AdSenseBanner

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΕΡΜΙΟΝΗ: Η ΓΟΡΓΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ



«Στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη…» τραγουδάει η Καίτη Χωματά τους στίχους του κριτικού θεάτρου, Κώστα Γεωργουσόπουλου, με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Κ.Χ.Μύρης, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως φιλόλογος στην πανέμορφη κωμόπολη, στην άκρη της αργολικής χερσονήσου.


Η Ερμιόνη είναι σα μια γοργόνα που νωχελικά απλώνει το σώμα της στον εύφορο κάμπο της περιοχής και η ουρά της, το πευκόφυτο ακρωτήρι Μπίστι, πλατσουρίζει στα νερά του αργολικού κόλπου.

Εκατόν ογδόντα χιλιόμετρα την χωρίζουν από την Αθήνα, ενώ τα ιπτάμενα δελφίνια την ενώνουν με τον Πειραιά και τα διάσημα νησιά της Ύδρας και των Σπετσών.

Στη βόρεια πλευρά της σχηματίζεται το κεντρικό λιμάνι με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Στα νότια είναι τα Μαντράκια , ένα γραφικό λιμανάκι με ουζερί, ψαροταβέρνες, όπου μπορεί κανείς να γευθεί φρέσκα θαλασσινά αλλά και μπαράκια και κλαμπ με έντονη νυχτερινή ζωή.

Το νησιώτικο χρώμα είναι έντονο παντού... στενά πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά όμορφα σπίτια πολύ καλά συντηρημένα, ολάνθιστες αυλές, μικρές πλατείες με εκκλησιές.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στη θέση του αρχαίου ναού της Δήμητρας. Αλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το σπίτι όπου έγινε η Εθνοσυνέλευση του 1827 και το μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων.

Απολαυστικός είναι ένας περίπατος στο Μπίστι, ανάμεσα στα πεύκα, όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί σε ένα από τα παγκάκια με την υπέροχη θέα στην Ύδρα.

Εκεί υπάρχουν και τα ερείπια ναού του Ποσειδώνα, ένας από τους πολλούς ανεμόμυλους της περιοχής αλλά και η σπηλιά της Βιτόριζας όπου σύμφωνα το μύθο κρυβόταν ένα τέρας το οποίο πέταγε τεράστιες πέτρες στη θάλασσα και βούλιαζε τα πλοία.

Μαγευτική είναι η θέα από το βουνό Κρόθι , απέναντι από το κεντρικό λιμάνι.

Ιδανικός τόπος για να αντιληφθείς την ομορφιά της Ερμιόνης σε όλες της τις διαστάσεις και να απολαύσεις ένα ηλιοβασίλεμα.

Πεντακάθαρα νερά για μπάνιο βρίσκονται στο Μπίστι ενώ πολλές είναι οι αμμουδερές παραλίες στην ευρύτερη περιοχή.

Βασικές ασχολίες των κατοίκων της είναι η αλιεία, ο τουρισμός και η γεωργία.

Ονομαστά είναι τα ρόδια της ενώ παράγει λάδι, πορτοκάλια και μανταρίνια.

Η Ερμιόνη έχει πλούσια ιστορία από τους αρχαίους χρόνους, πολλές φυσικές ομορφιές, πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το «γιάλα-γιάλα» τα Θεοφάνεια και το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα.

πηγή: ana-mpa.gr

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails