AdSenseBanner

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακαινισμένες εγκαταστάσεις στα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά


Σε ανάπλαση των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά, προκειμένου να αποτελέσουν ένα πρότυπο θερμαλιστικό κέντρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας, προχώρησε ο Δήμος Λαγκαδά.

Η ανάπλαση των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά περιλάμβανε την αναστήλωση των βυζαντινών λουτήρων σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης, κατασκευάστηκαν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και γυμναστήριο με αποδυτήρια, ενώ ανακαινίστηκε και η αίθουσα εκδηλώσεων. Το έργο κόστισε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από δημοτικούς πόρους και από την κοινοτική πρωτοβουλία Interreg III.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος των Λουτρών Λαγκαδά και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λαγκαδά, Μάρκος Δανάς, σε επόμενη φάση προγραμματίζεται η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, η δημιουργία νέας βιοκλιματικής πτέρυγας για το υδροθεραπευτήριο και η ανακαίνιση της υπάρχουσας ξενοδοχειακής μονάδας, έργα με συνολικό κόστος περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ που θα κατατεθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος εξηγεί πως το 2009 τα Λουτρά επισκέφθηκαν περισσότερα από 70.000 άτομα, ενώ η επισκεψιμότητα αναμένεται να αυξηθεί το 2010.

Τα Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά εκτείνονται σε χώρο 100 στρεμμάτων. "Κόσμημα" των εγκαταστάσεων αποτελούν οι δύο βυζαντινοί λουτήρες, "Ιουστινιανός" και "Μυγδονία", που χρονολογούνται το 900 μ.Χ. και το 1.400 μ.Χ. Ο παλαιότερος από αυτούς "μαρτυρά" και τη χρήση των λουτρών ήδη από το 10 αιώνα μ.Χ. Πολλές είναι οι ιστορικές αναφορές στις πρώτες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας στην περιοχή του Λαγκαδά, τις οποίες περιγράφουν γεωγράφοι και περιηγητές ήδη από το 17ο αιώνα (με πρώτο τον Τούρκο γεωγράφο, Μ. Χανζή- Σαλφά το 1670).

Σύμφωνα με αναλύσεις των ιδιοτήτων του ιαματικού νερού της περιοχής, που έγιναν το 1924, το 1988 και το 2008, προκύπτει ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ιαματικού νερού των Λουτρών παρέμειναν σταθερά στο πέρασμα του χρόνου.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά συγκαταλέγονται ομαδικοί λουτήρες, ατομικά υδρομασάζ και ατομικοί λουτήρες. Επίσης, λειτουργούν γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ και τένις, γήπεδα 5Χ5, καθώς και παιδικές χαρές. Οι εγκαταστάσεις συμπληρώνονται με ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο, με οργανωμένα αποδυτήρια, καφέ και χώρο αναμονή των επισκεπτών. Κατά τους θερινούς μήνες το κοινό μπορεί να επισκεφθεί και τις δύο εξωτερικές πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Το ιαματικό νερό των Λουτρών είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αφορούν όσους πάσχουν από ρευματισμούς, παθήσεις οστών και αρθρώσεων, παθήσεις κυκλοφορικού, νευρικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος, ήπατος, χολής, γυναικολογικές και ρευματικές παθήσεις. Στις υπηρεσίες που παρέχονται συγκαταλέγεται και η φροντίδα προσώπου και σώματος.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails