AdSenseBanner

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΡΟΣ: Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΪ


Το πλοίο περνάει το στενό. Στα αριστερά η Κοιμωμένη, οι βουνοκορφές των Μεθάνων, οι γραμμές της γυναίκας, πλαγιασμένης, πάντα "όρθιας" για τους ναυτικούς. Οι βράχοι δεξιά και αριστερά χρωματισμένοι με κόκκινο από το χώμα, πράσινο από φουντώματα ανθισμένων θυμαριών και άσπρο από το φάρο του στενού. Και το βαπόρι μπαίνει στη γωνιά του "Βοσπόρου", η θάλασσα γίνεται λίμνη, σε έναν ορίζοντα κλεισμένο από παντού. Δεξιά τα βουνά της Τροιζήνας, πιο πέρα ο Γαλατάς, περιβόλια και δάση λεμονιών. Και μπροστά ο σπιτοσκεπασμένος λόφος, ο Πόρος. Από μακριά, σε απογευματινή ώρα, η πόλη μοιάζει άσπρη, σαν τα σπίτια των Κυκλάδων, σε αντίθεση με τους σκούρους ηφαιστειογενείς βράχους. Όταν πλησιάσεις κερδίζει χρώματα, γίνεται ροζ, άσπρη, γαλάζια, γκρίζα. Εδώ κι εκεί ξεπετάγονται φραγκοσυκιές και στην κορυφή ο πύργος - ρολόι, σύμβολο του χρόνου και του χώρου. Οι δύο λόφοι πάνω στους οποίους η πόλη έχει χτιστεί, η μία με το σπασμένο ανεμόμυλο, η άλλη με τον πύργο ρολόι και η έκταση της αμμώδους παραλίας με το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης κάνουν το μικρό ηφαιστειογενές νησάκι, τη Σφαιρία.

Το ένα από τα δύο νησιά που μαζί με την Καλαυρία αποτελούν τον Πόρο. Η αρχιτεκτονική της πόλης μοιάζει περισσότερο με τα παλιά μέρη της Αθήνας παρά με πόλη αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Η σχέση του Πόρου με την Πειραιά έφερε το νησί κοντά σε αστικά πρότυπα. Στην προκυμαία το εμπορικό κέντρο. Από δω ξεκινούν και οι βάρκες για τις γύρω ακτές. Οι περισσότεροι επισκέπτες γνωστοί. Τα σπίτια στην παραλία μεγάλα νεοκλασικού ρυθμού σε αντίθεση με τα απλά διώροφα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι. Στο κέντρο της πόλης το Δημαρχείο, ένα ιστορικά διατηρητέο μνημείο κατασκευασμένο σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ, στην πλατεία Κορυζή το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Δημοτική βιβλιοθήκη. Στα γεμάτα από μπουκαμβίλιες σοκάκια και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια διάσπαρτα πολλά ταβερνάκια. Κατά μήκος της προβλήτας πλήθος από καφετέριες, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα και μπαράκια. Στη παραλία στο δρόμο για τη Σχολή ο θερινός κινηματογράφος. Βγαίνοντας από την πόλη στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα . Μετά το γήπεδο της Σχολής μια μικρή διώρυγα χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία κλείνοντας τον παραδοσιακό οικισμό. Η διαδρομή συνεχίζεται στην παλιά Χώρα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Παρθένη, με το μαγαζί του Γρίβα, την μικρή πλατεία δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό Υδραγωγείο. Ακόμη πιο ψηλά, στην κορυφή της Σφαιρίας, ο ανεμόμυλος, από όπου ξεκινά το λαξευμένο στον βράχο μονοπάτι, το οποίο έπειτα από 15 λεπτά πεζοπορίας καταλήγει στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων με θέα το πέλαγος από τη μεριά της Ύδρας.

Το Ρολόι

Πλησιάζοντας από μακριά δεσπόζει στην κορυφή ενός από τους δύο λόφους της Σφαιρίας, στη θέση Καστέλι, ανάμεσα στις φραγκοσυκιές και τα πεύκα. Το σήμα κατατεθέν του νησιού, το ιστορικό Ρολόι, κτίστηκε το 1927 και είναι ορατό από παντού. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί και είναι η απαραίτητη κατάληξη της βόλτας στην πολιτεία για τη θέα που προσφέρει προς το κανάλι και τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου.

Περίπατος στην πόλη: Χατζοπούλειος Βιβλιοθήκη - Αγ. Ανάργυροι

Αυτή η διαδρομή πρόκειται για έναν ευχάριστο περίπατο στα σοκάκια της παλιάς πόλης, που περνά από τις κορυφές της Σφαιρίας και οδηγεί αρχικά στον Αγ. Αθανάσιο, στο λόφο του Μύλου, με το παλιό υδραγωγείο και μετά στους Αγ. Αναργύρους με την υπέροχη θέα στην πόλη του Πόρου και στον Γαλατά. Αφετηρία η Χατζοπούλειος Βιβλιοθήκη. Πηγαίνοντας αριστερά όπως κοιτάτε τη βιβλιοθήκη από τα σκαλιά παίρνετε το δρόμο και συναντάτε λίγα μέτρα μετά το κτίριο Δεϊμέζη, παλιά ιδιοκτησία του ναυάρχου Σαχτούρη. Συνεχίζοντας με βόρεια κατεύθυνση θα βρεθείτε στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου. Η μητρόπολη κοσμείται με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Παρθένη. Στα δεξιά σας βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο, το μαγαζί της κυρίας Γρίβα. Στην πλατεία θα βρείτε την ταβέρνα Πλάτανος, με τον τοίχο πίσω να βρίσκεται ένα παλιό υδραγωγείο. Ανεβαίνοντας βόρεια τα σκαλοπάτια θα οδηγηθείτε στον Αγ. Αθανάσιο, το μικρό ξωκλήσι με μια πρώτη θέα στο ρολόι και στην πόλη. Περπατώντας το δασάκι και τον παλιό πέτρινο ανεμόμυλο, στην κορυφή του λόφου θα δείτε το χαραγμένο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει 10λ. μετά στον επόμενο λόφο της Σφαιρίας, στην Πούντα και στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου. Λίγο πριν φτάσετε στον Αγ. Αθανάσιο, στα πέτρινα καθίσματα, στη διχάλα του δρόμου, θα συναντήσετε το σημείο όπου ο Βαυαρός ζωγράφος Όθωνας Στάκκελμπεργκ ζωγράφισε τη γκραβούρα της πόλης του Πόρου. Το σημείο προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και στον κόλπο με τα βουνά της Τροιζηνίας από πίσω και η απογευματινή ώρα με τον ήλιο να κρύβεται πίσω από τις κορυφογραμμές της Κοιμωμένης, σίγουρα είναι η καλύτερη. Φτάνοντας το τέλος της διαδρομής, τους Αγ. Αναργύρους θα έχετε πλέον θέα στο Μπούρτζι, στο κάστρο Είντεκ, και με καθαρό ουρανό θα φανεί από μακριά η Ύδρα. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από το μικρό μονοπάτι που φαίνεται στην πλαγιά κάτω (δίπλα στο σημείο με τη θέα) και θα σας οδηγήσει στον κεντρικό δρόμο Πόλη - Μοναστήρι, 1,5χλμ περίπου μακριά από το λιμάνι. Γυρνώντας από εκεί μπορείτε να φτάσετε στην πλατεία του Δημαρχείου και να ανηφορήσετε (με αριστερή κατεύθυνση όπου βρίσκεται διχάλα) για να οδηγηθείτε στο σημείο κατατεθέν του νησιού, το ρολόι, ολοκληρώνοντας μια κυκλική διαδρομή γνωριμίας με την πόλη του Πόρου.

Προγυμναστήριο: Ο πρώτος Ναύσταθμος στον Πόρο

Ο Πόρος αποτέλεσε έδρα της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Ελλάδας και τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των πρεσβευτών των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) που υπό την διπλωματική καθοδήγηση του Ιωάννη Καποδίστρια καθόρισαν τα σύνορα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το 1828 κοντά στο λιμάνι του Πόρου δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος της ελεύθερης Ελλάδας και το 1932 χτίστηκε ο Ρωσικός Ναύσταθμος -χώρος τροφοδοσίας των πλοίων του ρωσικού στόλου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στον χώρο που υπάρχει σήμερα το Προγυμναστήριο, και το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, στα χρόνια της Ενετοκρατίας υπήρχαν "ταρσανάδες" (ναυπηγεία ξύλινων σκαφών). Από το 1827 ο χώρος του Προγυμναστηρίου χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση με την επωνυμία "Γενικό Φροντιστήριο Πόρου". Το 1828 ο Καποδίστριας ίδρυσε εκεί τον πρώτο Ελληνικό Ναύσταθμο. Τότε διορίστηκε από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, διοικητής της επαρχίας Πόρου ο Νικόλαος Γκίκας, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία του ναυστάθμου στον Πόρο, και έλαβε μέτρα για το νησί και τον στόλο. Το 1846, με τη φροντίδα του Εμμ. Τομπάζη, αποτέλεσε το λεγόμενο "παλάτι", αργότερα θερινή κατοικία του Όθωνα. Στο κτίριο αυτό ήταν το διοικητήριο του Ναυστάθμου, όπως και σήμερα, του Κέντρου Εκπαιδεύσεως. Από τότε προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Έθνος. Στον ίδιο χώρο σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Πόρου Τροιζηνίας, ο οποίος έχει αναδείξει περισσότερους από είκοσι βαλκανιονίκες και πανελληνιονίκες στην κωπηλασία και το καγιάκ, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails