AdSenseBanner

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Κέρδισαν τη μάχη των αφίξεων, χάνουν τη μάχη των εσόδων


Με τιμές 2010 και έξτρα εκπτώσεις έως και 20% για προκρατήσεις που θα γίνουν από φέτος το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο του 2011 ανανεώνουν τα συμβόλαιά τους με ξένους τουρ οπερέιτορ οι ξενοδόχοι της χώρας μας για την επόμενη χρονιά. Αν ο αριθμός των αφίξεων και κυρίως τα έσοδα δεν αυξηθούν, σύσσωμος ο κλάδος θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, με απρόβλεπτες συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Στόχος είναι πλέον τα early bookings (κρατήσεις νωρίτερα από την πραγματοποίηση του ταξιδιού), ώστε να αυξηθούν οι πληρότητες χωρίς τα μεγάλα ποσοστά έκπτωσης, έως και 50%, που αναγκάστηκαν να κάνουν φέτος, προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο λίγοι ξενοδόχοι -όσοι είχαν υψηλές πληρότητες ή υλοποιήσαν επενδύσεις- κατάφεραν να εξασφαλίσουν μικρές αυξήσεις για τα συμβόλαια του 2011 με τους ξένους τουρ οπερέιτορ.

Επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ξενοδόχων είναι να ξεκινήσουν την περίοδο Early Bookings προσφέροντας εκπτώσεις έως 20% και σταδιακά να μειώσουν το ποσοστό, ώστε προς τη λήξη περιόδου να το έχουν μηδενίσει.

Πέρυσι, είχε ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική, με εκπτώσεις 10% στην αρχή των Early Bookings και σταδιακή αύξηση του ποσοστού στη συνέχεια. Τελικά όμως υπό τον κίνδυνο των άδειων δωματίων οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις έως και 50% για τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής (Late Bookings). Έτσι, ενίσχυσαν τις πληρότητές τους, μείωσαν όμως πάρα πολύ τα έσοδα των επιχειρήσεών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, παρότι οι αφίξεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα τα έσοδα στο τέλος της χρονιάς θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 7%, γεγονός που θα σπάσει το ψυχολογικό «ανάχωμα» των 10 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό το 2002.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο αφίχθησαν 9.471.521 αλλοδαποί τουρίστες, έναντι 9.525.556 πέρυσι. Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση στις αφίξεις σημειώθηκε τον Απρίλιο (-16,07%), ενώ κατά 4,07% χαμηλότερα κινήθηκαν οι αφίξεις τον Ιούνιο. Ωστόσο, τις μειώσεις αυτές ισοσκέλισαν οι αυξημένες αφίξεις κατά 1,91% τον Ιούλιο, κατά 1,35% τον Αυγούστο και κατά 0,86% το Σεπτέμβριο.

πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails