AdSenseBanner

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 7,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΙΓΙΝΑΣ


Δύο πολύ σημαντικά έργα που αφορούν στην αναβάθμιση του κεντρικού οδικού δικτύου αλλά και της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του.... νησιού της Αίγινας, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 7,7 εκατ. €, ολοκλήρωσε η Νομαρχία Πειραιά.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα έργα της βελτίωσης και συμπλήρωσης του βασικού οδικού άξονα που συνδέει την πόλη της Αίγινας με το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Μαρίνας συνολικού μήκους 12,3 χιλιομέτρων και της αποκατάστασης των σημαντικών φθορών που είχαν παρατηρηθεί στο λιμάνι του νησιού, που μέρος του κινδύνευε με κατάρρευση.

Στο πλαίσιο του πρώτου έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανήλθε στα 6,8 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ, αλλά και από ίδια έσοδα της Νομαρχίας, υλοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες οδοποιίας σε όλο το μήκος του δρόμου που συνδέει την Αίγινα με την Αγ. Μαρίνα και διαπερνά σημαντικούς οικισμούς του νησιού, όπως ο Μεσαγρός και οι Άγιοι Ασώματοι αλλά και δημοφιλείς τόπους προορισμού, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στο οποίο προσέρχεται καθημερινά μεγάλο πλήθος προσκυνητών.

Στον δρόμο, πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα επί μήκους περίπου 9,30 χιλιομέτρων, κατασκευάστηκαν κράσπεδα, πεζοδρόμια και ενισχύθηκε ο ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή του Μεσαγρού, ενώ σε όλο το μήκος της οδού έγινε οριζόντια (διαγράμμιση) και κατακόρυφη σήμανση (πινακίδες, στηθαία ασφαλείας).

Πέραν των ανωτέρω, εκτελέσθηκαν εργασίες για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης που περνά κατά μήκος του δρόμου. Και αυτό διότι κατά τη διάρκεια των εκσκαφών διαπιστώθηκε ότι το υδροδοτικό δίκτυο έφερε σημαντικές φθορές εξαιτίας της παλαιότητάς του. Το κόστος των επιπρόσθετων αυτών εργασιών που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη, ανέλαβε εξ ολοκλήρου από τα ίδια έσοδά της η Νομαρχία Πειραιά και ξεπέρασε το 1 εκ. €.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, αναβαθμίστηκε σημαντικά το επίπεδο της εσωτερικής μετακίνησης στην Αίγινα, ενώ η βελτίωση της προσβασιμότητας και η άρση της επικινδυνότητας του οδικού άξονα Αίγινα-Αγία Μαρίνα θα ωφελήσει το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό του τόπου και θα προσφέρει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στους οικισμούς που εξυπηρετεί.

Την ίδια στιγμή, λύση δόθηκε και στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το λιμάνι της Αίγινας εξαιτίας σημαντικών φθορών που παρουσίαζε τόσο στα θεμέλια όσο και στην ανωδομή του.

Η Νομαρχία Πειραιά ανταποκρινόμενη στα αγωνιώδη αιτήματα του Δήμου Αίγινας, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του τοπικού Λιμεναρχείου, εκπόνησε τη σχετική μελέτη και χρηματοδότησε τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των βλαβών με κονδύλι ύψους 880.000 € μπροστά στον ορατό κίνδυνο το λιμάνι να καταστεί επικίνδυνο για τη σύνδεση των πλοίων και την ασφάλεια των αποεπιβιβαζόμενων πολιτών.

Οι εργασίες αποκατάστασης της θεμελίωσης του λιμανιού αλλά και της ανωδομής του, περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση νέων εξαρτημάτων πρόσθεσης των πλοίων και αποκατάστασης των υπαρχόντων ραμπών, με γνώμονα το λιμάνι της Αίγινας να είναι απόλυτα ασφαλές για πλοία και επιβάτες.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι "Το έργο της βελτίωσης του οδικού άξονα Αίγινα - Αγία Μαρίνα που εξυπηρετεί δημοφιλείς προορισμούς του νησιού και οι εργασίες αποκατάστασης των σημαντικών φθορών που παρουσίαζε το λιμάνι, αποτελούν κορυφαίους σταθμούς της δυναμικής αναπτυξιακής πορείας που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας ακολουθούμε για την Αίγινα, όπως και για το σύνολο των νησιών μας, με οδηγό τις ανάγκες συμπολιτών μας. Ειδικότερα στο νησί της Αφαίας, από το 2003 μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει 13 έργα πνοής, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 10 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι τα χρήματα που οδεύουν στην αυτοδιοίκηση πιάνουν τόπο, καθώς επιστρέφουν εξ' ολοκλήρου στον πολίτη με έργα και παρεμβάσεις προς όφελος της ποιότητας της ζωής του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails