AdSenseBanner

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η 6η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


Τους ενώνει η κοινή τους καταγωγή και αντλούν δυνάμεις από τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του ιστορικού Πόντου, με τα οποία γαλουχήθηκαν. Συνεχιστές οι ίδιοι της παράδοσης, έχοντας συσπειρωθεί στην Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), διοργανώνουν σε ετήσια βάση συναντήσεις, στις οποίες λαμβάνουν μέρος νέοι και νέες, ποντιακής καταγωγής, απ’ όλη την Ελλάδα.

Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων είναι ο δήμος Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης, όπου από την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί η 6η Πανελλαδική Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 350 νέοι, ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών.

"Οι συναντήσεις μας αυτές, που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε άλλη περιφέρεια, έχουν ως στόχο την ενίσχυση της μεταξύ μας επικοινωνίας, σ’ ένα τριήμερο γεμάτο από δράσεις και εκδηλώσεις, με θέματα που μας αφορούν, τα οποία εστιάζονται στον Πόντο", είπε η αρχαιολόγος Ελένη Μεντεσίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ.

Βασικό θέμα οι χοροί του Πόντου

Κύριο θέμα της φετινής συνάντησης είναι οι χοροί του Πόντου. Σύμφωνα με τη νεαρή αρχαιολόγο, θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων της καταγραφής, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η Επιτροπή Χορού και Ενδυμασίας της ΠΟΕ, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αυθεντική μορφή των παραδοσιακών χορών και ενδυμασιών της περιοχής.

"Η διαδραστική μορφή παρουσίασης των θεμάτων προσελκύει το ενδιαφέρον όλων. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις παρουσιάσεις χορών του Πόντου, όπως του Ακ Νταγ Ματέν, της Νικόπολης, του χορού Σέρρα και άλλων, τους οποίους και θα χορέψουμε αλλά και του δρώμενου των Μωμόερων", πρόσθεσε η Ελένη Μεντεσίδου.

Επισήμανε, επίσης, πως στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε ό,τι αφορά στην ιστορία του Πόντου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι σημερινοί νέοι ποντιακής καταγωγής αναζητούν όλο και περισσότερο την επαφή με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τις ρίζες τους.

Η κεντρική εισήγηση, με θέμα "Ο Εύξεινος Πόντος στην αρχαιότητα και η σχετική επιστημονική έρευνα", θα γίνει αύριο το βράδυ από το Μανόλη Μανωλεδάκη, λέκτορα Κλασικής Αρχαιολογίας της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο διεθνές πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Εισηγήσεις για διατροφή, μουσική και εθελοντισμό

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισήγηση για την "Ποντιακή διατροφή", που θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι από το Θωμά Σαββίδη, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ, στο τμήμα Βιολογίας, του τομέα της Βοτανικής. Την εισήγηση θα ακολουθήσει γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα του Πόντου. Στη συνέχεια, ο Παύλος Τσακαλίδης, δρ. Μουσικής, μαέστρος και συνθέτης, θα παρουσιάσει εισήγηση, με θέμα, "Η ποντιακή μουσική και οι νέοι σήμερα".

Στο πλαίσιο των συναντήσεων η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ φροντίζει πάντα να συμπεριλαμβάνει και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, που ενδιαφέρουν τους νέους. Έτσι, την Κυριακή θα παρουσιαστούν θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με εισηγήσεις για τους "Εθελοντές δότες αίματος - εθελοντές δότες αιμοπεταλίων" και τις "τράπεζες βλαστοκυττάρων".

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της δράσης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Φως της Αφρικής", η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Οι εργασίες τις 6ης Πανελλαδικής Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι με την παρουσίαση των δράσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας, κατά το έτος 2009 - 2010, και την έκδοση ψηφισμάτων.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails