AdSenseBanner

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αθήνα-Επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Ακρόπολη


Την ικανοποίησή του για την έκβαση των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη, εξέφρασε το πρωί, επισκεπτόμενος την Ακρόπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στα Προπύλαια και στη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα, από όπου έφυγαν οι σκαλωσιές μετά από εργασίες χρόνων, από τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου.

Απευθυνόμενος στην κ. Ιωαννίδου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά για τα αναστηλωτικά έργα στον Ιερό Βράχο.

-Τα έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη των Αθηνών

Το μεγάλο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης των Αθηνών ολοκληρώνεται φέτος, μετά από εννιά χρόνια απ' όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα και που το 2000 έμοιαζε σχεδόν αδύνατον να φτάσει με τόσο μεγάλη επιτυχία στην ολοκλήρωση του.

Και τούτο διότι ταυτόχρονα έπρεπε, για πρώτη φορά, να γίνουν επεμβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, εργασίες στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης, συντήρηση της επιφάνειας των μνημείων, καταγραφή και διερεύνηση των διάσπαρτων επί του βράχου μελών.

Το έργο στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο απ' ότι αρχικά είχε υπολογισθεί και δικαίως, η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ( ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ) κα Ιωαννίδου το έχει χαρακτηρίσει ως ένα "έργο χαράς που μας κάνει υπερήφανους ως Ελληνες".

"Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά",είπε σε σχετική ομιλία της η κα Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι "στην δίνη των εξελίξεων που ζεί την περίοδο αυτή η πατρίδα μας, τολμώ να ευχηθώ οι εργασίες στην Ακρόπολη να συνεχισθούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μισθολογικές περικοπές του προσωπικού, με τους ίδιους ρυθμούς, το πνεύμα και τον ενθουσιασμό που χαρακτήρισε την περίοδο που τελειώνει".

Υπολογίζεται ότι αναστηλώθηκαν χίλια ενενήντα τέσσερα αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.675 τόνων, εξακόσιοι ογδόντα έξι λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα, χίλια εκατόν εικοσι εννέα αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν και πεντακόσια τριάντα κυβικά μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν εδώ και τριάντα πέντε χρόνια - που ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια αναστήλωσης στον Ιερό βράχο - για να συμπληρωθεί η εικόνα της Ακρόπολης του 2010, την οποία επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Από το 2001 ως το 2009 έχει αποδειχθεί επίσης με αριθμούς το πόσο γιγάντιο ήταν το αναστηλωτικό έργο.

Συγκεκριμένα αποσυναρμολογήθηκαν 274 αρχιτεκτονικά μέλη και επανήλθαν στην θέση τους μετά από συναρμολόγηση, 415 λίθοι συνολικού βάρους 1892 τόνων.

Σε όλα τα μνημεία έχουν γίνει προσθήκες από νέο μάρμαρο.

Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν στον Παρθενώνα οπου τοποθετήθηκαν 88 νέα αρχιτεκτονικά μέλη, σε αντικατάσταση των παλαιών τσιμεντένιων. Συνολικά χρησιμοποίηθηκαν 530 κυβικά μέτρα μαρμάρου.

Για τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί επεμβάσεις σε περιοχές των μνημείων, που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επεμβάσεις για τις οποίες η Πολιτεία έχει δηλώσει την πρόθεση της - παρά τις οικονομικές αντιξοότητες - να υποστηρίξει οικονομικά τα έργα της Ακρόπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails