AdSenseBanner

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Χανιά: Εκατοντάδες πιστοί και φέτος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά

Εκατοντάδες πιστοί από όλη την Κρήτη, αλλά και πολλοί ξένοι επισκέπτες που έφθασαν στην Ασή Γωνιά με τουριστικά λεωφορεία, έδωσαν φέτος το παρών στο ξακουστό πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Χαρακτηριστικό του κλίματος για το πανηγύρι στην Αση Γωνιά, είναι η φράση που η λαϊκή μούσα της Κρήτης χρησιμοποιεί: "Κάλεση κάνει ο Άη Γιώργης για τσ' εικοστρείς τ' Απρίλη στην Ασή Γωνιά. Θα συγκεντρώσουν και φέτος οι Ασηγωνιώτες βοσκοί τα οζά (ζώα) τους, με περίσσια μαστοριά και μεράκι''.

Όπως η παράδοση επιβάλει από νωρίς το πρωί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής κατεβάζουν τα ζώα τους από τις ασιγωνιώτικες στράτες με κατεύθυνση την εκκλησούλα, στο κέντρο του χωριού. Τα συγκεντρώνουν δίπλα στην εκκλησία για να τα αρμέξουν. Ένα μέρος από το γάλα θα το βράσουν και θα το μοιράσουν στους πολυάριθμους προσκυνητές. Το μεγαλύτερο όμως μέρος από το γάλα που θα συγκεντρωθεί θα το δώσουν στους προσκυνητές άβραστο σε δοχεία των πέντε ή δέκα κιλών. Το άρμεγμα γίνεται με θαυμαστή γρηγοράδα από τους Ασηγωνιώτες βοσκούς. Έτσι όταν τελειώσει το άρμεγμα στο ένα κοπάδι έχει σειρά το επόμενο που με ανυπομονησία περιμένει στην πλατεία του χωριού.

Όταν τελειώσουν θα τα ευλογήσει και θα τα αγιάσει ο παπά - Βασίλης.

Ακολουθεί, η περιφορά των εικόνων του Αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως, γύρω από το ναό.

Μετά την λειτουργία στήνεται γλέντι, όπου οι προσκεκλημένοι γνωρίζουν την παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία.

Για τους κτηνοτρόφους η γιορτή του Αη Γιώργη, είναι η αρχή μίας, παραγωγικής περιόδου που κλείνει μόλις τελειώσει το καλοκαίρι.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα περισσότερα "κατεβαίνουν" κάθε χρόνο από τους βοσκούς στο πανηγύρι.

Η παράδοση και η χάρη του Αγίου το προστάζει. Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι όσοι βοσκοί, δεν κατεβάσουν τα ζώα τους θα δεχθούν το βράδυ την επίσκεψη και την οργή του Αγίου.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails