εξωτερικό αυτό το πολύτιμο αγαθό που μας χάρισε η φύση και η λαμπρή ιστορία μας, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ο τουρισμός, η συχνή αλλαγή υπουργών και επιτελών σ’ αυτό το Υπουργείο πριν ακόμα γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο του ελληνικού τουρισμού. Αν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα δυνατό όνομα για τον ελληνικό τουρισμό, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει ο τουρισμός αυτής της χώρας να αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

Ο ιδιωτικός τομέας που ασχολείται με τον τουρισμό χωρίς εξαιρέσεις πασχίζει με δικές του προσωπικές πρωτοβουλίες, με ταξίδια στο εξωτερικό να κρατήσει το ενδιαφέρον των ξένων tour operator, των ξένων συνεργατών-τουριστικών γραφείων για την χώρα μας. Πρώτη φορά εμείς σαν κλάδος, σαν Ομοσπονδία Ενώσεων τουριστικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων όλης της χώρας αισθανόμαστε τόσο ανασφαλείς, δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει αύριο, αν θα είμαστε και πάλι σε θέση να σεβαστούμε την υπογραφή μας σαν πράκτορες, σαν Έλληνες και να θεωρούμαστε πλέον από τους ξένους συναδέλφους μας και συνεργάτες συνεπείς και αξιόπιστοι όπως και πριν, ή θα γίνουμε ασυνεπείς και αναξιόπιστοι μετακυλώντας σε αυτούς την αύξηση του ΦΠΑ, αφού έχουμε ήδη υπογράψει από τον προηγούμενο χρόνο τα συμβόλαια μαζί τους, γνωρίζοντας πως αυτοί δεν θα μπορέσουν να επιρρίψουν αυτήν την αύξηση στον καταναλωτή - τουρίστα πελάτη τους.

Τότε δύο πράγματα θα μπορούν να συμβούν: είτε να σεβαστούμε την υπογραφή μας και να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις μας την αύξηση στο ΦΠΑ με επιζήμιο αποτέλεσμα χωρίς να το αντέξουμε, είτε να την μετακυλίσουμε στους ξένους tour operator-πράκτορες, με τα δεινά αποτελέσματα που θα φέρει μία τέτοια ενέργεια. Δηλαδή να μην μας εμπιστεύονται πλέον (για πρώτη φορά στα χρονικά) και να στραφούν στο μέλλον σε άλλες ανταγωνίστριες αγορές που είναι αξιόπιστες. Γνωρίζετε πως τον Μάρτιο ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ όπου υπάγονται οι μεταφορές με τουριστικά λεωφορεία και τα ξενοδοχεία αυξήθηκε από 9% σε 10% και κατόπιν δεύτερης αύξησης τον Ιούλιο σε 11%, την στιγμή που τα συμβόλαια με τους ξένους tour operator και τα τουριστικά γραφεία έχουν υπογραφεί από τον προηγούμενο χρόνο (Ιούνιος- Ιούλιος), οι δε ξένοι έχουν κοστολογήσει αυτό το πακέτο και κυκλοφορήσει τις τιμές για τον επόμενο χρόνο. Προχθές ο υπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κύριος Παύλος Γερουλάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους - εφημερίδα Ναυτεμπορική 6/10/2010 - ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Κύριε Πρόεδρε, τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι και άλλα κομμάτια που τον συνθέτουν.

Ο τουρισμός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) στον παραθεριστικό τουρισμό όπου ο τουρίστας και οι οικογένειες κάνουν τις διακοπές τους στην θάλασσα και τον ήλιο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και β) ο περιηγητικός τουρισμός που είναι και ο πλέον αποδοτικός για την χώρα, όπου οι τουρίστες χρησιμοποιούν τα τουριστικά λεωφορεία κάνοντας τουριστικούς γύρους στην Ελλάδα, επισκέπτονται μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και διαμένουν σε ξενοδοχεία πόλεων και πρωτευουσών νομών όπως και η Αθήνα, χωρίς να εξαιρείται και ο συνεδριακός τουρισμός που έχει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας πριν ή μετά το συνέδριο.

Εξαιρώντας κύριε Πρόεδρε τις άλλες δραστηριότητες του τουρισμού που αντιμετωπίζουν την ίδια κρίση με τα ξενοδοχεία, αγνοώντας τες, τις οδηγείτε σε πλήρη απαξία και στην ανυποληψία όταν αυτές μόνο θα αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ξένων συνεργατών τους. Κύριε Πρόεδρε χωρίς να προσπερνάμε την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προσπάθειές σας για να δώσετε λύσεις στην οικονομία αυτής της χώρας, παράκληση μας είναι να ενσκήψετε προσωπικά στο θέμα και να μεσολαβήσετε στον Υπουργό Οικονομικών, του οποίου τις προσπάθειες αναγνωρίζουμε, ώστε ο τουρισμός μας να θεωρηθεί ενιαίος. Παρ’ όλο που οι σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας ξενοδόχους είναι άριστες και είμαστε βέβαιοι πως και αυτοί δεν μας βλέπουν διαφορετικά απλά μιλάνε για τον κλάδο τους, θα ήταν για την Ελλάδα καταστροφικό να αυξηθεί ο ΦΠΑ έτι περαιτέρω από το σημείο που έφτασε ύστερα από 2 διαδοχικές αυξήσεις φέτος, ο οποίος είναι ήδη ο υψηλότερος σε σύγκριση με τον ΦΠΑ των ανταγωνιστριών χωρών.

Γιατί αν στον αυτόματο πιλότο που έχει αφεθεί ο ελληνικός τουρισμός προσθέσουμε και την ασυνέπεια στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει για το 2011 ή κάποια μελλοντική αύξηση του ΦΠΑ τότε να περιμένουμε κύριε Πρωθυπουργέ ακόμα μεγαλύτερη πτώση στον εισερχόμενο τουρισμό τόσο για το 2011 όσο και για τα χρόνια που ακολουθούν, που θα είναι καταστροφική για εμάς και την οικονομία μας». Τουρισμός Τουρκίας Σε πλήρη αντιδιαστολή με την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τα μεγέθη του τουρισμού στην Τουρκία έχουν εκτοξευθεί, όπως τα παρουσιάζει μελέτη την οποία έστειλε η πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

Μετά από 10 έτη προσπαθειών - το 2000 ο τουρκικός τουρισμός σε απόλυτους αριθμούς ήταν ισοδύναμος με αυτόν της Ελλάδος- το 2009 τριπλασίασαν τα μεγέθη τους όταν στην ίδια περίοδο εμείς μείναμε όχι μόνο στάσιμοι αλλά και με μειωμένα κατά κεφαλήν έσοδα. Στόχος της Τουρκίας είναι το 2023 να φτάσει τα 63 εκατομμύρια τουρίστες με έσοδα 85 δισεκατομμύρια. Και ενδεχομένως να επιτευχθεί, όταν οι γείτονες έχουν σαφώς αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο του τουρισμού για την δική τους οικονομία και δίνουν κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά - όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά δέκα ολόκληρες μονάδες- και που αντιμετωπίζουν συνολικά και όχι αποσπασματικά όπως στην χώρα μας τις επενδυτικές προσπάθειες στον τουρισμό.

EΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ -
ΜΕΓΕΘΗ Πίνακας αφίξεων 2000-2009

Έτος 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Αφίξεις αλλοδ. Τουρ. (εκατ.) 10,428 11,619 13,256 14,030 17,517 21,125 19,820 23,341 26,337 27,077
Μεταβολή αφίξεων (%) +39,3 +11,4 +14,1 +5,8 +24,9 +20,6 -6,2 +17,8 +12,8 +2,8

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις:

- Παραχώρηση δημόσιας γης για διάστημα έως 49 έτη με προνομιακούς όρους - Εξαίρεση από το ΦΠΑ για μηχανήματα και εξοπλισμό
- Εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις από την καταβολή δασμού εισαγωγής - Οι πιστοποιημένες από το Υπουργείο Τουρισμού ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρνουν στη χώρα ξένο συνάλλαγμα περισσότερο του 1 εκατ. δολαρίων αντιμετωπίζονται ως εξαγωγείς - Μειωμένη φορολογία
- Μειωμένος ΦΠΑ για τα καταλύματα (8% από 01.01.2008 έναντι 18% που ίσχυε προηγουμένως).
- Διευκολύνσεις δανειοδότησης Ενδεικτικά και προς την διενέργεια συγκρίσεων μπορεί να αναφερθεί ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων, τα οποία όχι μόνο παράγονται από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια ξένων κολοσσών στην Τουρκία, αλλά αγοράζονται με πολύ χαμηλό κόστος από τους Τούρκους τουριστικούς πράκτορες και ταυτόχρονα εξάγονται στην Ευρώπη σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails