AdSenseBanner

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Το μεσαιωνικό λιμάνι της Αδριατικής συνδυάζει πλούσια ιστορία και φυσική γοητεία


Της Κατερίνας Γιαννίκη

Στο μοναδικό φιορδ της Μεσογείου, στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου του Κότορ, βρίσκεται η ομώνυμη πόλη, με αναλλοίωτο μεσαιωνικό χρώμα, μία από τις Τοποθεσίες Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Μαυροβουνίου υπό την προστασία της UNESCO.

Στην πόλη των ναυτικών και των εμπόρων, αλλά και των αγιογράφων, τόπο σύμμειξης διαφορετικών πολιτισμών, τα δύο χιλιάδες χρόνια ταραχώδους ιστορίας έχουν αφήσει ίχνη σε κάθε πέτρα των τειχών της, στους πύργους, στα κτίρια, στις τοιχογραφίες, στους δρόμους, στα λιθόστρωτα στενά και στις πύλες.


Με την περιήγηση κατά μήκος του άριστα διατηρημένου οχυρωματικού συστήματος, που περιβάλλει τον ιστορικό πυρήνα της πόλης, συναντάται σκηνικό μιας άλλης εποχής με εμφανή τη βενετσιάνικη επιρροή στην αρχιτεκτονική.


Τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης, μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που αναπτύχθηκαν σταδιακά, κατά το πέρασμα των αιώνων, πάνω από το γαλάζιο κόλπο του Κότορ (Boka Kotorska), δημιουργούν σημεία με εκπληκτική θέα και τα πολυάριθμα αξιοθέατα, μνημεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων σαγηνεύουν.


Πάνω από τον κόλπο του Κότορ, ορθώνονται οι ορεινοί όγκοι Όριεν και Λόβτσεν, με τους απόκρημνους ασβεστολιθικούς βράχους και διαμορφώνουν ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο έντονης αντίθεσης.

Οι φυσικές ομορφιές, συνυφασμένες με την πλούσια ιστορία και παράδοση, καθώς και ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην περιοχή, ελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών στο μεσαιωνικό φυσικό λιμάνι της Αδριατικής.

Στην ευρύτερη περιοχή του Κότορ αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια διαφορετικές μορφές τουρισμού, όπως ο ναυτικός τουρισμός, ο εκδρομικός τουρισμός και ο ιαματικός τουρισμός, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Γέλενα Πόποβιτς, από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Τουρισμού του Μαυροβουνίου.

Η πιο αναπτυγμένη μορφή τουρισμού είναι ο εκδρομικός τουρισμός, που αποφέρει έσοδα στο τοπικό Συμβούλιο Τουρισμού του Κότορ, διευκρίνισε η κ. Πόποβιτς.

Σε καθημερινή βάση επισκέπτονται την πόλη περίπου 20 γκρουπ και το πρώτο εξάμηνο του 2009 το Κότορ φιλοξένησε πάνω από 50.000 τουρίστες με σημαντικές τάσεις αύξησης.

Σημαντική βελτίωση, τόνισε η κ. Πόποβιτς, παρατηρήθηκε και στις επιδόσεις του ναυτικού τουρισμού, καθώς τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, στο λιμάνι του Κότορ αγκυροβόλησαν 83 πλοία με 23.046 επισκέπτες και 209 γιοτ με 995 επιβάτες.

Τα κυριότερα αξιοθέατα

---------------------------

Σε κάθε βήμα του, στα λιθόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, ο επισκέπτης, με τη βοήθεια της φαντασίας, επιστρέφει στο μεσαίωνα και έχει την εντύπωση πως θα ζήσει τις περιπέτειες που έχει δει σε κινηματογραφικές ταινίες και έχει διαβάσει για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Τα ίχνη των Ιλλυριών, του ρωμαϊκού πολιτισμού, των Γότθων, της αναγέννησης και του μπαρόκ είναι ιδιαίτερα έντονα.

Το παλαιότερο κτίριο, που χρονολογείται από τον 5ο μ.Χ αιώνα είναι η χριστιανική βασιλική που ανακαλύφθηκε κάτω από το ναό της Αγίας Μαρίας, (St. Marija Koledjate) ή Παρθένου της Υγείας.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη της πόλης, ρωμανική εκκλησία και σύμβολο της πόλης και οι ναοί του Αποστόλου Λουκά και της Αγίας Μαίρης του 12ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Κλαίρης, της Αγίας Μαρίας, το κτίριο του οπλοστασίου, το σιντριβάνι Καραμπάνα, η επισκοπή, το θέατρο του Ναπολέοντα, είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Οι πύλες του 16ου και 17ου αιώνα, το οχυρό του Αγ. Ιωάννη, η κεντρική πλατεία, ο Πύργος του Ρολογιού, ο Πύργος των φρουρών, τα Παλάτια Μπέσκουτσα και Μπιζάντι, Μπούτσα και Πίμα, το παλάτι του Δούκα, η πλατεία αλευριού είναι, επίσης, εντυπωσιακά μνημεία.

Φεστιβάλ και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

--------------------------------------------

Φεστιβάλ, καρναβάλια και πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οργανώνονται κάθε χρόνο και δίνουν πρόσθετη γοητεία στην όμορφη πόλη του Μαυροβουνίου.

Τον Ιούλιο, πραγματοποιείται το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Klapa, ενός είδους a capella τραγουδιού, που έχει τις ρίζες του στους εκκλησιαστικούς ύμνους και είναι διαδεδομένο σε όλη τη Δαλματία και ιδιαίτερα στην Κροατία, καθώς και το Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου, η Fasinada - παραδοσιακή γιορτή στην εκκλησία η "Κυρία των Βράχων".

Το Κότορ σφύζει από ζωή, από τις 3 έως τις 8 Αυγούστου, όταν διοργανώνεται το Διεθνές Θερινό Καρναβάλι, γιορτή χορού και μουσικής με τη συμμετοχή ομάδων από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Τον Αύγουστο οργανώνονται, επίσης, τα Φεστιβάλ Μουσικής «Kotor Art», ReFresh Festival με μουσική R’nB, Hip Hop και Disco.

Ένας από τους γνωστότερους θεσμούς, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, είναι οι «Ημέρες Καμέλιας», φεστιβάλ αφιερωμένο στο συγκεκριμένο άνθος, στο πλαίσιο του οποίου οργανώνονται καλλιτεχνικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ο «Χορός της Καμέλιας».

Η ιστορία του Κότορ

-------------------------

Η ιστορία του Κότορ (ιτ. Cattaro, αρχ. ελληνικά Ασκρήβιον, λατ. Acruvium) χάνεται στην αρχαιότητα. Σε σπηλιές γύρω από την πόλη ανακαλύφθηκαν διάφορα εργαλεία και κεραμικά ευρήματα, που μαρτυρούν την ανθρώπινη ύπαρξη από τη νεολιθική ακόμη περίοδο, καθώς και τοιχογραφίες στη σπηλιά Λίπτσι.

Δεν έχει ακόμη εδραιωθεί πότε βρέθηκαν οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή. Στην περιοχή κατοίκησαν Ιλλυριοί τον 3ο και τον 2ο π.Χ. αιώνα. Ωστόσο, οι Ρωμαίοι θεωρούνται οι ιδρυτές της πόλης το 168 π.Χ. και το Κότορ ήταν υπό τη ρωμαϊκή κυριαρχία έως την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια τα ηνία πήρε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Την περίοδο 1185 - 1371 ως τμήμα του σερβικού κράτους, υπό τη διοίκηση της δυναστείας των Νεμάνια, αναπτύχθηκε σε λιμάνι, που συνδεόταν με τη Δύση και γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση.

Στη συνέχεια, η περιοχή περιήλθε στον έλεγχο των Ούγγρων και την περίοδο 1391 -1420 αποτέλεσε ανεξάρτητη δημοκρατία.

Εξαιτίας του κινδύνου κατάκτησης της πόλης από τους Τούρκους, το 1420, εθελοντικά, οι κάτοικοί της, με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου, ζήτησαν να τεθούν υπό την κυριαρχία των Βενετών. Η περίοδος έως το 1797 ήταν και η πιο δύσκολη στην ιστορία της πόλης, καθώς αποτέλεσε πεδίο μαχών.

Από το 1797 έως το 1805 έγινε τμήμα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Το 1806 και για ένα χρόνο κυβέρνησαν την πόλη οι Ρώσοι.

Ύστερα από ήττα των Ρώσων, η πόλη, με μυστική συμφωνία, παραχωρήθηκε στη Γαλλία. Ο Μαυροβούνιος ηγεμόνας, Πέταρ Πέτροβιτς, βοήθησε το λαό του Κότορ να αγωνιστεί κατά της γαλλικής μοναρχίας και επήλθε η ένωση της περιοχής με το Μαυροβούνιο.

Εννέα μήνες αργότερα, κατά την ειρηνευτική διάσκεψη στο Παρίσι, επειδή δεν ήταν γνωστή η συνένωση με το Μαυροβούνιο, η περιοχή παραχωρήθηκε στην Αυστρία.

Περίπου 100 χρόνια, το Κότορ ήταν υπό την κυριαρχία της Αυστρίας και η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από πολυάριθμες εξεγέρσεις.

Σημαντικοί προορισμοί της ευρύτερης περιοχής

------------------------------------------------

Στη μικρή και ήσυχη πόλη Πέραστ, με το έντονο μπαρόκ στιλ, υπάρχουν πανέμορφα κτίρια και οι εξαιρετικές βίλες των καπετάνιων της περιοχής, που "αιχμαλωτίζουν" το βλέμμα. Στην κορυφή μιας τεχνητής νησίδας βρίσκεται ο ναός της "Κυρίας των Βράχων", που χτίστηκε το 1630.

Η παλαιότερη πόλη στον κόλπο του Κότορ είναι η Ρίσαν, εμπορικό και ναυτικό κέντρο των Ιλλυριών. Εκεί, οι Ρωμαίοι έκτισαν, με ελληνικό μάρμαρο, παλάτι διακοσμημένο με θαυμάσια γλυπτά και ψηφιδωτά. Η πόλη είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της.

Ο κόλπος του Κότορ (Boka Kotorska), το νοτιότερο φιορδ της Ευρώπης, στην πραγματικότητα είναι το βυθισμένο φαράγγι του ποταμού Μπόκελι και χωρίζεται σε τέσσερις μικρότερους κόλπους, τον κόλπο του Χετσεργκνόβι, τον κόλπο του Κότορ, τον κόλπο του Τίβατ και τον κόλπο του Ρίσαν.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails