Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Λυκείου Πολίχνης, σε συνεργασία με τον δήμο Πολίχνης και με αρχιτέκτονες τοπίου του ΕΘΙΑΓΕ, πήραν πέρυσι τα φτυάρια και τις τσάπες τους και δημιούργησαν έναν καταπράσινο κήπο, με αρωματικά φυτά.
«Βάλαμε φυτά όπως δενδρολίβανο και λεβάντα, που δεν θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της ομάδας, Κατερίνα Μοσχούλα. Φοιτήτρια πλέον Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η ίδια, εξακολουθεί να ασχολείται μ' αυτή την έκταση, που "φυτεμένη" σε μια γκρίζα γειτονιά, δίνει ανάσα ζωής τους περίοικους.
Η αδερφή της, Μαρία, μαθήτρια της τρίτης λυκείου, μοιράζεται την ίδια αγάπη για τη φύση και συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην περιβαλλοντική ομάδα που δημιουργήθηκε στο σχολείο της.
"Η δημιουργία του κήπου ήταν το έναυσμα για να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον και να δραστηριοποιηθούμε στην καθημερινή μας ζωή", λέει η 17χρονη μαθήτρια και προσθέτει ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τοποθέτησε περιμετρικά του κήπου, πάνω σε δέντρα, φωλιές για πουλιά.
Αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών υπήρξαν ο Ευθύμης Παπαδημητρίου, φιλόλογος του 2ου Λυκείου και εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου - Κορδελιού και ο βιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου.
"Για το καλοκαίρι είχαμε βγάλει πρόγραμμα ποτίσματος, ενώ στοχεύουμε στο σχεδιασμό διαφόρων προγραμμάτων, αξιοποιώντας τη δομή του κήπου", σημειώνει ο κ.Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας ότι βασική τους αρχή είναι η απόδοση όλων των πρώην στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία για τη δημιουργία πάρκων.
"Παράλληλα, ο κήπος είναι ένα παιδαγωγικό 'εργαλείο', αφού εδώ κάνουμε μαθήματα περιβαλλοντικών επιστημών", λέει από την πλευρά του ο κ.Χατζηγεωργίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι, το στρατόπεδο πρέπει να δοθεί στους κατοίκους και να γίνει μητροπολιτικό πάρκο.
"Φρουροί" του στρατοπέδου είναι και τα περίπου 45 μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του δήμου Πολίχνης, που έχουν διαμορφώσει, με τη βοήθεια του δήμου, έναν όμορφο χώρο ξεκούρασης και αναψυχής μέσα στο δάσος.
"Βάλαμε παγκάκια, συντηρήσαμε ένα μικρό σιντριβάνι και καθαρίσαμε από τα αγριόχορτα τον χώρο για να είναι προσπελάσιμος", εξηγεί το μέλος της Ομάδας, Βασίλης Προκοπίου.
Και προσθέτει: "Προσέχουμε επίσης, κάθε δυνατή εστία φωτιάς και ευελπιστούμε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε κάνει κι εμείς προτάσεις, όπως τη δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου συναυλιών αφού υπολογίσαμε ότι, σ' ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να στηθεί σκηνή και να παρευρεθούν έως 12.000 άτομα".
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου