AdSenseBanner

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Σλοβακία-Ομοίωμα αρχαίου ελληνικού σκάφους στον ποταμό Βαχ


Ένα λειτουργικό μοντέλο, σε φυσικό μέγεθος, της αρχαίας ελληνικής διήρους "Υπερβορέας", κατασκεύασε η τσεχική εταιρία "Κολούμπους 92- Πρέροφ", για λογαριασμό του συλλόγου ξιφασκίας "Περιπλανώμενοι Ιππότες", στη Σλοβακία.

Η κατασκευή του ομοιώματος, μήκους 17 και πλάτους 3,6 μέτρων, βάρους 7 τόνων, με κατάρτι ύψους 8 μέτρων και θέσεις για 10 κωπηλάτες, κόστισε πάνω από 33.000 ευρώ, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τσεχική εφημερίδα "Πράβο".
Οι δοκιμές του σκάφους, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπα εικόνες αρχαίων πλοίων, από αγγεία και άλλα αντικείμενα, πραγματοποιήθηκαν στην τεχνητή λίμνη Όραβα της βορειοδυτικής Σλοβακίας.
Το σκάφος, που θυμίζει αυτό των Αργοναυτών, βρίσκεται στον ποταμό Βαχ, κοντά στην πόλη Τρέντσιν, γνωστή ως ένα από τα βορειότερα φυλάκια των αρχαίων Ρωμαίων στην κεντρική Σλοβακία.
Στο ομοίωμα του αρχαίου σκάφους, που το κατά το καλοκαίρι λειτουργεί ως μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, την κεραμική τέχνη της εποχής και τα διάφορα όπλα.
"Τέτοια σκάφη πιθανόν να μετέφεραν εμπορεύματα μέχρι τη σημερινή Σλοβακία, μέσω των ποταμών Δούναβη και Βαχ", σημειώνουν οι κατασκευαστές του ομοιώματος.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails