AdSenseBanner

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Χάσαμε και τον μαθητικό τουρισμό!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ φέτος χάσαμε και τον μαθητικό τουρισμό!... Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα λύκεια της χώρας δεν προτιμούν πια τα ελληνικά νησιά για τις πενθήμερες εκδρομές τους, αλλά το Παρίσι, τη Ρώμη, την Πράγα και άλλους τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Ρόδος, που τα προηγούμενα χρόνια δεχόταν περίπου 40.000 μαθητές, φέτος ήταν ζήτημα εάν συγκέντρωσε 2.000!..

Πολλοί είναι οι λόγοι που προκάλεσαν την κατάσταση αυτή, αλλά ο βασικότερος είναι ένας: μέχρι τώρα κανένας επίσημος φορέας, είτε λέγεται υπουργείο Παιδείας είτε υπουργείο Τουρισμού, δεν αντιμετώπισε με την αρμόζουσα σοβαρότητα τον μαθητικό τουρισμό που για πολλά νησιά αποτελούσε μια τονωτική ένεση πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι ο τζίρος ανερχόταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια συνέβησαν και διάφορα δυσάρεστα περιστατικά, ενώ ο μαθητικός τουρισμός είχε εξελιχθεί σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση όπου οργίαζαν οι μίζες και οι κατευθυνόμενες επισκέψεις σε συγκεκριμένα καταστήματα και νυχτερινά κέντρα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υποβιβαστεί η ποιότητα των εκδρομών.

Και παρά το γεγονός ότι οι τιμές των εκδρομών στη Ρόδο, την Κρήτη και τα άλλα νησιά είναι χαμηλότερες από πέρυσι, οι μαθητές προτιμούν το εξωτερικό, αφού- συν τοις άλλοις- το υπουργείο Παιδείας τούς δίνει και μία μέρα παραπάνω.

Οι εκδρομές στο εξωτερικό έχουν γίνει... μόδα!.. Και ο λόγος δεν είναι οι τιμές, αλλά το γεγονός ότι πολλά παιδιά προτιμούν τα ταξίδια αυτά γιατί πιστεύουν ότι τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν τη Ρώμη, το Παρίσι ή τη Βαρκελώνη, πράγμα που ίσως δεν καταφέρουν να κάνουν όταν τελειώσουν το σχολείο.

Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός για τις μαθητικές εκδρομές. Τα αρμόδια υπουργεία άφησαν την εκμετάλλευσή του στα χέρια και τα συμφέροντα κάθε λογής «επιχειρηματία» και δεν υπήρξε ποτέ κανένα απολύτως πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά παρατράγουδα.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία του μαθητικού τουρισμού και για τα παιδιά αλλά και για τους ελληνικούς προορισμούς και τον άφησαν να ταξιδεύει σε άλλες χώρες!..

* Του Γιώργου Ζαχαριάδη
Πηγή : Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails