AdSenseBanner

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Θεσσαλονίκη: Θάσος και Σαμοθράκη στο επίκεντρο του έργου SHIFT για τον βιώσιμο τουρισμό στην Ευρώπη


Στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου, απέναντι από τις θρακικές ακτές, το μικρό νησί Σαμοθράκη, γνωστό από την αρχαιότητα για τα Καβείρια Μυστήρια, ορθώνει ανά τους αιώνες το ανάστημά του. Το ίδιο το όνομα του νησιού - στο οποίο ο θρύλος λέει ότι γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν οι γονείς του Μεγαλεξάνδρου - είναι επιβλητικό: σημαίνει «ψηλή Θράκη», από το αρχαιοελληνικό σάμος (ψηλή). Νησί πανέμορφο, γεμάτο φυσικές πισίνες και καταρράκτες, αλλά αρκετά αποκομμένο από τον τουρισμό, λόγω ελλιπούς προσβασιμότητας. Κοντά στη Σαμοθράκη, σχεδόν απέναντι από την Καβάλα, βρίσκεται η κατάφυτη Θάσος, το «σμαραγδένιο νησί», κάποτε ενωμένη με την ξηρά, σαν χερσόνησος. Θασίτικο πεύκο, μαύρη πεύκη και μακεδονίτικο έλατο αφθονούν στο νησί, ανηφορίζοντας μέχρι τα βουνά του, ή κατηφορίζοντας μέχρι τις μοναδικές παραλίες. Νησί με καλή τουριστική υποδομή, αλλά κάπως παραγνωρισμένο ως τουριστικός προορισμός, καθώς πολλοί τουρίστες αγνοούν τα θέλγητρά του.

Τα δύο νησιά, Θάσος και Σαμοθράκη, θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού έργου SHIFT του προγράμματος MED, που στόχο έχει την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού σε «ευαίσθητες» περιοχές της Ευρώπης. Από ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (με προϋπολογισμό 181.500 ευρώ) και η νομαρχία Δωδεκανήσου.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνεργάτιδα της Περιφέρειας, Γεωργία Καραβαγγέλη, τα επόμενα στάδια του έργου θα εξελιχθούν γρήγορα. Εντός του Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάληψη της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για το έργο: αναλύσεων SWOT για τα δύο νησιά, προσδιορισμού των αγορών-στόχων, στρατηγικής προώθησής τους ως τουριστικού προορισμού, εκπόνησης τριετούς σχεδίου για την προσέγγιση των αγορών-στόχων, αλλά και αποτίμησης των επιπτώσεων του τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον. Το έργο SHIFT δεν έρχεται να βάλει κεφάλαια στα ταμεία των φορέων των δύο νησιών. Στόχος του είναι, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, αλλά και μέσα από την έκδοση ενός εγχειριδίου-οδηγού, να ενεργοποιήσει τους τοπικούς φορείς, ώστε να αναλάβουν δράση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά τους, αλλά και να τα προβάλει διεθνώς ως προορισμούς. Η πρώτη κρούση προς τους τοπικούς φορείς, ώστε αυτοί να ενημερωθούν για το έργο και να εμπλακούν στην υλοποίησή του, θα γίνει μέσα στον Μάιο, με δύο ενημερωτικά σεμινάρια σε Θάσο και Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με την κ. Καραβαγγέλη, μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται σεμινάρια για ποιοτική διαχείριση, δημιουργία δύο θεματικών διαδρομών στα νησιά και ετοιμασία κοινής βάσης δεδομένων περιφέρειας-φορέων, αλλά και πιλοτική επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων σε Θάσο και Σαμοθράκη. Κατά την κ. Καραβαγγέλη, δεν αποκλείεται να γίνουν και κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της καλύτερης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης. Έμπνευση μπορούν να αντλήσουν οι συμμετέχοντες και από τους ξένους εταίρους του προγράμματος, που είναι τα εμπορικά επιμελητήρια Νάπολι, Βαλένθια και Μασσαλίας, η Επιχειρηματική Ομοσπονδία Αλικάντε (Ισπανία), το Συμβούλιο Εμπορικών Επιμελητηρίων Ανδαλουσίας και το Ίδρυμα Κοινότητας Βαλένθια-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Για παράδειγμα, στο Αλικάντε, όπου συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες η 3η επιτροπή καθοδήγησης του SHIFT, λειτουργεί ήδη ξενοδοχείο πιστοποιημένο κατά EMAS, το οποίο εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το κοινό και τους φιλοξενούμενούς του για περιβαλλοντικά θέματα.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails