AdSenseBanner

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Δ.Θεσσαλίας στο μουσείο Καρδίτσας


Αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα από τη Δυτική Θεσσαλία, που καταγράφουν το χαρακτήρα του πολιτισμού και της πολιτισμικής εξέλιξης της περιοχής, μέσα από μια διαδρομή που καλύπτει χρονολογικά τις περιόδους της Προϊστορίας και της Ιστορίας, από την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική έως την Ύστερη Αρχαιότητα, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας βρίσκεται μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, "συνομιλεί" με τη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ συνδέεται, με πεζόδρομο, με τον άλλο πόλο της κοινωνικής δραστηριότητας της πόλης, την ανακατασκευασμένη Δημοτική Αγορά.

Tο μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου αρχαιολογικού υλικού, το οποίο εκτίθεται στον περιορισμένο (300 τ.μ.) χώρο της έκθεσης, αποτελούν ευρήματα που ήρθαν στο φως ύστερα από το πλήθος των σωστικών ανασκαφών, σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, τις επιφανειακές και συστηματικές έρευνες, τις περισυλλογές και τις παραδόσεις αρχαίων αντικειμένων.

Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος, με αναφορές στις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη.

Στην εισαγωγή της έκθεσης, τον επισκέπτη υποδέχονται δύο σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, στο πλαίσιο της σχέσης και της επίδρασης του Χρόνου στον Χώρο και στον Άνθρωπο, ενώ για την ανάδειξη του θέματος προβάλλονται εικόνες από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας. Παράλληλα, εκτίθενται ευρήματα της Παλαιολιθικής περιόδου από την περιοχή της τεχνητής λίμνης N. Πλαστήρα, από τα οποία σημαντικά είναι οι δύο φυλλόσχημες αιχμές από πυριτόλιθο της Μέσης Παλαιολιθικής.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης έρχεται σε «επικοινωνία» με τις πολιτισμικές δραστηριότητες και τα τεχνουργήματα των κοινωνιών της Νεολιθικής Εποχής, κατά την οποία σημαντική υπήρξε η συμβολή της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς επίσης και της Εποχής του Χαλκού. Στην ενότητα αυτή κυριαρχεί η παρουσίαση, με σύγχρονα μέσα, τμήματος νεολιθικού σπιτιού, με την οποία δίνεται στον επισκέπτη η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και με τη βοήθεια εποπτικών μέσων την αρχιτεκτονική και την οργάνωσή του.

Από τα εκθέματα ενδιαφέρον παρουσιάζουν η καρποδόχη από την Αστρίτσα, ο ιπνός (φούρνος) από το Συκεώνα, η μικρογραφία οικίσκου από τους Μαυραχάδες, η κεραμική, ο εργαλειακός εξοπλισμός και η ειδωλοπλαστική της Νεολιθικής Εποχής.

Από τα ευρήματα της Εποχής του Χαλκού, αξιοσημείωτα είναι το σύνολο των αντικειμένων από τον Πρόδρομο, καθώς επίσης των πήλινων αγγείων και του ταύρου από το Μαυρομμάτι. Ακόμη, οι αυθεντικές ταφές από τον Πρόδρομο και τον Πετρόπορο (Τρικάλων), τα αντικείμενα από τους θολωτούς τάφους του Γεωργικού και της Κτιμένης. Από την Εποχή του Σιδήρου, πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι τα αντικείμενα από το θολωτό τάφο των Αγ. Θεοδώρων.

Με την ίδρυση και τη δημιουργία των πρώτων πόλεων-κρατών στη Δυτική Θεσσαλία σχετίζονται τα ευρήματα από το Ηρώο του Αιάτου, έξω από τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο του Γεωργικού, όπου υπήρχε Ιερό προγόνων.

Από τους ιστορικούς χρόνους, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις Kιέριον, Όρθη, Mητρόπολι, Γόμφους και Aργιθέα, τα οποία ταυτίζουν αρχαίες πόλεις της περιοχής που αναφέρονται στις φιλολογικές πηγές και επιβεβαιώνονται μέσα από τις επιγραφικές μαρτυρίες (π.χ. οι Πειρασιές στο Ερμήτσι, το Μεθύλιον στη Μυρίνη, η Όρθη στον Κέδρο, κ.ά.). Επίσης, τμήματα αττικών αγγείων από την Αγία Τριάδα, κτερίσματα από τον τύμβο Συκεώνα και νομίσματα του Κοινού των Θεσσαλών και πόλεων της περιοχής. Ακόμη, αξιόλογα είναι τα αντικείμενα από το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της ΛΔ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, εστιάζουμε σε ευρήματα, όπως τα μαρμάρινα αγαλματίδια από το Ασκληπιείο του Κιερίου, τα ειδώλια από το ιερό της Όρθης στον Κέδρο, η πήλινη κεφαλή του Διονύσου από τη Μητρόπολη και τα ευρήματα από τον αρχαϊκό ναό του θεού Απόλλωνα στην αρχαία Μητρόπολη, καθώς και η πήλινη κεφαλή ίππου και το χάλκινο άγαλμα του οπλίτη Απόλλωνα.

Από τους αρχαίους Γόμφους εξαιρετική σημασία για τη λιθοξοϊκή στην περιοχή παρουσιάζει η λάρνακα με θέμα "την αρπαγή Κόρης", ενώ από την ορεινή Αργιθέα εντυπωσιακά είναι τα κτερίσματα από τους τάφους των κλασικών και των ελληνιστικών νεκροταφείων της αρχαίας πόλης, όπως χρυσά και αργυρά κοσμήματα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, οι ορειχάλκινες περικνημίδες και σύνολο σιδερένιων αιχμών και ξιφών.

Προς την έξοδο από τον εκθεσιακό χώρο γίνεται μνεία στη μέριμνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας που δεν έχει ιστορική μόνον αξία ως φορέας πληροφοριών, αλλά συνάμα πολυδιάστατη σημασία για την κοινωνία και τους θεσμούς. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια αισθητική εμπειρία για τους επισκέπτες και θα δώσει τα δικά της ερεθίσματα.

"Ένα έργο δεκαετιών, που άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα με τον Απ. Αρβανιτόπουλο, συνεχίστηκε με τους πρωτοπόρους ερευνητές του Νεολιθικού Πολιτισμού σε τούτη τη γη, τους Δ. Ρ. Θεοχάρη και Γ. Χ. Χουρμουζιάδη και εξακολουθεί να συντελείται από νεότερους συναδέλφους, βρίσκει επιτέλους στέγη, γίνεται πια πραγματικότητα", υπογραμμίζει ο κ. Χατζηαγγελάκης.

Ενδιαφέροντα και πολύτιμα στοιχεία για το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, μας δίνει φυλλάδιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα η ΛΔ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η κατασκευή του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας υλοποιήθηκε την περίοδο 1996 - 2000, με ενίσχυση του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), ενώ η οργάνωση της έκθεσης αυτού την περίοδο 2006 - 2009 από το Γ΄ ΚΠΣ με χρηματοδότηση του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας και με αυτεπιστασία από τη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Για τον επιτυχή σχεδιασμό και την εκτέλεση του όλου έργου, συνεργάστηκαν επιστημονικά στελέχη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ (Δ/νση Μελετών Μουσείων, Δ/νση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, Δ/νση Μουσείων, ΙΓ΄ ΕΠΚΑ, το προσωπικό της ΛΔ΄ ΕΠΚΑ) και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails