AdSenseBanner

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Αναμένονται... ελεγχόμενες «εκρήξεις» στον ελληνικό τουρισμό

Του Αλέξανδρου Κουρή

EΠITEΛOYΣ, αναμένονται καταστροφές και σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων στον ελληνικό τουρισμό. Oχι, δεν είναι προκήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά η ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Εκρήξεις που, όπως διευκρίνισε και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, δεν έχουν στόχο την εξαφάνιση όλων όσοι ταράζουν τη μακαριότητα του σημερινού τουριστικού κατεστημένου και απειλούν την αδιατάραχτη διαιώνιση αγαπημένων πρακτικών και της νοοτροπίας «business as usual», αλλά το αντίθετο. Φιλοδοξούν να κατεδαφίσουν τις κυρίαρχες πρακτικές του σημερινού τουριστικού μοντέλου με σκοπό την ανατροπή, την άμεση αναβάθμιση, την ταχεία μετάλλαξη.

Ο ελληνικός τουρισμός από απαξιωμένη μαζική βιομηχανία –πλην φωτεινών εξαιρέσεων– εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, συγκεντρωμένης σε λίγα κορεσμένα σημεία της χώρας με μεγάλο τζίρο αλλά μικρό κέρδος, βάζει πλώρη να γίνει cluster έξυπνων, ανθρώπινων και δημιουργικών επιχειρήσεων. Δημιουργικών «εργαστηρίων», που προστατεύουν την αυθεντικότητα, έχουν κέντρο τον άνθρωπο - επισκέπτη και σκοπό να παρέχουν όχι απλά ένα κρεβάτι, έναν χώρο ύπνου, αλλά αξιόλογες εμπειρίες ζωής. Επιχειρήσεων νέας γενιάς που καταναλώνουν πράσινη ενέργεια, αστείρευτη ελληνική δημιουργικότητα και παράγουν κέρδος, τόσο για τον επιχειρηματία-δημιουργό όσο και για τους λοιπούς μετόχους, που στον τουρισμό δεν είναι μόνο οι επενδυτές σε χρήμα, αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσφερόμενη εμπειρία, όπως οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινότητα, η χώρα.

Τουρισμό ποιότητας και ταυτότητας ζητούν και οι φορείς του, αυτή τη φορά όχι γενικόλογα, αλλά ξεκάθαρα. Με την ομιλία - έκκληση του προέδρου του στον πρωθυπουργό, ο ΣΕΤΕ έδωσε το παράδειγμα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, βάζοντας ψηλά τον πήχυ της δημόσιας διαβούλευσης.

Με πρωτοφανή καθαρότητα έθεσε τα προβλήματα με το όνομά τους, προτείνοντας λύσεις, στιγματίζοντας συμπεριφορές, όπως αυτές της προσωπικής αισθητικής και του «αποφασίζουμε και σας ανακοινώνουμε», που πρέπει να επιτέλους να εκλείψουν. Με παρρησία και ευθύνη, τέλος, δήλωσε παρών και έτοιμος να υποστηρίξει με την πρακτική του συμμετοχή, τη μετάβαση στο νέο πρότυπο.

Για συνεχή συνεργασία κυβέρνησης και κλάδου, λύσεις και αμεσότητα, δεσμεύεται η υφυπουργός Τουρισμού, με ενέργεια που συνεπήρε το ακροατήριο, πάθος και βιωματικό λόγο εκτός κειμένου.

Καταλήγω ότι έχει γίνει το μεγάλο βήμα, μετά απο χθες, ξέρουμε όλοι ότι είμαστε ταυτισμένοι μονοσήμαντα με το «αρχέτυπο του μαζικού καλοκαιρινού τουρισμού» για ήλιο, θάλασσα και αρχαιότητες και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού και σύσσωμης της πολιτικής και κλαδικής ηγεσίας, ξεκινάμε με κοινή βούληση την προσπάθεια επανατοποθέτησης της χώρας μας, διευρύνοντας την εικόνα της, την τουριστική της ταυτότητα, επιχειρώντας να καταστήσουμε την Ελλάδα «προορισμό με απαράμιλλες εναλλαγές και ανεξερεύνητες αντιθέσεις, ως τόπο ατέλειωτων εμπειριών» για seaside και ναυτικό τουρισμό, αλλά και για φύση, επισκέψεις σε πόλεις, πολιτισμό, περιηγήσεις, υπηρεσίες υγείας και ευεξίας και επαγγελματικά δρώμενα. Συνειδητοποιώ ότι σε μερικούς μήνες έγινε ό,τι θα έπρεπε να είχε γίνει τα περασμένα δέκα χρόνια. Ελπίζω σε δέκα χρόνια η σημερινή «εξαίρεση» να γίνει «mainstream»; Υπερβάλλω; Αυτή τη φορά νομίζω πως όχι!

πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails