AdSenseBanner

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Καταστροφική για τις τουριστικές επιχειρήσεις η παρακράτηση του 8%


Καίριο πλήγμα στην όποια ανάπτυξη και ασφυξία (και) στις τουριστικές επιχειρήσεις θα επιφέρει η παρακράτηση φόρου 8%, όπως αυτή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για την «Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπιση Φοροδιαφυγής».

Σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, οι επιχειρήσεις καλούνται να «παρέχουν» ατόκως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους στο Κράτος, αντί να το χρησιμοποιήσουν για επενδύσεις, αφού βεβαίως πρώτα έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Σε ότι αφορά ιδιαίτερα στις τουριστικές επιχειρήσεις, αυτές θα πληγούν ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα ο ελληνικός τουρισμός θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά του. Από τη στιγμή που για κάθε συναλλαγή μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδίδεται το 8%, ενώ, αντίθετα, αυτό δε θα συμβαίνει με απευθείας συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, είναι βέβαιο ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα ταξιδιωτικά γραφεία) να τεθούν στο περιθώριο της αγοράς με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δηλαδή, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα σταματήσουν να συνεργάζονται με ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία ώστε να αποφύγουν την απόδοση του 8%, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγηθούν σε κλείσιμο και το προσωπικό τους στην ανεργία.

Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι παράλληλος στόχος με την τακτοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, είναι και η ανάκαμψη, η οποία όμως δεν πρόκειται ποτέ να προκύψει εάν εφαρμοσθούν τέτοιου είδους μέτρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργείται και να ανακαλέσει το μέτρο, αν πράγματι επιθυμεί την ανάπτυξη.

πηγή: sete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails