AdSenseBanner

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μείωση 7-8% αναμένεται να σημειώσουν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος




Μείωση 7-8% αναμένεται να σημειώσουν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος, διαψεύδοντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ενώ οι προκρατήσεις αφήνουν κάποιες ελπίδες για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, είπε την Τετάρτη στέλεχος του τουριστικού κλάδου.


Οι συνεχείς απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας στο κέντρο της Αθήνας αποθάρρυναν πολλούς τουρίστες φέτος να επισκεφτούν τη χώρα, πλήττοντας έναν από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας.

"Η χρονιά αυτή τελικά εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, τουλάχιστον αποφύγαμε την ολική καταστροφή", είπε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Προφανώς, ο ελληνικός τουρισμός στην διετία έχει απολέσει το 20% των εσόδων ... και έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα", πρόσθεσε.

Οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 2-3% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 1,3% τον Ιούλιο, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τη μείωση 10-20% των τιμών στην οποία προχώρησε η τουριστική βιομηχανία για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, είπε ο Ανδρεάδης.

Οι τουριστικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου μειώθηκαν 9%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο τουρισμός απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους και η πορεία του κλάδου είναι πολύ σημαντική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι το αδύναμο ευρώ θα στήριζε την τουριστική κίνηση φέτος μετά και την πτώση των τουριστικών εισπράξεων κατά 12% το 2009.

Ωστόσο, οι απεργίες, τα βίαια επεισόδια και οι αποκλεισμοί τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά νωρίτερα φέτος εξανέμισαν τις ελπίδες για ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Ανδρεάδης είπε ότι τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 4,8 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2010.

"Έχουμε πιάσει πάτο με ένα 20% σε μία διετία, τώρα περιμένουμε καλύτερες μέρες", είπε.

"Πιστεύω ότι το 2011 θα δούμε μια βελτίωση, μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα θα δούμε μια βελτίωση".

Αναφερόμενος στην επόμενη τουριστική σεζόν είπε ότι η μείωση των τιμών έχει οδηγήσει σε κάποια αύξηση των προκρατήσεων, αφήνοντας ελπίδες για ανάκαμψη το 2011, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναταραχές και επεισόδια.

"Η Ελλάδα διεθνώς δείχνει την εικόνα μιας χώρας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, είναι πιο συμπαθής η εικόνα της από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν", είπε ο Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι οι φθηνότερες τουριστικές υπηρεσίες της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά.

"Έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόνο από την Αγγλία, της τάξης του 4-5% του συνόλου (των προκρατήσεων) ... οι οποίες δείχνουν ένα μικρό θετικό πρόσημο, σε σχέση με πέρυσι".

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία για τις 7 Οκτωβρίου, ενώ και η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

"Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι, αν δεν αυτοπυροβοληθούμε, θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά"

Πηγή: Mείωση 8% στα τουριστικά έσοδα φέτος - Ελληνικά Ξενοδοχεία - Τουρισμός - Πολιτισμός - ΞΕΕ
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails