AdSenseBanner

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Δίκαιη ασφαλιστική μεταχείριση των μικρών ξενοδοχείων ζητά το Ξ.Ε.Ε


Με επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη συνεχίζει το Ξ.Ε.Ε. τις προσπάθειες για μια δίκαιη αντιμετώπιση των μικρών ξενοδοχείων σχετικά με την ασφάλισή τους στον Ο.Α.Ε.Ε. Το Ξ.Ε.Ε. επισημαίνει στη νέα Υπουργό τα παρακάτω προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις στην περιφέρεια.


"Μετά την πάροδο δύο χρόνων εφαρμογής του Ν.3655/08, προέκυψαν στην πράξη, όπως ήταν αναμενόμενο, μια σειρά από προβλήματα ερμηνείας των διατάξεων του σχετικά με την ένταξη του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων (Τ.Π.Ξ.) στον Ο.Α.Ε.Ε.

Το Τ.Π.Ξ., που ήταν τμήμα του Ξ.Ε.Ε., είχε ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από το 1948, με αποτέλεσμα με την ένταξή τους στον Ο.Α.Ε.Ε. να δημιουργείται σήμερα έντονο κοινωνικό πρόβλημα ιδίως για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω του ίδιου του νόμου, που δεν προέβλεψε μεταβατικές διατάξεις, αλλά και της ερμηνείας που έχει δοθεί στις συγκεκριμένες διατάξεις με αλληλοαντικρουόμενες εγκυκλίους.

Όπως είχαμε επισημάνει και στον προκάτοχό σας και στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, που πρέπει να προσεγγιστούν στην πραγματική τους διάσταση και να δοθούν οι δέουσες ερμηνείες και λύσεις, όπως:

Ασφαλιστική εξομοίωση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων με δυναμικότητα κάτω των 10 δωματίων, που είναι παραδοσιακά καταλύματα, με τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, που εξαιρούνται από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.
Υπαγωγή όλων των ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων στον ΟΓΑ, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και την προέλευση των εισοδημάτων
Η παραπάνω παράλειψη του νομοθετικού πλαισίου έχει οδηγήσει σε μια σημαντική αδικία σε βάρος των μικρών ξενοδόχων , αδικία την οποία ο νόμος αναγνωρίζει στους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων με δυναμικότητα 10 ή λιγότερων δωματίων, απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση εγγραφής στον ΟΑΕΕ , κάτι που όμως δεν αναγνωρίζει στους αντίστοιχης δυναμικότητας ξενοδόχους . Αποτέλεσμα αυτής της αντίφασης είναι ότι δημιουργείται με τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών μια κοινωνική αδικία και κατ’ επέκταση ένα κοινωνικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδόχων αποτελείται από 1500 ξενοδόχους (με ξενοδοχεία δυναμικότητας 10 ή λιγότερα δωμάτια ) , με μέσο όρο δυναμικότητας κάθε μονάδας τα 7 δωμάτια , οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες για την οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης τους ασφαλιστικές εισφορές.

Με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία της ηγεσίας του Υπουργείου, ζητούμε τη λύση του σημαντικού αυτού προβλήματος, το οποίο αδίκως ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails