AdSenseBanner

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για την δημιουργία του Costa Navarino


Έξι χρόνια μετά τη νομοθετική ρύθμιση και αφού πλέον το συγκρότημα του Costa Navarino στη Μεσσηνία, η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ είναι έτοιμο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά μπλοκάρει τις διαδικασίες μέρους της λειτουργίας της μονάδας.

Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική την νομοθετική ρύθμιση που παρέχει την δυνατότητα χαρακτηρισμού μιας περιοχής, ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως, ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), χωρίς να έχει προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός. Το σκεπτικό των δικαστών αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον όπως είναι η συγκεκριμένη.

Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει πώς ο «Γολγοθάς» του επιχειρηματία Βασ. Κωνσταντακόπουλου που επί 25 χρόνια «πάλεψε» με τη γραφειοκρατία για να εξασφαλίσει τις εκτάσεις γης και την χρηματοδότηση για την κατασκευή του Costa Navarino, συνεχίζεται...

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε δύο ολοκληρωμένες εκτάσεις, με παραθαλάσσια πρόσοψη, στις περιοχές Πύλου και Ρωμανού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 4 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων (δυναμικότητας 1.111 δωματίων), 2 γήπεδα γκολφ 18 οπών, γήπεδα τένις, κέντρα αναψυχής, θαλάσσιο πάρκο κ.ά.

Προ έτους, μάλιστα, ο επιχειρηματίας είχε τιμηθεί από το ΕΒΕΑ...

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Το δικαστήριο (είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Γ. Παναγιωτόπουλου) έκανε δεκτές τις αιτήσεις οικοπεδούχων των περιοχών Ρωμανού και Πύλου Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, συνολικού εμβαδού 260.336,73 τ.μ. για την δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.

H προσφυγή βέβαια αφορά μόνο τη χρήση 17,5 στρεμμάτων (17.500 τ.μ.) που ουσιαστικά είναι μια αμελητέα έκταση στο σύνολο της επένδυσης. Τα έξοδα της απαλλοτρίωσης κατέβαλε η εταιρεία του κ. Κωνσταντακόπουλου, που στη συνέχεια ολοκλήρωσε το τουριστικό συγκρότημα. Τώρα πιθανόν το ζήτημα θα διευθετηθεί με επιπλέον αποζημιώσεις στους δικαιωμένους ιδιοκτήτες...

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 2545/1997, οι οποίες επιτρέπουν τον καθορισμό Π.Ο.Τ.Α. σε περιοχή για την οποία δεν υφίσταται προηγούμενη σχετική πρόβλεψη σε χωροταξικό σχέδιο, αντίκεινται στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails