Το Σπάρταθλον, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Ολυμπιακά ιδεώδη της φιλίας, της ειρήνης της ανιδιοτέλειας και της συναδέλφωσης, αποτελεί αναβίωση του άθλου του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, τον οποίο οι Αθηναίοι έστειλαν στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν την ασιατική πλημμυρίδα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο για τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ..
Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος και πραγματοποιείται κατ’ έτος στο τέλος του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για έναν από τους δυσκολότερους, αλλά και πιο ικανοποιητικούς αγώνες υπέρ-αποστάσεων στον κόσμο χάριν στο ιστορικό του υπόβαθρο, που φέτος λαμβάνει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από το επίτευγμα του Φειδιππίδη.
Στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή να τρέξουν τα μεγαλύτερα ονόματα αθλητών υπερ-αποστάσεων και συνολικά οι συμμετοχές φτάνουν τους 450 αθλητές και αθλήτριες, (27 εκ των οποίων αποτελούν την ελληνική συμμετοχή), από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες - αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών - διανύοντας την απόσταση 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη, μέσα σε διάστημα 36 ωρών χωρίς διακοπή και με ανταμοιβή στην υπεράνθρωπη προσπάθεια, ένα στεφάνι αγριελιάς και λίγο νερό απ’ τον ποταμό Ευρώτα, από τα χέρια μιας νεαρής Σπαρτιάτισσας.
Οι αθλητές ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο John Foden και η ομάδα του το 1982 όταν επρόκειτο να τρέξουν πειραματικά από την Αθήνα στη Σπάρτη. Βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και θεωρείται, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Η διαδρομή είναι η πιο δύσκολη στον κόσμο, αφού οι αθλητές ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια κι ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση όλων των αθλητών, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο όρος, που φτάνει τα 1.200 μ. ύψος μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία που κυμαίνεται 4°-5° C και δυνατούς ανέμους.
Αξίζει δε, να σημειώσουμε ότι όχι μόνο στην Σπάρτη, που είναι ημέρα γιορτής το Σπάρταθλον, αλλά σε όλα τα σημεία της διαδρομής, στα Εξαμίλια, στην Αρχαία Κόρινθο, στην Αλέα Τεγέας, οι πολίτες περιμένουν να περάσουν οι αθλητές, τους χειροκροτούν και τους υποδέχονται ακόμα κι αργά την νύχτα.
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου