AdSenseBanner

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑ: Ηταν στραβό το κλίμα.. το έφαγε και ο γαϊδαρος


Της Έφης Καραγεώργου

Το χειρότερο Πάσχα της τελευταίας 20ετίας έζησαν φέτος οι νησιωτικοί προορισμοί, σύμφωνα με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες καθώς οι αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 50%.

Καλύτερη όμως ήταν η εικόνα στους ηπειρωτικούς προορισμούς αφού καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 10%.

Όμως αυτό το Πάσχα οι Έλληνες που ταξίδεψαν (οδικώς και ακτοπλοϊκώς) στην πλειοψηφία τους προτίμησαν να πάνε στα εξοχικά τους, σε συγγενείς ή να φιλοξενηθούν σε φίλους.

Αποτέλεσμα, οι πληρότητες στα νησιά -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- να κάνουν μεγάλη βουτιά, καθώς δεν ξεπέρασαν το 65%, την ώρα μάλιστα που ήταν μειωμένος στο 1/3 ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξαν για το Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση την Μεγάλη Παρασκευή, τα πλοία ταξίδευαν με άδειες θέσεις, ενώ και χθες δεύτερη μέρα του Πάσχα, που παρατηρείται η μεγαλύτερη επιστροφή, υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια.

Και φυσικά προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για κρατήσεις εν όψει της Πρωτομαγιάς, παρά το γεγονός ότι πέφτει Σαββατοκύριακο και σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής σεζόν.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι μετρούν τις απώλειες του Πάσχα και ετοιμάζονται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο καλοκαίρι αφού, όπως λένε, περιμένουν σημαντική υποχώρηση στη ζήτηση, τόσο από τους αλλοδαπούς, όσο και από τους Έλληνες τουρίστες.

Και σαν να μην έφτανε η κάμψη στη ζήτηση για πακέτα, οι τουριστικές επιχειρήσεις δέχονται ένα ακόμα πλήγμα, από τη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για την παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (από την 1η Ιουλίου).

Ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος πρόεδρος του ΣΕΤΕ (σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων) κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανάπτυξη και «ασφυξία» στις τουριστικές επιχειρήσεις και ζητά να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως λέει, αν εφαρμοσθεί το μέτρο ο ελληνικός τουρισμός θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά του. Από τη στιγμή που για κάθε συναλλαγή μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδίδεται το 8%, ενώ, αντίθετα, αυτό δε θα συμβαίνει με απευθείας συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, είναι βέβαιο ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα ταξιδιωτικά γραφεία) να τεθούν στο περιθώριο της αγοράς με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη. Δηλαδή τα ξενοδοχεία θα σταματήσουν να συνεργάζονται με τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση ακόμα και την εξαφάνιση ενός κλάδου.

Η πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων) κ. Αργυρώ Φίλη, σημειώνει πως η προωθούμενη διάταξη καταλύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καταστρέφει τη ρευστότητα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας και τελικά οδηγεί τα τουριστικά γραφεία στην καταστροφή. Μάλιστα με επιστολή της ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει την εν λόγω διάταξη

πηγή: capital.gr

1 σχόλιο:

  1. kairos na sobareutoume oloi kai na doume to problima stis diastasi tou
    Den prokeite na pame pisw ston palio kairo
    O antagwnismos einai terastios kai xreiazete gnwsh dia8esi gia doulia kai ependisi gia na mporesoume na isoropoisoume san ellinikos tourismos
    Terma ta psemata ...
    Dimitrios Buhalis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails