Ήδη έχουν συνεδριάσει τα διοικητικά συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και αναζητούν λύση.
Το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ μόνο υποβάθμιση στην ποιότητα και έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος θα έχει σαν αποτέλεσμα, λένε όλοι.
Εντός των ημερών θα ξεκινήσουν επαφές με κυβερνητικά στελέχη στα υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού - Τουρισμού, Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας, με ένα και μόνο αίτημα: Όχι νέα αύξηση.
Ας μείνουμε εδώ που είμαστε, αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης. “Απορροφήσαμε την τελευταία αύξηση και τα συμβόλαια του 2011 έχουν ήδη υπογραφεί, οπότε αν αυξηθεί εκ νέου ο ΦΠΑ, θα επιδεινωθεί περαιτέρω η θέση μας, τόσο στην ανταγωνιστικότητα μας, όσο και στην ποιότητα. Το αποτέλεσμα δε, θα είναι το κράτος αντί να πετύχει αύξηση στα έσοδα του, να τα δει να μειώνονται”.
Στο μεταξύ όμως, τα νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης) έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ κατά 30%, δηλαδή το 11% είναι 8% και το 23% 16%. Ο χαμηλότερος ΦΠΑ ισχύει χρόνια για τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για τους επιχειρηματίες, καθώς τα κόστη είναι αυξημένα λόγω των ναύλων.
Το μέτρο όμως ισχύει και για τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων της Ρόδου και της Κω, που φέτος είναι και οι μόνοι προορισμοί που εμφανίζουν σημαντική αύξηση στις αφίξεις τους.
Το γεγονός έχει αρχίσει να δημιουργεί δυσαρέσκειες μέσα στους κόλπους των ξενοδόχων καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με δύο ταχύτητες.
Σύμφωνα με τις Ενώσεις του κλάδου, αν υπάρξει και νέα αύξηση στον ΦΠΑ, θα έχει ως επακόλουθο νέα μείωση των αφίξεων, που θα συμπαρασύρει τα έσοδα με σημαντικές οικονομικές απώλειες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το κράτος.
Παράλληλα μία νέα αύξηση θα ενεργοποιήσει τον φαύλο κύκλο μείωση τιμής και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και περαιτέρω μείωσης της πληρότητας των ξενοδοχείων. Η μειωμένη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιορισθούν οι συνολικές εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 12% των εισπράξεων του 2010. Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δισ ευρώ εάν το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών υπαχθεί στον ανώτερο συντελεστή. Στην περίπτωση που εξαιρεθούν τα καταλύματα οι απώλειες το 2011 θα περιορισθούν στο 4% των εισπράξεων του 2010 δηλαδή 400 εκατ ευρώ.
πηγή: capital.gr
Mono sti diki mas xwra tou paralogou symbainoun ayta. Anti na ginomaste antagwnistikoi sto monadiko proion pou mas exe3i apomeinei ws xwra na prowthoume, to ypovathmizoume synexws!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή