AdSenseBanner

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιδιά 'ταξιδεύουν' στο παρελθόν του παιχνιδιού...


Ένα παιδί στέκεται μπροστά σ' έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ξαφνικά, γίνεται διακοπή ρεύματος και το παιδί πέφτει σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζει κάποιο άλλο παιχνίδι για να παίξει. Οι γονείς το προτρέπουν να βγει στο δρόμο ή να φτιάξει μόνο του παιχνίδια, από διάφορα υλικά, όπως έκαναν και οι ίδιοι, όταν ήταν μικροί. Και τότε ανακαλύπτει το "μαγικό" κόσμο της πραγματικής διασκέδασης…

Στην παραπάνω ιστορία θα δώσουν "σάρκα και οστά", ανεβάζοντάς την επί σκηνής, ερασιτέχνες, αλλά ταλαντούχοι ηθοποιοί, σε πολυχώρο, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Θεατές τους θα είναι μικρά παιδιά, μαθητές δημοτικών σχολείων, που θα επισκέπτονται το χώρο, για να απολαύσουν όχι μόνο το θεατρικό δρώμενο, αλλά και μια έκθεση αφιερωμένη στο παιδικό παιχνίδι.

Μέσα από το θεατρικό, τα παιδιά "ταξιδεύουν" στο παρελθόν του παιχνιδιού και θα μάθουν πως έπαιζαν οι παλαιότεροι με τα κότσια, τις σβούρες, τις νευρόσπαστες κούκλες, τους βόλους, τη χελιδόνα και το τσέρκι. Στη συνέχεια, θα μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο Ελληνικού Παραδοσιακού Παιχνιδιού, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, για να δουν από κοντά και να αγγίξουν εκατοντάδες παιχνίδια, που έχουν τις καταβολές τους στο παρελθόν- λιγότερο ή περισσότερο μακρινό.

Αυτά τα παιχνίδια, που χρονολογούνται από το 1.600 π.Χ. έως και το 1970 μ.Χ., θα είναι χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες: της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής εποχής, της νεώτερης Ελλάδας, των λαϊκών πανηγυριών και των παιχνιδιών, που προετοίμαζαν τα παιδιά για την ενήλικη ζωή.

Δημιουργός των παιχνιδιών και επιστημονικός συνεργάτης του μουσείου είναι ο παιδαγωγός, Γιώργος Τσιώνας, ο οποίος ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με το λαϊκό πολιτισμό, πιστεύοντας ότι η μελέτη αυτού οδηγεί στην αναγκαία αυτογνωσία για το σήμερα.

"Όλα ξεκίνησαν πριν από χρόνια, όταν παρατηρώντας τα παιδιά στην αυλή του σχολείου είδα πως δεν ήξεραν να παίζουν και το μόνο που έκαναν ήταν να τρέχουν άσκοπα και να κυνηγάει το ένα το άλλο. Αποφάσισα να τούς δείξω κάποια από τα παιχνίδια που παίζαμε κι εμείς μικροί. Από τότε, τα παιδιά άρχισαν να μού ζητούν όλο και περισσότερα. Άρχισα να φτιάχνω κατασκευές για τα ομαδικά παιχνίδια και να αναζητώ νέα, μέσα από βιβλία ή από συζητήσεις με παππούδες και γιαγιάδες", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Τσιώνας.

Ο παιδαγωγός, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, κατάφερε να καταγράψει περισσότερα από 770 παιχνίδια, από αρκετά μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό. "Θα πρέπει να δείξει κάποιος στα σημερινά παιδιά πώς να παίζουν, καθώς μέσα από τη διασκέδαση κοινωνικοποιούνται. Στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δουν αρκετά παιχνίδια, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να φτιάξουν και μόνα τους, από άχρηστα, ανακυκλώσιμα υλικά", προσθέτει.

Άλλωστε, η επίσκεψη στο χώρο, εκτός από το θεατρικό δρώμενο και το μουσείο, θα περιλαμβάνει την κατασκευή παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά, που στη συνέχεια θα μπορούν να εξασκηθούν με τις δημιουργίες τους.

Σημειώνεται ότι, το μουσείο έχει ελεγχθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως προς την καταλληλότητά του για σχολική επίσκεψη.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails