AdSenseBanner

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ομιλία του Προέδρου, κ. Νίκου Αγγελόπουλου στην Κλειστή Συνεδρίαση της 18ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης


Αγαπητά Μέλη του ΣΕΤΕ,
Αγαπητοί φίλοι,

Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου τετραμήνου 2010 και κανείς μας δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το πόσο ιδιαίτερη και πόσο δύσκολη είναι αυτή η χρονιά. Με την οικονομία μας να βρίσκεται στα χειρότερά της και τον τουρισμό μας να απολαμβάνει από κάθε πλευρά του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού φάσματος συνεχείς δηλώσεις για το πόσο σημαντικός είναι. Δυστυχώς, όμως, έχουμε μείνει στις δηλώσεις.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε για να μετατρέψουμε έστω και ένα ελάχιστο από αυτές τις δηλώσεις σε πράξεις ουσίας και χειροπιαστά αποτελέσματα. Για το 2010 και σε γενικές γραμμές ο σκοπός του ΣΕΤΕ δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από τα προηγούμενα χρόνια: πάντα πρέπει να προσπαθούμε όλοι μαζί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής μας οικονομίας.

Όμως, ο συντονισμός των προσπαθειών μας τα τελευταία χρόνια έγινε ευκολότερος. Με το σύνολο των πανελληνίων κλαδικών ενώσεων τουριστικών επιχειρήσεων να εκφράζεται μέσω του Συνδέσμου μας είναι φανερό ότι έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Βέβαια υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για καλύτερο συντονισμό της δράσης όλων των ενώσεων που μετέχουν στον ΣΕΤΕ, αλλά σίγουρα είμαστε πολύ καλύτεροι από πριν μερικά χρόνια, όπου «κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος».

Εξαιτίας της ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η οποία προφανώς έχει φανερό αντίκτυπο και στον τουρισμό, το έργο μας γίνεται δυσκολότερο. Και αυτό διότι η σημερινή αρνητική συγκυρία έρχεται να προστεθεί σε ένα σωρό λιμνάζοντα διαχρονικά προβλήματα του τουρισμού μας, τα μισά εκ των οποίων εάν είχαν επιλυθεί, πιθανώς σήμερα να μην είχαμε φθάσει στην ανάγκη της «έξωθεν» βοήθειας.

Με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη σημασία του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία, θεωρούμε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να καταστεί και τυπικά ο ΣΕΤΕ κοινωνικός εταίρος. Σε αυτή την εξέλιξη υπάρχουν οι γνωστές αντιδράσεις, πλην όμως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ ημών και στο μέτρο του δυνατού, προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις.

Ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός για την ένταξή μας στην ΟΚΕ και μέσω αυτής της εκπροσώπησης του συνόλου του Τουρισμού από τον ΣΕΤΕ.
Θα έχετε αντιληφθεί, ήδη, ότι από τα τέλη του 2009 πιέζουμε ιδιαίτερα για θέματα απελευθέρωσης των αγορών. Την άρση του cabotage την έχουμε κάνει σημαία, οι εξελίξεις στις άγονες γραμμές και στην επίγεια μεταφορά δεν είναι τυχαίες και ανεξάρτητες από τις δικές μας παρεμβάσεις. Όμως, δεν καταφέραμε ακόμη να αλλάξουμε κάτι στο μονοπώλιο των ΚΤΕΛ και στο παράλογο της ενοικίασης αυτοκινήτου με οδηγό, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας.

Ξεκινήσαμε ήδη και σχεδόν ολοκληρώνουμε -σε συνεργασία με την ΥΠΑ- ένα lifting στα περιφερειακά αεροδρόμια. Τώρα, γιατί πρέπει να παρεμβαίνουμε εμείς κάθε χρόνο για να γίνει αυτό, θα εξηγηθεί μάλλον από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλουμε ήδη για το θέμα των χορηγήσεων θεωρήσεων visa. Το θέμα είχε μπει σε καλό δρόμο, παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα που ελπίζουμε να ξεπεραστούν. Αναμένουμε νεώτερα απόψε και διά στόματος Πρωθυπουργού.

Παρεμβάσεις, επίσης, κάναμε για το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς επίσης και για το νομοσχέδιο σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις με ουσιαστικά αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε να παρέμβουμε και στο χωροταξικό, αλλά στο αρμόδιο Υπουργείο η αντίληψη περί συμμετοχικών διαδικασιών είναι διαφορετική και σίγουρα όχι η επιθυμητή. Έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε επαφές για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ. Άφησα τελευταίο το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Κατά περίπτωση, έχουμε συχνές επαφές και επικοινωνία, πλην όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, να ζητάμε με επιμονή ένα αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού με αυξημένες αρμοδιότητες. Η ανάγκη συντονισμού του κυβερνητικού έργου από ένα άτομο που να αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό έχει χιλιοειπωθεί, αλλά εξακολουθούμε να το επαναλαμβάνουμε. Όπως αντίστοιχα κάνουμε για την ανάγκη μετεξέλιξης του ΕΟΤ σε Οργανισμό Επικοινωνίας και Προβολής του Ελληνικού Τουρισμού.

Ως προς την υπόλοιπη δράση του Συνδέσμου, παρά την κακή περσινή χρονιά, αυξήσαμε κατά τι τα Μέλη μας. Εδώ πρέπει να κάνω ειδική αναφορά και να σας ευχαριστήσω, διότι σε μια χρονιά όπου η ρευστότητα ήταν από τα μεγαλύτερα προβλήματα, εσείς ανταποκριθήκατε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς τον Σύνδεσμο.

Ως προς την υπόλοιπη δράση μας, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η μελέτη για τη Γαστρονομία. Δεν σκοπεύουμε να τη βάλουμε σε καθεστώς «ωρίμανσης και παλαίωσης». Συντηρούμε το θέμα διαδικτυακά και είμαστε σε αναζήτηση συνεργατών για την κατάθεση πρότασης υλοποίησης των όσων προτείνει η μελέτη. Θυμάστε την πρωτοβουλία που ανακοινώσαμε πέρυσι, «Ελληνικός Τουρισμός 2020». Έχει γίνει ήδη αρκετή προεργασία και σιγά-σιγά μπαίνουμε στην κύρια φάση. Περισσότερα, όμως, γι αυτό θα σας πει στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος.

Σε επίπεδο ενημέρωσης για τις αγορές, συνεχίζουμε και φέτος την εβδομαδιαία αποστολή γνωστή και ως «espresso points» με θέματα που καλύπτουν το σύνολο της τουριστικής αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ψηφιακή στρατηγική μας, όπου εκτός από το κεντρικό site www.sete.gr (το οποίο θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά έχουμε κάποια προβλήματα σε επίπεδο υποστήριξης), έχουμε και παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα με τη γαστρονομία στο facebook. Επίσης, λειτουργεί -και όσοι δεν έχετε εγγραφεί να λαμβάνετε αυτόματα ενημέρωση προτείνουμε να το κάνετε- το blog μας όπου με πιο χαλαρή διάθεση και πιο ανάλαφρο ύφος εκφράζονται θέσεις του Συνδέσμου, αλλά και παρέχεται βήμα προς κάθε ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις δικές του θέσεις. Εντός ολίγου, θα λανσάρουμε και το νέο site, greektourism2020.

Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, συνεχίζουμε ενεργά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Αποχωρήσαμε από τον International Hotel & Restaurant Association όπου πλέον Μέλος θα γίνει η ΠΟΞ. Ακόμα, μέσα στη χρονιά σκοπεύουμε να συντονίσουμε τις διεθνείς σχέσεις των ενώσεων – Μελών μας, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη φωνή του ελληνικού τουρισμού διεθνώς.

Επιχειρούμε μια συνεργασία με τον ΕΟΤ σε θέματα όπως, η διοργάνωση επισκέψεων ξένων δημοσιογράφων στη χώρα μας και φιλοδοξούμε να συνεργαστούμε ουσιαστικά και στο θέμα της προβολής έστω και με τα πενιχρά φετινά μέσα, χωρίς αυτό βέβαια να είναι σίγουρο, διότι ως ΣΕΤΕ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε στην επανάληψη αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος.

Περιφερειακές εκδηλώσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις και διοργάνωση του Συνεδρίου μας, φυσικά θα επαναληφθούν και φέτος και με την υποστήριξή σας θα στεφθούν από επιτυχία.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική και τη δική σας συνεισφορά και δεν εννοώ απλά την οικονομική, αλλά σε επίπεδο συμμετοχής και κατάθεσης προτάσεων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, σας ευχαριστώ ακόμα μια φορά για την υποστήριξή σας στο έργο του Συνδέσμου.

πηγή: sete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails