AdSenseBanner

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ξενοδοχεία: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...


Πωλητήρια και λουκέτα συνθέτουν το "αύριο" των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς το 30% των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων αναζητά εναγωνίως αγοραστή, ενώ οι 2 στις 10 μικρές μονάδες ετοιμάζονται για «λουκέτο».

Το «κλείσιμο» του 2010 βρίσκει την πλειονότητα των Ελλήνων ξενοδόχων με μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και αυξημένες υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα ο τζίρος τους υπέστη σημαντική μείωση λόγω των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών στις τιμές, αλλά και επειδή «απορρόφησαν» τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα πολλές μονάδες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Ο 1 στους 2 ξενοδόχους στην Κρήτη είναι έτοιμος να πουλήσει, όμως δεν υπάρχουν αγοραστές, αναφέρει γνωστός επιχειρηματίας του νησιού που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και συμπληρώνει: Οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να αγοράσουν τα ξενοδοχεία στο 1/3 της αξίας τους.

Και ενώ η πλειονότητα των ξενοδόχων είναι σήμερα εν δυνάμει πωλητές, ελάχιστοι είναι εκείνοι που το δηλώνουν καθώς φοβούνται τις επιπτώσεις στη λειτουργία της επιχείρησης τους.

Το 2009 τα ξενοδοχεία είχαν πτώση τζίρου της τάξης του 14% με 15% και ανάλογες είναι οι απώλειες εσόδων και το 2010, αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης. Η πτώση κατά 30% στα έσοδα μέσα σε δύο χρόνια οδηγεί κάτω από τα όρια κερδοφορίας την συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων. Και συμπληρώνει: «ελάχιστα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα καταφέρουν να γράψουν κέρδη το 2010». Μάλιστα, όπως λέει, τα προβλήματα επιβίωσης είναι πιο έντονα στις μεγάλες μονάδες, καθώς τα μικρά ξενοδοχεία -που είναι οικογενειακές συνήθως επιχειρήσεις- αντέχουν περισσότερο στην κρίση.

«Πριν από δύο χρόνια οι ξενοδόχοι σκέφτονταν να επενδύσουν και όχι να πουλήσουν» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας Αττικής, κ. Γιάννης Ρέτσος και συνεχίζει: «Σήμερα όλοι θα πούλαγαν αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Αν δηλαδή η τιμή ανταποκρινόταν στην πραγματική αξία της μονάδας τους».

«Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Τέλης Θωμόπουλος, και υπογραμμίζει: «Η πόλη τα τελευταία χρόνια γέμισε ξενοδοχεία και την ίδια ώρα η κίνηση πέφτει, χωρίς να γίνεται κάτι σε κεντρικό επίπεδο για να αλλάξουν τα πράγματα».

Και στη συμπρωτεύουσα πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που με «ανακούφιση» θα πούλαγαν το ξενοδοχείο τους. Ήδη στα μεσιτικά sites της πόλης υπάρχουν αγγελίες για 14 ξενοδοχεία (από τα 130). Μάλιστα ο Γαλαξίας, ξενοδοχείο 4 αστέρων με 100 δωμάτια (βρίσκεται στην Αγία Τριάδα) πουλήθηκε πρόσφατα σε Ελληνορώσο επιχειρηματία αντί 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση του ήταν τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails