AdSenseBanner

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Έτος... εκπτώσεων το 2010 για τους Έλληνες ξενοδόχους


Της Έφης Καραγεώργου

Και νέα μείωση στα τουριστικά έσοδα, όπως και στον τζίρο τους, περιμένουν φέτος οι Έλληνες ξενοδόχοι, οι οποίοι προσφέρουν πακέτα σε τιμές μειωμένες κατά 15% με 20% σε σχέση με πέρυσι.

Σήμερα σε ξενοδοχείο 4 αστέρων all inclusive το πακέτο των 10 ημερών κοστίζει μόλις 400 ευρώ το άτομο (40 ευρώ την ημέρα) από 600 ευρώ πριν από 2 χρόνια, λέει στο Capital.gr ο κ. Μιλτιάδης Καράτζης, ιδιοκτήτης μονάδας στην Κρήτη και υπογραμμίζει:

"Ακόμα και αν υπάρξει αύξηση στις αφίξεις, τα έσοδα και οι τζίροι των ξενοδοχείων θα κινηθούν πτωτικά, αφού έχουμε αναγκαστεί να προχωρήσουμε σε εκπτώσεις της τάξης του 20% στις τιμές την τελευταία διετία".


Παράλληλα σημειώνει ότι την τελευταία 5ετία μειώνονται δραματικά οι τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών μονάδων, υπογραμμίζοντας ότι «ξενοδοχεία για τα οποία υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 50 εκατ. ευρώ το 2007, σήμερα δεν τα αγοράζουν ούτε στη μισή τιμή».

Όμως και το ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), διατυπώνει την εκτίμηση ότι το 2010 θα είναι εξίσου δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με το 2009.

Όπως επισημαίνει, η άνοδος στις κρατήσεις που παρατηρείται από Ρωσία και Ουκρανία, δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες που παρατηρούνται από την αγορά της Γερμανίας και της Αγγλίας.

Πιο απλά οι κρατήσεις το πρώτο τετράμηνο από τη Γερμανία είναι μειωμένες κατά 10%, γεγονός που αποδίδεται στην άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα και στο 7% η μείωση των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θετικά κινείται η αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς οι αφίξεις εμφανίζουν άνοδο κατά 20%, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού- Τουρισμού εκτιμά ότι η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη του 30%, μετά την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας.

Όμως από Γερμανία και Αγγλία ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα 4,47 εκατ. τουρίστες (2,36 εκατ. Γερμανοί και 2,11 εκατ. Άγγλοι) δηλαδή το 30% του εισερχόμενου τουρισμού μας. Η προσέλευση από τη Ρωσία αποτελεί μόλις το 1,9% του εισερχόμενου τουρισμού (276.000 άτομα).

Από την άλλη, χρόνο με το χρόνο μειώνεται η μέση ημερήσια δαπάνη των αλλοδαπών τουριστών η οποία έπεσε πέρυσι στα 62 ευρώ το άτομο από 79 ευρώ το 2008.

Ωστόσο το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι αυξημένες θα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από το εξωτερικό, τάση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς όλοι αναζητούν να κλείσουν πακέτα σε χαμηλές τιμές.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί και ο εσωτερικός τουρισμός, αφού οι Έλληνες προχωρούν σε δραστικές περικοπές σε ότι σχετίζεται με ταξίδια και διασκέδαση. Τόσο το ΙΤΕΠ, όσο και οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού λένε ότι «μειώσεις θα παρουσιάσει και ο εσωτερικός τουρισμός, αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και οι μισθοί υφίστανται περικοπές». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές σε καύσιμα και ναύλα καθιστούν το κόστος των διακοπών δυσβάσταχτο.

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 15,9 εκατ. αλλοδαποί τουρίστες, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 6,4% σε σχέση με το 2008, ταυτόχρονα τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 12% (ή κατά 1,24 δισ. ευρώ), οι απώλειες στα έσοδα του ξενοδοχειακού κλάδου έφτασαν το 20%, ενώ οι θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό μειώθηκαν κατά 10% (ή 47.774 εργαζόμενους).

πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails