AdSenseBanner

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

«Μονοπάτια Πολιτισμού» στο Μαραθώνα


Ο πολιτιστικός τουρισμός θα καταστεί ευεργετικός για την περιοχή

Η αποκατάσταση του ιστορικού τοπίου του Μαραθώνα και η αναβίωση μιας από τις θρυλικές στιγμές της ανθρώπινης Ιστορίας είναι ο στόχος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και το δήμο Μαραθώνα.

Στόχος είναι να εδραιωθεί ο Μαραθώνας ως τόπος προορισμού για επισκέπτες Έλληνες και ξένους, 2500 χρόνια μετά την μάχη στον ιστορικό τύμβο. Αποτελεί τοπίο με ιδιαίτερη φύση, είναι ο μεγαλύτερος αττικός βιότοπος, με σπάνιο πευκώνα και την παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την διαμόρφωση μιας σειράς πολιτιστικών διαδρoμών για πεζούς και ποδηλάτες, όπου για πρώτη φορά ο επισκέπτης με την βοήθεια σηματοδοτημένων διαδρομών θα μπορεί να περιπλανηθεί στον χώρο, σε διαδρομές που ενώνουν μνημεία του πολιτισμού, τον Τύμβο, το Τρόπαιο, τα Αρχαία Λατομεία, τον Πευκώνα, την εκκλησία Μεσοσπορίτισσα, το Ιερό των Αιγυπτίων θεών, τη Μακαρία Πηγή, κλπ. Συμβουλευτικό ρόλο στο σχέδιο αυτό διαδραμάτισαν οι αρχαιολόγοι, Βασίλειος Πετράκος, Ακαδημαϊκός και Γιώργος Σταινχάουερ.

Οι διαδρομές αυτές θα είναι προβάλλονται σε διαδικτυακούς τόπους διεθνώς, και θα εγκαινιάσουν έναν πολιτιστικό τουρισμό, που στα πλαίσια της αειφορίας θα μπορεί να καταστεί ευεργετικός για τους κατοίκους της περιοχής.

Η δράση της Ελληνικής Εταιρείας επιλέχθηκε για την επέτειο της ιστορικής μάχης, την 12η Σεπτεμβρίου, όταν πριν 2500 χρόνια μια χούφτα Έλληνες, αγωνιζόμενοι για τη Δημοκρατία, κατόρθωσαν σε πείσμα όλων των προγνωστικών, να κατατροπώσουν την πανίσχυρη δύναμη της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Η νίκη αυτή έγινε θρύλος για τους Έλληνες, και λειτούργησε πάντα ως πηγή έμπνευσης και δύναμης στους κλυδωνισμούς που τους επεφύλασσε η ιστορία. Θρύλος όμως έγινε και για άλλους λαούς, εμπνέοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς ανά τους αιώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, εμπνευσμένοι από τον άθλο του Φειδιππίδη, οργανώνονται εκατοντάδες Μαραθώνιοι κάθε χρόνο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Οι δύο φορείς καλούν ανήμερα της επετείου της μεγάλης μάχης, στις 19:30 το απόγευμα, σε ένα περίπατο στον Τύμβο, σε μια αναβίωση της ιστορίας, με τη συνοδεία του αρχαιοελληνικού ήχου των αυλών, ίδιου στο πέρασμα του χρόνου. Στον καλυμμένο με χορτάρι χώρο που περιβάλλει τον τύμβο, θα ζωντανέψουν τις ώρες της μάχης μέσα από τα κείμενα του Ηρόδοτου, οι ηθοποιοί Λευτέρης Βογιατζής, Λυδία Κονιόρδου και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενώ την μουσική παρέμβαση θα επιμεληθεί ο Νίκος Ξανθούλης, με αρχαία λύρα, αρχαία ελληνική σάλπιγγα και αυλό, με τη συμμετοχή και του Χάρη Λαμπράκη, στο νέι (αρχαίο πνευστό της Μεσοποταμίας, «το γλυκύ και πράον» του Παπαδιαμάντη). Στο δρώμενο θα συμβάλλει και η Μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, πρώτη γυναίκα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο Άθλο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στη Λυδία Καρρά.

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης των Μονοπατιών Πολιτισμού στην περιοχή του Μαραθώνα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα και τη Δασική Υπηρεσία, θα συμβάλλει στην αναδάσωση των τοπίων που πλαισιώνουν τα μονοπάτια, με σχετική μελέτη και πρόγραμμα υιοθεσίας δένδρων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συνάντηση για την εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία της Παραλίας Μαραθώνος. Ο περίπατος προς τον Τύμβο από δρομάκια της περιοχής θα διαρκέσει 30 λεπτά και η επιστροφή μετά την εκδήλωση στον ίδιο χώρο θα γίνει και αυτή σε περίπου μισή ώρα.

πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails