AdSenseBanner

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ομιλία της Υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, κυρίας Άντζελας Γκερέκου στην Κλειστή Συνεδρίαση της 18ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης


Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι βρισκόμαστε ίσως στη δυσκολότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, άμεσες.

Δεν θα διαφωνήσω εάν κάποιος χαρακτηρίσει τις αποφάσεις αυτές, «δύσκολες» ή και «σκληρές». Όμως, είναι αναγκαίες και απαραίτητες, εάν θέλουμε η χώρα μας να έχει την οποιαδήποτε δυνατότητα μέλλοντος. Κατανοώ επίσης, την αγανάκτηση και το θυμό που εκφράζεται από πολλούς Πολίτες, οι οποίοι πλήττονται σε προσωπικό επίπεδο και αδυνατούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα των θυσιών που τους ζητούνται, θεωρώντας ότι «πληρώνουν για κάτι που δεν φταίνε». Όμως βρισκόμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο οι επιλογές μας είναι περιορισμένες.

Δεν είναι η στιγμή για να κάνουμε απολογισμούς του τύπου «ποιος», «τι» και «από πότε» φταίνε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Δεν θα είναι χρήσιμο σε τίποτε στην παρούσα στιγμή. Αντιθέτως εκείνο στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε όλη την προσοχή και τις προσπάθειές μας, είναι το τι θα κάνουμε στο «παρόν» για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο «μέλλον». Και είναι βέβαιο ότι το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, κάθε άλλο παρά βοηθά στη λήψη παρόμοιων δύσκολων αποφάσεων.

Θα ήθελα για ένα λεπτό, να μου επιτρέψτε να σας αναπτύξω κάποιες, σημαντικές πιστεύω, σκέψεις μου. Η πρώτη είναι ότι στο σημείο που έχουμε οδηγηθεί, οφείλουμε να κάνουμε τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνικο/οικονομική ζωή της χώρας, οι οποίες σε ένα κανονικό ρυθμό, ίσως θα έπρεπε να εξελιχθούν σε διάστημα δεκαετίας. Εμείς έχουμε μόνο λίγες ημέρες για τις εφαρμόσουμε. Και για να είμαι ειλικρινής, ακούω μεν ένα «Όχι» από όσους διαφωνούν με τα μέτρα, αλλά δεν ακούω προτάσεις ή άλλες ιδέες, με τις οποίες θα μπορούσαμε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που επιβάλλεται. Και τη στιγμή αυτή, δεν χρειαζόμαστε απλά τη «διαφωνία» αλλά χρειαζόμαστε την «καλή ιδέα». Εάν έχει κάποιος να την πει και να την προτείνει, πολύ ευχαρίστως να την ακούσουμε και να τη συζητήσουμε.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου απαιτείται πρώτα και πάνω απ’ όλα από την πλευρά όλων μας, είναι συναίνεση και κοινή πορεία. Πραγματικά πιστεύω, πως δεν έχει σημασία ποιος θα πάρει τα μέτρα και τις αποφάσεις – σημασία έχει ότι κάποιος πρέπει να τα πάρει εδώ και τώρα. Και αυτόν οφείλουμε να τον στηρίξουμε όλοι μας, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Όμως, το πρόβλημα της εξόδου από την κρίση και τη «ζώνη κινδύνου» δεν πιστεύω ότι είναι αποκλειστικά και μόνο ένα πρόβλημα διαχείρισης του «εδώ και τώρα». Εάν στις αποφάσεις μας, δεν υπάρχει μια κεντρική αναπτυξιακή λογική για το άμεσο μέλλον, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτε απολύτως. Για εμένα προσωπικά, η παράμετρος αυτή είναι βασικότατη. Παρ’ όλ’ αυτά, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι όπου «υπάρχει έκτακτη ανάγκη, πρέπει να υπάρχουν και άμεσες αποφάσεις». Και στην περίπτωσή μας η ανάγκη είναι «έκτακτη» από πολλές απόψεις. Δεν θα σταθώ στο πρόσφατο πρόβλημα των αερομεταφορών λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, γιατί επρόκειτο για κάτι που υπερέβαινε τις δυνατότητες πρόβλεψης όλων και έπληξε τους πάντες. Ο Τουρισμός – γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα – ότι αποτελεί μια δραστηριότητα πολλαπλώς «εκτεθειμένη» σε κινδύνους που είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθούν.

Δεν θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε ζητήματα τα οποία σας είναι λίγο έως πολύ γνωστά, όπως για παράδειγμα η τραγική οικονομική κατάσταση την οποία παραλάβαμε στον ΕΟΤ – αλλά θα προτιμήσω να επικεντρωθώ στο τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και κυρίως στο τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον από δικής μας πλευράς, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της πορείας του Τουρισμού της χώρας.

Πρώτα απ’ όλα, το θέμα της καμπάνιας. Τα μέσα μας ήταν ελάχιστα και οι δυνατότητες μας για φέτος, περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές. Υπάρχει και αρνητική κριτική για την επιλογή μας αυτή – πολλές φορές μάλιστα η κριτική αυτή υπήρξε και ιδιαίτερα σκληρή. Θα μου επιτρέψτε όμως να πω, ότι η κριτική αυτή, παίρνει ως δεδομένο ότι «είχαμε και άλλες δυνατότητες» και δεν τις αξιοποιήσαμε - αλλά αυτό στην πράξη δεν συνέβαινε. Δεν υπήρχε π.χ. η δυνατότητα να επικαλεστούμε τον «πατριωτισμό» της επικοινωνιακής και διαφημιστικής αγοράς για την παραγωγή νέου και δωρεάν υλικού, δεν υπήρχε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την αγορά. Επομένως, η κριτική δεκτή, αλλά καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις πραγματικές, αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν. Ναι, και εμείς θα επιθυμούσαμε να είχαμε και τα κονδύλια αλλά και το χρόνο για να έχουμε μια εξ’ ολοκλήρου νέα καμπάνια για φέτος – τούτο όμως δεν ήταν δυνατόν να συμβεί. Άρα, στο χρόνο που υπήρχε και με τις δυνατότητες που είχαμε, πιστεύουμε ότι πραγματικά κάναμε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να γίνει. Και πιστεύουμε επίσης, ότι για φέτος θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Παράλληλα, τηρώντας μια πάγια δέσμευσή μας, δώσαμε και δίνουμε διαρκώς ιδιαίτερο βάρος στην ηλεκτρονική επικοινωνία και στο Ίντερνετ. Το πόρταλ του ΕΟΤ ανακατασκευάστηκε και αναμορφώθηκε πλήρως, ενώ συνεχίζεται με πυρετώδεις, καθημερινούς ρυθμούς ο εμπλουτισμός του περιεχομένου του. Όμως, σε ότι αφορά τα ζητήματα προβολής και επικοινωνίας, θα πρέπει εδώ να επισημάνω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: για πρώτη φορά φέτος, θεσμικοί παράγοντες της αγοράς – και συγκεκριμένα εσείς, ο ΣΕΤΕ – έχουν ενεργό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση και τη διαχείριση της επικοινωνιακής εκστρατείας. Η μέχρι στιγμής συνεργασία μας είναι αποδοτική και πιστεύω ότι το φετινό μας εγχείρημα, έχει θέσει ήδη τις βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία στο πεδίο αυτό, για τα χρόνια που έρχονται.

Έχουμε επίσης αναδιαμορφώσει τη στρατηγική μας, ως προς βασικές επιλογές που αφορούν «χώρες» και «περιοχές-στόχους» για τον Ελληνικό Τουρισμό. Πρώτος και βασικός μας στόχος είναι η αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Είναι εντελώς απαραίτητο να αυξήσουμε τη διείσδυσή μας εκεί, με όποιο τρόπο μπορούμε. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που ο τουρισμός αποτελεί βασική διέξοδο από το αδιέξοδο. Για αυτό ακριβώς δεν δικαιούμαστε να χάνουμε ούτε ένα τουρίστα. Υπάρχουν χώρες όπως η Ρωσία και τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, όπου η ζήτηση για τη χώρα μας είναι υψηλή. Η κατάσταση παροχής της VISA αποτελεί ανασχετικό παράγοντα.

Επισκέφτηκα η ίδια στην Μόσχα το Προξενείο και έχω μιλήσει αυτοπροσώπως με την πλειοψηφία των Προξένων μας στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνεργασία με του φορείς και το ΥΠΕΞ δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και προσωπικά σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε την καθιέρωση της λεγόμενης «Πράσινη Visa» διάρκειας 6 ή 12 μηνών πολλαπλών εισόδων. Η χώρα μας δεν δικαιούται να απορρίπτει όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας θεωρούν ιδανικό τόπο αναψυχής. Ειδικά τώρα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Να πω επίσης ότι προγραμματίζω για το τέλος Ιουνίου μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μου, μεταξύ των οποίων θα συζητηθεί και η καθιέρωση δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων στη διαδρομή Οδησσός – Πειραιάς. Μια δεύτερη επίσης «περιοχή-στόχος», στην οποία δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας, είναι και η αγορά των Βαλκανίων. Μέσα στο προσεχές διάστημα, έχει προγραμματισθεί επίσκεψή μου στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι, στη Σόφια, για τη συζήτηση θεμάτων τουρισμού μεταξύ των χώρων. Δικός μας στόχος είναι, να ισχυροποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την παρουσία μας σε ΟΛΕΣ τις Βαλκανικές χώρες και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση συστηματικά. Να προσθέσω τέλος ότι ανάλογες στρατηγικές κινήσεις, γίνονται και προς τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και των Αραβικών χωρών.
Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος προώθησης του Τουρισμού μας είναι και οι «αποστολές εξοικείωσης», τα Fam Trips για δημοσιογράφους από συγκεκριμένες χώρες-στόχους μας. Ήδη με τη συνεργασία του ΣΕΤΕ έχουν οργανωθεί 3 παρόμοιες αποστολές με παράγοντες και δημοσιογράφους από Γερμανία, Βρετανία και Ρωσία και προετοιμάζεται μία ακόμη παρόμοια αποστολή από την Κίνα.

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν ακόμη και από την πρόσφατη παρουσία μου στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας την περασμένη εβδομάδα στη Μαδρίτη. Προτείναμε και έγινε δεκτό από τον Ιταλό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Τajani, οι εκδηλώσεις για τα «2.500 χρόνια του Μαραθωνίου» να τεθούν υπό την αιγίδα του ιδίου και της Επιτροπής, έτσι ώστε να προσδώσουμε στο γεγονός όχι μία εθνική αλλά μια πανευρωπαϊκή διάσταση. Επίσης με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Αντιπρόεδρος κ. Τajani, ενδέχεται να κάνει και σημαντικές ανακοινώσεις που θα αφορούν την Κοινή Ευρωπαϊκή Τουριστική Πολιτική, στην Ελλάδα.

Στη Σύνοδο αυτή επίσης, υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη, η οποία στα βασικά της σημεία έχει στόχο την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «ενιαίου τουριστικού προορισμού» αλλά και τη συνεργασία όλων των χωρών, με σκοπό την καθιέρωση ενός μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης αειφόρου, και κοινωνικά υπεύθυνου. Ειδικά μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, συμφωνήθηκε η μόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και «καλών πρακτικών» σε τακτά διαστήματα, μεταξύ Ειδικών Επιτροπών των δύο χώρων και η τυπική έναρξη της συνεργασίας αυτής θα γίνει με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου μέσα στον Ιούνιο, όπου και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μας συνάντηση.
Μια τέτοια «καλή πρακτική» την οποία έχουμε άμεσο στόχο να αξιοποιήσουμε από την Ισπανία, είναι και τα προγράμματα για τον «Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας». Ήδη επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενου τουρισμού για άτομα τρίτης ηλικίας, στα πρότυπα του Ισπανικού Tourismo Senior. Αν κρίνει κανείς από τα ανάλογα αποτελέσματα εκεί, αναμένουμε και το αντίστοιχο δικό μας πρόγραμμα να συμβάλλει στην επιμήκυνση της περιόδου και να έχει ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη. Ήδη η Ισπανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Ας περάσουμε όμως τώρα σε δύο ζητήματα, τα οποία παρουσιάζουν για όλους πιστεύω κεντρικό ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι το θέμα του καμποτάζ. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εδώ και πολύ καιρό η προσωπική μου άποψη για το θέμα αυτό, είναι ότι η χώρα δεν έχει πλέον τα περιθώρια να συνεχίσει να έχει τις εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές απώλειες, οι οποίες προκαλούνται από το καμποτάζ. Με μέτριους υπολογισμούς, μιλάμε για απώλεια 10 εκ. Ευρώ για φέτος και 25 εκ. Ευρώ για το 2011. Με την ισχύ του καμποτάζ, ωφελούνται τα μέγιστα όλες οι ανταγωνίστριές μας χώρες στη Μεσόγειο, εμείς ζημιωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό και στην πράξη στο εσωτερικό, εξυπηρετούνται συντεχνιακά συμφέροντα και επικρατεί ένα ντε φάκτο μονοπωλιακό καθεστώς. Καταλαβαίνεται πάρα πολύ καλά, ότι η όλη κατάσταση θέλει επανεξέταση και αυτό ακριβώς κάνουμε. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό, θα ληφθούν το συντομότερο δυνατό και όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Το δεύτερο θέμα, είναι το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η μορφή που είχε υπό την Κυβέρνηση της ΝΔ και την καθοδήγηση του κ. Σουφλιά, ήταν κάτι με το οποίο φυσικά και δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όμως, γνωρίζετε επίσης καλά, ότι σε συγκεκριμένα κρίσιμα θέματα αυτού του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό, όπως ήταν το ζήτημα της Παραθεριστικής Κατοικίας, προσωπικά δεν διαφωνούσα με το να υπάρχει αλλά διαφωνούσα απολύτως, με τον τρόπο που καθορίζονταν οι όροι του. Αυτό ισχύει και τώρα. Πιστεύω ότι το ζήτημα της Παραθεριστικής Κατοικίας, ως «τουριστικό προϊόν και υπηρεσία» πρέπει να βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της χώρας μας. Εκείνο όμως που πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, είναι οι όροι με τους οποίους αυτό θα γίνει.

Προσωπικά επιδιώκω η Παραθεριστική Κατοικία, να είναι μια επιπλέον δυνατότητα που να αναβαθμίζει την ποιότητα του Τουρισμού της χώρας μας και παράλληλα να λειτουργεί με μια λογική αειφορίας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ανάδειξης των πολιτισμικών πλεονεκτημάτων κάθε τοπικής περιοχής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, θα ήθελα σήμερα από το βήμα της συνεδρίασής σας, να σας αναγγείλω την πρόθεσή μου για την άμεση δημιουργία μιας Επιτροπής στα πλαίσια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με τη συμμετοχή του ΣΕΤΕ αλλά και άλλων φορέων που εμπλέκονται στο ζήτημα, με στόχο την κατάρτιση μιας συνολικής πρότασης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο και θα έχει την τελική ευθύνη σύνταξης του νέου, αναμορφωμένου Ειδικού Χωροταξικού.

Να επισημάνω τέλος, ότι στο επίπεδο του Νομοθετικού έργου σχετικά με τον Τουρισμό, βρίσκονται ήδη σε τελικά στάδια επεξεργασίας και αναμένουμε την κατάθεση εντός των ερχόμενων ημερών, του Νομοσχεδίου για τον Τουρισμό Υπαίθρου και του Νομοσχεδίου για τον Ιαματικό Τουρισμό. Νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα επίσης και στα θέματα των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των κάμπινγκ αλλά και των χιονοδρομικών κέντρων. Σε ότι αφορά στα επενδυτικά προγράμματα, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες που αφορούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ήδη είναι έτοιμος ο Οδηγός Πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός», ο οποίος θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

Ήδη, βρισκόμαστε στην τελική φάση επεξεργασίας των δράσεων για ενισχύσεις και στην τελική φάση ένταξης έργων σε προγράμματα ανάπτυξης των τουριστικών υποδομών. Ο στόχος μας είναι άμεσα να απορροφηθούν 38 εκατ. Ευρώ και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.
Επίσης, να τονίσω ότι στις προτεραιότητες μας είναι και η στήριξη και ενίσχυση του Θαλάσσιου Τουρισμού.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και το στόχο της ενίσχυσης του Συνεδριακού Τουρισμού. Η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί, και θα κάνει την πρώτη της σύσκεψη την επόμενη Τρίτη, συνεχίζει το έργο της και ευελπιστούμε ότι το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο θα έχει υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει.
Δεν θα ήθελα όμως να σας κουράσω περισσότερο – ήδη έχω αναλώσει πολύ από το χρόνο της σημαντικής σημερινής Συνεδρίασής σας. Νομίζω ότι είναι περιττό να επαναβεβαιώσω τη στήριξή μου στο έργο σας και την από μέρους μου συνεργασία, η οποία ούτως ή άλλως είναι δεδομένη και συνεχής.

Η φετινή χρονιά για τον Τουρισμό μας, δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε όλοι μπροστά μας μια μεγάλη μάχη. Ένα μεγάλο μέρος της μάχης αυτής – ίσως το μεγαλύτερο – θα δοθεί από εσάς τους ίδιους. Είμαι απολύτως βέβαιη, ότι γνωρίζετε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει από πλευράς σας σε ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Από δικής μας πλευράς, εκείνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι τηρούμε με ευλάβεια την αρχική μας δέσμευση: Κάθε Ευρώ που θα ξοδεύεται φέτος, θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα για τον Τουρισμό μας.

Έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο και ίσως πιο «χαρακτηριστικό» πεδίο, για να δοθεί το σύνθημα της ανάκαμψης της χώρας μας, από τον Τουρισμό. Και τη στιγμή αυτή, η ανάκαμψη, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε όλοι μας.

πηγή: sete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails