AdSenseBanner

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Τρίκαλα-Αναζητώντας τα μονοπάτια του Ασκληπιού μέσα από συναρπαστικές διαδρομές

του ανταποκριτή μας Α. Ζώη

Εναλλαγές στο τοπίο και το κλίμα, συναρπαστικές διαδρομές, σε μοναδικό φυσικό περιβάλλον, προσφέρει ένα ταξίδι στα μονοπάτια του Ασκληπιού, στο νομό Τρικάλων.

Εμπιστευόμενοι… τις δυνατότητες του αυτοκινήτου σας και εξοπλισμένοι τουλάχιστον με ένα ενημερωμένο ορειβατικό χάρτη και πυξίδα, και τα απαραίτητα στοιχεία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, ξεκινήστε το ταξίδι μπροστά από το επιβλητικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Πύλης, που στέκει φρουρός της φυσικής πύλης της Πίνδου από το 1514.

Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Ελάτη - Περτούλι και διασχίζοντας τη Γέφυρα Κονδύλη του Πορταϊκού ποταμού, στρίψτε, έπειτα από 1,5 χλμ, αριστερά στον κόμβο προς Μεσοχώρα - Άρτα. Ύστερα από περίπου 7 χλμ, κατευθυνθείτε αριστερά στη διασταύρωση προς... Κάτω - Μέση και Άνω Παλιοκαρυά και θαυμάστε ένα ακόμη πέτρινο γεφύρι του 16ου αιώνα, που γεφυρώνει το Ρέμα της Γκρόπας μέσα στο άγριο φαράγγι.

Περνώντας το μικρό τσιμεντένιο γεφυράκι, αφήστε το αυτοκίνητό σας 300 μέτρα πιο πάνω, στο μικρό πλάτωμα που σχηματίζει ο στενός δρόμος και κατηφορίστε στο πλακόστρωτο μονοπάτι για να αντικρίσετε το κρυμμένο γεφύρι με τον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο και οδηγώντας για περίπου 2 χλμ, ο επισκέπτης φτάνει στον μικρό οικισμό Κάτω Παλιοκαρυά. Απέναντι από το μικρό καφενεδάκι του χωριού, ακολουθώντας, αριστερά, το στενό δρομάκι, συναντά τον παλιό νερόμυλο και τη "δριστέλλα".

Γυρίζοντας πίσω στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο προς Μεσοχώρα - Άρτα και οδηγώντας για 4 περίπου χλμ, στρίψτε δεξιά και ανηφορίστε προς το μικρό χωριό Πετροχώρι. Διασχίστε το χωριό και εγκαταλείψτε την άσφαλτο για να ακολουθήσετε τον ανηφορικό χωματόδρομο, που σκαρφαλώνει πάνω στις απόκρημνες πλαγιές του Γράβου και της Δραμπάλας.

Έπειτα από περίπου 12 χλμ, μέσα σε παρθένο δάσος από έλατα, προσεγγίζει ο επισκέπτης το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1400 μέτρα υψόμετρο και με κατεύθυνση βόρεια, καταλήγει, ύστερα από 3 χιλιόμετρα, στα αλπικά λιβάδια των Καλογήρων. Ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει και να δροσιστεί με το κρυστάλλινο νερό της πηγής και στη συνέχεια, να συνεχίσει την πεζοπορία στην πλαγιά προς το όρος Μαυροπούλι, αναζητώντας άγρια ρίγανη και μπιτούνι ή τις σπάνιες νάνες, που φυτρώνουν άφθονες την άνοιξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα βουνά του Ασκληπιού, ακόμη και σήμερα αποτελούν ένα θαυμαστό φυσικό "φαρμακείο", με εκατοντάδες είδη φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, μοναδικών στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας βόρεια την πορεία, κατηφορίστε με τ' αυτοκίνητο, μέσα από το μεικτό δάσος από έλατα και αγριοκαστανιές. Αν βρεθείτε στην περιοχή το φθινόπωρο, δεν πρέπει να παραλείψετε να συλλέξετε άγρια κάστανα, που παρά το γεγονός ότι το μικρό τους μέγεθος δεν εντυπωσιάζει, η γεύση τους είναι καταπληκτική. Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω ο επισκέπτης συναντά την άσφαλτο και στρίβοντας δεξιά φτάνει, ύστερα από 1 χιλιόμετρο στο χωριουδάκι Καλόγηροι, όπου μπορεί να γευματίσει σε κάποιο από τα γραφικά του ταβερνάκια, δοκιμάζοντας τοπικές πίτες, ξινόγαλο και ντόπια κρεατικά.

Ακολουθώντας τον δρόμο προς Ελάτη, διασχίζει κανείς το πανέμορφο ελατοδάσος και μετά από 4 χιλιόμετρα αντικρίζει τα αλπικά λιβάδια. Στο μικρό καφενεδάκι, μπορεί να απολαύσει κάποιο δροσιστικό ρόφημα κάτω από τη σκιά των δέντρων, δίπλα στη βρυσούλα. Είναι, μάλιστα, μια καλή ευκαιρία να αναζητήσει, ανάμεσα στα ξέφωτα του δάσους, την άνοιξη, άγριες φράουλες και μανιτάρια του δάσους, το καλοκαίρι άγρια μέντα, μελισσοβότανο, κυνόροδα και αγριόδυοσμο, ενώ το φθινόπωρο βατόμουρα και κράνα. Στις απόκρημνες πλαγιές των κορυφών Μαρόσα, Λουπάτα και Αυγό, που υψώνονται γύρω, μπορεί κάποιος να επιδοθεί σε μάζεμα γνήσιου τσαγιού του βουνού και να δοκιμάσει τις ικανότητές του στην … ορειβασία.

Με κατεύθυνση δυτικά κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Καμνιαίτη, ανάμεσα από πυκνή υδροχαρή βλάστηση με ιτιές, πλατάνια, σφενδάμια και γαύρους ακολουθεί ο επισκέπτης τη ροή του ποταμού. Λίγο πιο κάτω, αντικρίζει, στην απέναντι πλαγιά της χαράδρας, ίχνη της αρχαίας πετρόχτιστης βλαχόστρατας, που καταλήγει στο παλιό γεφύρι του Νεραϊδοχωρίου και για αιώνες χρησιμοποιούσαν οι ορεσίβιοι πληθυσμοί για τις μετακινήσεις τους.

Κάνοντας μια στάση δίπλα στο ποτάμι, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τις άγριες πέστροφες της Πίνδου, τέλεια καμουφλαρισμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, να κυνηγούν έντομα του δάσους μέσα στα κρυστάλλινα νερά. Σε μικρούς νερόλακκους και στάσιμα νερά, μπορεί ακόμη να αντικρίσει τους αλπικούς τρίτωνες με την πορτοκαλί κοιλιά, τις σπάνιες σαλαμάνδρες και τα μικρά δηλητηριώδη βατραχάκια πομπίνες.

Τα παρθένα δάση που περιβάλλουν το τοπίο αποτελούν βιότοπο για πολλά σπάνια είδη της ευρωπαϊκής πανίδας όπως η καφετιά αρκούδα της Πίνδου, ο λύκος, η βίδρα, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο και άλλα. Η συνάντησή με κάποιο ζώο του δάσους δεν είναι καθόλου σπάνια σε αυτές τις περιηγήσεις, πολύ πιο συχνά όμως συναντά κανείς τα ίχνη και τα σημάδια τους. Προσεγγίζοντας το χωριό Πύρρα, από τον δασικό δρόμο, συναντά κανείς, αριστερά, το παλιό πετρόχτιστο γεφύρι, ένα ακόμα εξαίρετο δείγματης τέχνης των ηπειρωτών γεφυροποιών "κουδαράδων". Στο χωριό δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε το μοναστήρι του Αγίου Μόδεστου του 1859. Εγκαταλείποντας το χωματόδρομο κι ανηφορίζοντας τον ελικοειδή ασφαλτοστρωμένο δρόμο για τον κεντρικό άξονα Τρικάλων - Άρτας, στρίψτε δεξιά προς το χωριό Νεραϊδοχώρι.

Στην πορεία, μπορεί να δει κάποιος το εντυπωσιακό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής χτισμένο εξ' ολοκλήρου από πέτρα, τον 18ο αιώνα. Στα "σπλάχνα" του λειτουργούσε την περίοδο της τουρκοκρατίας το κρυφό σχολειό της περιοχής. Δίπλα στο μοναστήρι από πανοραμικό σημείο μπορούμε να θαυμάσουμε από ψηλά σε όλη της την μεγαλοπρέπεια την κοιλάδα του ποταμού Καμνιαίτη, που διασχίσαμε νωρίτερα, αλλά και τις απέναντι δασωμένες βουνοκορφές της Πίνδου.
Ύστερα από λίγα χιλιόμετρα κι αφήνοντας πίσω τα φημισμένα ορεινά χωριά Νεραϊδοχώρι και Περτούλι, με τα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά και τη μεγάλη τουριστική υποδομή, υπάρχουν τα καταπράσινα Περτουλιώτικα Λιβάδια με το Χιονοδρομικό τους Κέντρο.

Ύστερα από περίπου 30 χλμ και περνώντας τη φημισμένη Ελάτη, το ταξίδι ολοκληρώνεται με την επιστροφή στα στενά της Πύλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails