AdSenseBanner

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σέρρες: Το φαράγγι του Αγγίτη - η Εδέμ της Β. Ελλάδας


της ανταποκρίτριάς μας Α. Ταπάσκου

Ο Αγγίτης είναι παραπόταμος του ποταμού Στρυμόνα και έχει μήκος περίπου σαράντα χιλιόμετρα. Διασχίζει μέρος του νομού Δράμας και την επαρχία Φυλλίδας στον νομό Σερρών, στην Ανατολική Μακεδονία. Πηγές του ποταμού βρίσκονται τόσο στην πόλη της Δράμας -οι γνωστές πηγές Αγ. Βαρβάρας- αλλά και στο χωριό Αγγίτης Δράμας, όπου είναι και οι ομώνυμες πηγές, οι οποίες δημιουργούν ένα καλαίσθητο σπήλαιο, το σπήλαιο Αγγίτη ή Μαράς.
Ο Αγγίτης, ως παραπόταμος του Στρυμόνα, αναφέρεται πρώτα από τον Ηρόδοτο. Το όνομά του είναι Θρακικό. Ο Κουζινερορύ και ο Δημίτσας τον αποκαλούν Αγγίτα και Αγγίστα κι από αυτόν παίρνει το όνομά του το παραποτάμιο χωριό. Στην ίδια περιοχή αναφέρονται και δυο άλλα ποτάμια: ο Γαγγίτης και ο Ζυγάκτης ή Ζυγοστός. Ο Αγγίτης, κατά τη βυζαντινή περίοδο, λεγόταν Πάνακας. Το όνομα προήλθε από ομώνυμο χωριό δίπλα στον Αγγίτη, αλλά αυτό το άλλαξαν οι Σλάβοι κατακτητές σε Μπάνιτσα και, σήμερα, Συμβολή.

 Στο ύψος του χωριού Συμβολή, οι παραπάνω πηγές ενώνονται και από το σημείο αυτό, ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά μία δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα σε κάθετους βράχους, σχηματίζοντας το ομώνυμο φαράγγι του Αγγίτη, στην Αλιστράτη Σερρών.
Το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, μήκους χιλιομέτρου, θεωρείται από τους περισσότερους επίγειος παράδεισος, καθώς η βαθιά και στενή αυτή ποτάμια κοιλάδα, ανάμεσα σε σκληρά πετρώματα, προσφέρει στον επισκέπτη ξεχωριστή ομορφιά και πρωτόγνωρη εμπειρία.
Ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά λίγο κάτω από το σπήλαιο του Μαρά στον νομό Δράμας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα όρια του νόμου Σερρών. Στο φαράγγι, που σχηματίζει στο πέρασμά του, υπάρχουν υδροχαρή δάση, τα οποία καλύπτουν τα κατακόρυφα βραχώδη πρανή.
Τα απότομα τοιχώματα της στενής κοιλάδας αποτελούν κατά μία εκδοχή τεχνητή κατασκευή των Μακεδόνων του Φιλίππου Β', σε μια προσπάθεια να αποξηράνουν τα τενάγη των Φιλίππων και Δράμας.
Η κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη, η οποία δημιουργήθηκε σε τέσσερα εξελικτικά στάδια, κατά τη διάρκεια του Νεογενούς και Τεταρτογενούς, είναι γνωστή με τις ονομασίες "Στενά Πέτρας" ή "Διώρυγα". Το φαράγγι είναι ένα βύθισμα, που προήλθε από ρήγματα, τα οποία έχουν τεμαχίσει το μαρμαρικό υπόβαθρο, αλλά και από τα ιζήματα, που είχαν επικαθίσει σ' αυτό.
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού 'Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, τον Φεβρουάριο του 1978, που υπογράφουν οι Κάρολος Μάις, Ροβέρτος Ζέεμαν και Νικόλαος Συμεωνίδης, σε τρεις περιοχές βρέθηκαν βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Από τις παραστάσεις των ιππέων, πιθανολογείται ότι οι βραχογραφίες έγιναν τον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα.
Βασικό χαρακτηριστικό στο φαράγγι του Αγγίτη είναι τα βαθιά ρήγματα, που ξεκινούν από το χωριό Συμβολή και φτάνουν μέχρι το χωριό Λευκοθέα. Η πορεία του ποταμού μέσα στη χαράδρα δεν είναι ευθεία, με συνέπεια, σε πολλά σημεία, το νερό να αγγίζει τους βράχους, ενώ σε άλλη πλευρά να υπάρχουν αποθέσεις. Ο Αγγίτης κατά την πορεία του στον "χρόνο" και τον "χώρο", δημιούργησε πολλές "σπηλιές", "καμάρες" με πλούσιο διάκοσμο.
Η χλωρίδα της κοιλάδας περιλαμβάνει όλων των ειδών τα άγρια είδη υδροχαρούς δάφνης, ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, αγριολεύκες, αρμυρίκια, ενώ η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη, όπως καμποπέρδικες, πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες, μπορείς να συναντήσεις παντού, κατά μήκος της κοιλάδας, αλλά και στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές αρπακτικά, όπως γερακίνες, τσιχλογεράκια, βραχοκερκινέζια.
Ο ποταμός Αγγίτης αποτελεί ιδανική περίπτωση για rafting. Μία απόσταση 15 χλμ. που διαχωρίζεται σε δύο διαδρομές, μία για τους προχωρημένους του σπορ με πολλές εναλλαγές ανάμεσα σε πρανή 50 - 70 μ. και μία ήπιας μορφής χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας ιδανική για αρχαρίους και παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών. Τα καταλληλότερα σημεία για πρόσβαση είναι η περιοχή των "Γαλάζιων νερών" και ο Σταθμός της Αγγίστας. Τα ''Γαλάζια νερά", που πήραν το όνομά τους από το χρώμα τους, απέχουν 8 χλμ. από το κέντρο της Ν. Μπάφρας και ανήκουν στο δημοτικό διαμέρισμα της Συμβολής. Πρόκειται για πηγαία ύδατα, κατάλληλα για πεστροφοκαλλιέργειες. Είναι τα νερά των μικρών ποταμών τα οποία σχηματίζουν τον "Μαυροπόταμο", πριν ακόμη αυτός συναντηθεί με τον Αγγίτη.
Στην περιοχή υπάρχει ένα μικρό φράγμα και ένα εστιατόριο - ψαροταβέρνα, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών προσφέροντας γευστικότατα εδέσματα. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης.
Η πρόσβαση στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη είναι δυνατή, τόσο στην αρχή του, στο χωριό Συμβολή, όσο και στο χωριό Κρηνίδα, εκεί όπου τελειώνει. Με το δεδομένο ότι στους στόχους είναι η κατασκευή διαδρόμου συνδετικού του σπηλαίου Αλιστράτης με το φαράγγι, η κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών κατά μήκος, γεφυρών, κιοσκιών, αναψυκτηρίων, αλλά και με το δεδομένο ότι τα ορμητικά νερά του ποταμού προσφέρονται για ειδικούς αγώνες με κανό, ανεπιφύλακτα μπορεί να λεχθεί ότι το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη είναι ένας γήινος παράδεισος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails