AdSenseBanner

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τα περιπατητικά μονοπάτια της Τήλου


Η Λιν και ο Ιαν γεννήθηκαν στη Σκοτία. Σήμερα, όμως, γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τα περιπατητικά μονοπάτια της Τήλου, τη χλωρίδα και την πανίδα της, απ' ό,τι η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ζουν εκεί από το 1997, δουλεύοντας ως οδηγοί-ξεναγοί περιπατητών, ενώ έχουν ανακαλύψει ξανά πολλά, παλιά μονοπάτια, χαμένα από δεκαετίες, χάρη σ' έναν παλιό ιταλικό χάρτη του 1929, που βρήκαν σ' ένα …σούπερ μάρκετ.

Αγαπούν το νησί και την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονταν για διακοπές δύο φορές ετησίως, για αρκετά χρόνια, μέχρι που "κόλλησαν".

"Νιώθουν σαν στο σπίτι τους", όπως λένε, καθώς υποδέχονται τους φθινοπωρινούς τουρίστες στο όμορφο νησάκι της Δωδεκανήσου, όπου ο περιπατητικός τουρισμός βρίσκεται στα φόρτε του τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και Απρίλιο-Ιούνιο.

Δεν ήταν πάντα ξεναγοί: η Τήλος τούς έκανε. Το βιογραφικό τους περιλαμβάνει διάφορες δουλειές (π.χ., σε τράπεζες), αλλά και τη δημιουργία ενός ιστότοπου, με ειδήσεις, παιχνίδια κτλ. Τους ρωτάμε: τι είναι αυτό που τους έπεισε να αφήσουν τη Σκοτία για να δουλέψουν ως ξεναγοί στην Τήλο;

Η Λιν σκέφτεται αρκετά προτού απαντήσει και καταλαβαίνεις ότι από το μυαλό της περνούν τοπία, θάλασσες, αρχιτεκτονική. "Δεν ξέρω τι είναι συγκεκριμένα. Ίσως είναι το νερό. Η Τήλος, με τα μόλις 64 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, διαφέρει από άλλα νησιά ως προς το ότι έχει πολλές πηγές φρέσκου νερού. Αυτό επέτρεψε στους κατοίκους της να ζήσουν σε όλα τα σημεία της και να δημιουργήσουν μικρούς οικισμούς, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούν σε επικίνδυνα επαγγέλματα όπως η σπογγαλιεία. Το νησί τούς τα έδινε όλα, από σιτηρά και αμύγδαλα μέχρι ελιές, εσπεριδοειδή και σταφύλια... Η Τήλος έχει θετική ενέργεια και πολλή ησυχία", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λιν, που μαζί με τον Ιαν ίδρυσε το γραφείο "Tilos Trails" ("Μονοπάτια της Τήλου").

Μαγικά τα μονοπάτια του νησιού, ανοιγμένα χρόνια πριν από βοσκούς και περιπατητές, αλλά και χαμένα από δεκαετίες, καθώς - όταν πέρασαν σε αχρησία - τα σκέπασε η βλάστηση. Χάρη στο αντίγραφο του παλιού ιταλικού χάρτη, που ήταν κολλημένος στον τοίχο του σούπερ μάρκετ, οι δύο τους μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά πολλά μονοπάτια (10-15 είναι μόνο τα μεγάλα).

Ο Ιαν, που έχει περπατήσει κάθε γωνιά της Τήλου, τη θεωρεί μοναδική. Όπως λέει, αγαπάει τις πιο "άγριες" γωνιές της. Αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάτι, θα διάλεγε το παλιό βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, με τον χτισμένο το 1470 ναό, φωλιασμένο ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές και κυπαρίσσια, φυτεμένα το 1800.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails