Το διώροφο κτήριο του ελαιοτριβείου, όπου στεγάζεται το μουσείο, κτίστηκε περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί δημοτική περιουσία, αφού παραχωρήθηκε στο Δήμο από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Ύστερα από τους σεισμούς του 1953, ο όροφος του κτηρίου κατέρρευσε.
Σήμερα, σώζεται η εξωτερική πέτρινη σκάλα, που οδηγούσε στον όροφο του μεγαλύτερου τμήματος του κτηρίου, το μεσοπάτωμα , καθώς και τα φουρούσια του μπαλκονιού, που μαρτυρούν την ύπαρξη του επάνω ορόφου. Λειτουργούσε έως τη δεκαετία του '60 με τον οικοτεχνικό του χαρακτήρα και εξυπηρετούσε τη μικρή τοπική κοινωνία.
Σήμερα, το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου φιλοξενεί εργαλεία από παραδοσιακά ελαιοτριβεία (μυλόπετρες, λίμπα, στάσεις, τσόλια, ακόμη και πλιθάρια, όπου αποθηκεύονταν το λάδι) και "μυεί" τον επισκέπτη στις πρακτικές παραγωγής του λαδιού, με τον πλέον παραδοσιακό κι αγνό τρόπο.
Μέσα απ' το χώρο αυτό, όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο, πέρασαν αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι δούλεψαν με μεράκι και ζήλο και γνώρισαν όλες τις πτυχές και τα μυστικά της εξαγωγής του λαδιού από τον καρπό της ελιάς.
Αναπτύχθηκαν σχέσεις αλληλεγγύης και δημιουργήθηκαν κρίκοι που συνδέουν την εργασία, την τροφή και την κοινωνικότητα στο χώρο αυτό, που σήμερα φιλοδοξεί να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση.
Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αγροτικής κληρονομιάς, ανάμνηση μιας εποχής περασμένης αλλά όχι ξεχασμένης. Αποτύπωμα του μόχθου και της φτώχειας, κομμάτι ζωής περιορισμένο στο στενό πλαίσιο του χωριού.
Το μουσείο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας "LEADER +".
Για τη λειτουργία του μουσείου υπεύθυνη είναι η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Πυλάρου και πρόεδρός του η Γιωργία Αλεξανδράτου.
Είναι επισκέψιμο καθημερινά (11:-13:00 και 18:00-20:00), τονώνοντας την τουριστική κίνηση στο χωριό, ενώ αναμένεται να αποτελέσει κι ένα χρήσιμο "εργαλείο" για την εκπαίδευση των μαθητών στην αγροτική ιστορία.
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου