AdSenseBanner

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΤτΕ: Μειώθηκε 9% το τουριστικό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα στο επτάμηνο


Μείωση κατά 9% εμφάνισε το τουριστικό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος Ιουλίου οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 473 ευρώ σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας στα 4,7 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ. Αντιθέτως αύξηση κατά 4,7% καταγράφουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία.

Πιο αναλυτικά το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο επτάμηνο μειώθηκε φέτος κατά 0,9% στα 16 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή κυρίως του μείωση του εμπορικού ελλείμματος αλλά και την δευτερευόντως την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 358 εκατ. ευρώ, στα 17,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο χωρίς καύσιμα και πλοία η μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ ήτοι κατά 13%, καθώς οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, ή 9%, ενώ από την άλλη πλευρά οι εισπράξεις από τις εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 4,1% (273 εκατ.ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1.156 εκατ. ευρώ ή 26,8%, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων αυξήθηκαν οριακά κατά 35 εκατ. ευρώ ή 1,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε ελαφρά (κατά 41 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 444 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων των "λοιπών τομέων" (μεταναστευτικών εμβασμάτων κ.λπ.) κατά 336 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 108 εκατ. ευρώ.

Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 801 εκατ. ευρώ, έναντι 1.256 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.905 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2.805 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Στο Ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών καταγράφηκε καθαρή εισροή ξένων επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς η καθαρή εισροή κεφαλαίων από μη κατοίκους για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ από καθαρή εκροή 2,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η εκροή φέτος για άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό ήταν μόλις 400 εκατ.ευρώ.

Στην κατηγορία επενδύσεων χαρτοφυλακίου οι ρευστοποιήσεις ομολόγων που διακρατούσαν ξένοι επενδυτές έφθασαν τα 14,3 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού έφθασαν τα 1,1 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί εκροή κεφαλαίων 6,2 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εισροής 23,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τέλος, στο επτάμηνο οι τοποθετήσεις θεσμικών και πιστωτικών ιδρυμάτων σε καταθέσεις του εξωτερικού έφθασαν τα 15,7 δισ. ευρώ.

πηγή: ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφέρων. Όλα αυτά που συμβαίνουν αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν κάτσει και σκεφτεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( μετά συγχωρήσεως ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. ένα δολλάριο σε ευρώ ) θα συμπεράνει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails