AdSenseBanner

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Οδοντιατρικός τουρισμός – παγκόσμιο φαινόμενο (ΗΠΑ – Μεξικό)


Ο οδοντιατρικός τουρισμός, πρόσφατα δημοφιλής και στην Ελλάδα, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Όλες σχεδόν οι χώρες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό και ο κύριος λόγος είναι το αυξημένο κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς.

Έτσι όπως στην Ελλάδα, οι ασθενείς, κατευθύνονται στα Σκόπια και στη Βουλγαρία με προφανείς απώλειες εισοδημάτων για τους επαγγελματίες της στοματικής υγείας κυρίως στους νομούς της βόρειας Ελλάδας, κατ’ αυτόν τον τρόπο σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα.
Στην Αγγλία, παραδείγματος χάριν, οι ασθενείς επιλέγουν την λύση του οδοντιατρικού τουρισμού για την Πολωνία, την Ρουμανία ή ακόμα και την Ελλάδα. Στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, οι ασθενείς επιλέγουν τις λύσεις του οδοντιατρικού τουρισμού της Ταϊλάνδης και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις ΗΠΑ ο κύριος τόπος κατεύθυνσης του οδοντιατρικού τουρισμού είναι το Μεξικό. Πολλοί φυσικά Αμερικανοί επιλέγουν και την Ελλάδα ως τόπο για οδοντιατρικό τουρισμό.

Οι διαφορές στις τιμές των οδοντιατρικών θεραπειών είναι αρκετά μεγάλες για να ωθούν τους ασθενείς να επιλέγουν την χώρα του Μεξικό για την επίτευξη της στοματικής τους υγείας.

Το εμφύτευμα στις ΗΠΑ κοστίζει περίπου 4.400 δολάρια ενώ στο Μεξικό μόλις 1.845 δολάρια (μειωμένο κόστος κατά 59%). Μία αποκατάσταση με έξι μίνι εμφυτεύματα και τεχνητή οδοντοστοιχία στις ΗΠΑ κοστίζει περίπου 17.000 δολάρια ενώ στο Μεξικό η αντίστοιχη θεραπεία κοστίζει 4.200 δολάρια – 74% κάτω.

Και ενώ η στεφάνη με ζιρκόνιο στις ΗΠΑ κοστίζει 1.500 δολάρια στο Μεξικό οι ασθενείς βρίσκουν λύσεις έως και 66% κάτω αφού κοστίζει περίπου 500 δολάρια. Τέλος, μία τριάρα γέφυρα πορσελάνης κοστίζει στις ΗΠΑ 3.800 δολάρια ενώ στο Μεξικό 1.500 δολάρια.

Το φαινόμενο του οδοντιατρικού τουρισμού δεν πρόκειται να λάβει τέλος όσο η οικονομική κρίση μαστίζει παγκοσμίως τις “αναπτυγμένες χώρες”. Ενώ π.χ. με τον ίδιο τρόπο η χώρα μας επιλέγεται από μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού για οδοντιατρικό τουρισμό, Έλληνες ασθενείς επιλέγουν χώρες των Βαλκανίων για φθηνότερες λύσεις οδοντιατρικής θεραπείας. Όπως στην Ελλάδα έτσι και παγκόσμια το φαινόμενο συνεχώς αυξάνεται…

πηγή: dentnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails