AdSenseBanner

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Wall Street... α λα ελληνικά: Ο Όλιβερ Στόουν βρήκε στην εταιρεία του έλληνα χρηµατιστή τη λάµψη των παλιών ηµερών


Πόδια που τρέµουν νευρικά, περιµένοντας το επόµενο τηλεφώνηµα και αδρεναλίνη, που λύνει τις γραβάτες. Δύο δεκαετίες µετά τα γυρίσµατα της «Wall Street», ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν αναζητούσε για τη νέα του ταινία ένα µέρος που θα είχε τη λάµψη, την ένταση και τον ιδρώτα των παλιών ηµερών. Και το βρήκε στα πρόσωπα του έλληνα χρηµατιστή, Τοµ Μπέλεση και των υπαλλήλων του.

Τα γραφεία του βρίσκονται δίπλα στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, σε ένα ατσάλινο µεγαθήριο, που σκιάζει το στενάκι της Wall Street. Δαιδαλώδεις µαρµάρινοι διάδροµοι οδηγούν σε µιαν αίθουσα που ξεχειλίζει τεστοστερόνη. Γυαλισµένα παπούτσια, µεταξωτά πουκάµισα και µαλλιά βουτηγµένα στο ζελέ. Πάνω από 100 χρηµατιστές µιλούν ακατάπαυστα στα τηλέφωνά τους.

Οι συναλλαγές γίνονται υπό το αυστηρό βλέµµα του Τοµ (Αναστάσιου) Μπέλεση, του προέδρου της εταιρείας. Κυκλοφορεί ανάµεσά τους µε ατσαλάκωτο πρόσωπο. Φορά κοστούµι, γιλέκο και γραβάτα. Έχει ξυρισµένο κεφάλι και δυναµική χειραψία. Ανοίγει την πόρτα του γραφείου µε πενταψήφιο κωδικό και δακτυλικό αποτύπωµα. Δύο οθόνες µαρτυρούν τις κινήσεις κάθε εργαζόµενου, µέσα από το κλειστό κύκλωµα παρακολούθησης. Ενώ, στη δεξιά γωνιά, δίπλα από ένα βιβλίο του Ντόναλντ Τραµπ, ξεκουράζεται µια ασπίδα και ένα κράνος, παρόµοια µε αυτά που χρησιµοποιήθηκαν στην ταινία «300».

«Είµαστε σαν τους σπαρτιάτες πολεµιστές», λέει ο Σπαρτιάτης στην καταγωγή Τοµ Μπέλεσης, ιδρυτής της «µπουτίκ επενδυτικής τράπεζας», John Τhomas Financial, όταν τον συναντάµε στο γραφείο του.

Σ΄ αυτά τα γραφεία βρέθηκε και ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν. Δύο δεκαετίες µετά την ταινία του «Wall Street», αναζητούσε έναν χώρο που θα είχε την ατµόσφαιρα του παρελθόντος. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσµατα του «Wall Street 2» έστειλε εδώ µερικούς από τους πρωταγωνιστές, όπως τον Σία Λε Μπεφ και τον Τζος Μπρολίν, για να µαθητεύσουν πλάι στους χρηµατιστές. Και έδωσε στον κ. Μπέλεση έναν µικρό ρόλο στη νέα ταινία.

• Το βλέµµα του τίγρη

Οι ηθοποιοί αντίκρυσαν µιαν εικόνα που δεν είναι πλέον ο κανόνας στις αίθουσες συναλλαγών της Νέας Υόρκης. Στις περισσότερες φίρµες επικρατεί νεκρική σιγή. Μια καρφίτσα να πέσει στο πάτωµα, θα ακουστεί.

«Αυτό που είδαµε ήταν µοναδικό. Η ενέργεια, η υπερδραστηριότητα, θύµιζαν όσα συναντήσαµε είκοσι χρόνια πριν», λέει στα «ΝΕΑ» η ελληνικής καταγωγής Σίλια Κώστα, που συµµετείχε στην παραγωγή της ταινίας.

Η πλειοψηφία των υπαλλήλων είναι 25- 35 ετών. Φτάνουν κάθε πρωί στις επτά και φεύγουν από εδώ νύχτα, στις εννιά. Πρέπει να είναι πάντα ξυρισµένοι και ντυµένοι στην τρίχα. Δεν έχουν µισθό από την εταιρεία. Τα έσοδά τους (ακούγονται πολλά ποσά, αλλά συνήθως στη Wall Street κυµαίνονται µεταξύ 70.000- 100.000 δολάρια για νέους χρηµατιστές) προκύπτουν από τις προµήθειες, βάσει των συµφωνιών που κλείνουν µε τους πελάτες.

Η αίθουσα συναλλαγών µυρίζει ανταγωνισµό και άγχος.

«Θέλεις να είσαι ο καλύτερος. Αλλά πρέπει να βάζεις πρώτα τον πελάτη», λέει ο Βασίλειος Ρούσσος που δουλεύει στην εταιρεία.

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα και υποµονή», λέει ο κ. Μπέλεσης. «Πρέπει να είσαι αφοσιωµένος στη δουλειά σου. Να έχεις το βλέµµα του τίγρη...».

• «Το χρήµα ποτέ δεν κοιµάται» για τον Τοµ Μπέλεση

Η αρχική ταινία «Wall Street» (παραγωγής 1987) προέβαλλε την υπερβολή, τη µαταιοδοξία και την απατηλή λάµψη ενός κόσµου πλαστικού και εφήµερου.

Οι ατάκες του φιλµ µνηµονεύονται, µέχρι και σήµερα, στις αίθουσες συναλλαγών: «Greed is good» («Η απληστία είναι καλή»), «Μoney never sleeps» («Το χρήµα δεν κοιµάται»). Εκείνη η ταινία χάρισε Όσκαρ ερµηνείας στον ηθοποιό Μάικλ Ντάγκλας. Και αντί να αποµακρύνει, έθελξε πολλούς νέους στο επάγγελµα του χρηµατιστή.

Ο κ. Μπέλεσης αναγνωρίζει ότι η πρώτη ταινία του Στόουν ανέδειξε την άσχηµη πλευρά της Wall Street. «Ωστόσο αυτός ο χώρος µε εντυπωσίαζε πάντα. Όχι η απληστία που υπάρχει σε αυτόν. Αλλά το γεγονός ότι είναι µια µηχανή καπιταλισµού. Είµαι εδώ, γιατί θέλω να βοηθήσω νέους επαγγελµατίες µε οράµατα να επιτύχουν», λέει.

Ο κ. Μπέλεσης έµαθε τα µυστικά του επαγγέλµατος δίπλα σε έναν οικογενειακό φίλο, στο Λονγκ Αιλαντ, το 1997. Δεν σπούδασε οικονοµικά, αλλά πέρασε τα τεστ και απέκτησε άδεια χρηµατιστή. Το 2007 ο κ. Μπέλεσης δηµιούργησε την John Τhomas Financial και σήµερα απασχολεί 240 άτοµα.

«Το όνειρό µου είναι να δημιουργήσω 50.000 θέσεις εργασίας στην επιχείρησή µου τα επόµενα δέκα χρόνια. Θέλω να γίνει η εταιρεία µου η νέα Βear Stearns, χωρίς τα προβλήματα», λέει.

Προς το παρόν πρόκειται, όπως λέει, να νοικιάσει µια κινηµατογραφική αίθουσα για να δει όλο το προσωπικό του µαζί τη νέα ταινία για τη Wall Street.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails