AdSenseBanner

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Καθαρή κίνηση αυτοκτονίας


Τη χαριστική βολή θα δώσει στον τουρισμό, ενδεχόμενη νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, κίνηση η οποία θα οδηγήσει τον τουριστικό κλάδο σε μαρασμό και θα παραδώσει τη χώρα στα χέρια των ανταγωνιστών της.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με αφορμή τις πληροφορίες για αύξηση του ΦΠΑ, η οποία μάλιστα κάνει λόγο για καθαρή κίνηση…αυτοκτονίας.

Στην ουσία όπως επισημαίνει αν ισχύσει αυτό, τότε οι τουρίστες θα σταματήσουν να επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο προορισμού και θα κατευθύνονται αλλού για τις διακοπές τους.
Παράλληλα τονίζει ότι ήδη οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους και βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, ενώ ένα ακόμα χτύπημα θα τις οδηγήσει να βάλουν λουκέτο.

Αναλυτικά η ΠΟΞ αναφέρει τα εξής:
Για πολλοστή φορά γινόμαστε αποδέκτες ποικίλων «σεναρίων» σχετικά με την ενδεχόμενη νέα αναδιαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται μεταξύ των άλλων είτε η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 15%-18%, είτε η αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών κατά 1-2 μονάδες.

Είναι απαράδεκτο την στιγμή που ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος, ο ξενοδοχειακός και οι περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε αυτόν, δοκιμάζονται σκληρά από την υποχώρηση των ξενοδοχειακών εσόδων κατά, περίπου, 25% σε δύο χρόνια, ή κατά 1,5 δισ. ευρώ (σε σχέση με το 2008), ένα τόσο φλέγον ζήτημα όσο αυτό των συντελεστών ΦΠΑ, να τυγχάνει μιας τέτοιας διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τα όρια αντοχής τους, απορρόφησαν τις δύο απανωτές αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ με αποτέλεσμα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να παρουσιάζουν μεγάλες λειτουργικές ζημιές.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να αντιστρέψουν την εξαιρετικά μεγάλη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα διεθνώς, μείωσαν κατά, περίπου, 10% την τιμή του ξενοδοχειακού εξαγόμενου πακέτου, επιτυγχάνοντας έτσι τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό, να μην υπάρχει και άλλη μείωση σε σχέση με το 2009.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλο περιθώριο. Όταν ο ανταγωνισμός μας έχει συντελεστές ΦΠΑ στο ξενοδοχειακό του πακέτο (πρωινό- ημιδιατροφή-πλήρη διατροφή και all inclusive) κατά 3 έως 6 μονάδες χαμηλότερους από εμάς, κάθε περαιτέρω επιβάρυνση θα σημάνει για το 2011, ότι οι τουρίστες απλά θα επιλέξουν κάποια άλλη χώρα για τις διακοπές τους, αντί για την πατρίδα μας.

Μια τέτοια απόφαση θα είναι μια κίνηση καθαρά «αυτοκτονική» και με βεβαιότητα, θα
αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια δισ. ευρώ, η πλήρης ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και η αδυναμία εφαρμογής του μνημονίου.
Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τόσο καταστροφική κίνηση, η οποία ταυτόχρονα θα αποτελέσει «θείο δώρο», στις ανταγωνίστριες προς εμάς τουριστικές χώρες.

πηγή: rodiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails