AdSenseBanner

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Aegean Airlines: Οριακή αύξηση πωλήσεων κατά 3% παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων κατά 12%


Η AEGEAN ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2010. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε €114,8εκ., παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 3% παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων κατά 12%. Το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιές ύψους €25,6εκ. σε σύγκριση με κέρδη ύψους €4,6εκ. το 2009. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο είναι ιστορικά το πιο αδύναμο εποχικά τρίμηνο του έτους για την εταιρία. Επιπρόσθετα, στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους περιλαμβάνονταν έκτακτα κέρδη ύψους €7εκ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 η AEGEAN μετέφερε 1.349.242 επιβάτες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 17% στο σύνολο του δικτύου της, η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση της επιβατικής κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού που ανήλθε σε 42%, ενώ η αύξηση στο δίκτυο εσωτερικού διαμορφώθηκε στο 2%.

Παρά την αυξητική πορεία της επιβατικής κίνησης που προήλθε λόγω της αύξησης της δραστηριότητας της Εταιρίας, το οικονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν σημαντικά ζημιογόνο, λόγω των κάτωθι παραγόντων:

• της αύξησης της συνολικής προσφερόμενης χωρητικότητας από το σύνολο της αγοράς στο δίκτυο εσωτερικού που προκάλεσε σημαντική μείωση στο μέσο έσοδο ανά πτήση,
• της σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου που είχε ως αποτέλεσμα το κόστος καυσίμων να αυξηθεί κατά 65%,
• της αρνητικής συνεισφοράς στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των νέων δρομολογίων εξωτερικού που εγκαινιάστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2009 (Βελιγράδι, Μαδρίτη, Βιέννη και Τελ Αβίβ) και τα οποία αναμένεται να έχουν θετική συνεισφορά το καλοκαίρι του 2010 και
• το σταδιακά επιδεινούμενο περιβάλλον ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Βρισκόμαστε σε περιβάλλον κρίσης που απαιτεί άμεσες ενέργειες προσαρμογής. Έχοντας διασφαλίσει τα ποιοτικά δεδομένα και τις κρίσιμες συμμαχίες για την επιτυχή πορεία της εταιρίας μας στο μέλλον, επιβάλλεται να επικεντρωθούμε στη διαχείριση όλων των στοιχείων χωρητικότητας, δικτύου, στόλου που διαμορφώνουν το κόστος της εταιρίας μας. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα αλλά θεωρούμε ότι έχουμε όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία μας.»

Την 22.02.10 οι βασικοί μέτοχοι της AEGEAN και της MARFIN INVESTMENT GROUP συμφώνησαν την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εξαγορά των τριών εταιριών του νέου ομίλου της Ο.Α. από την AEGEAN, την ταυτόχρονη είσοδο της MIG με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην AEGEAN, και κατόπιν την τελική συγχώνευση του πτητικού έργου της AEGEAN με την Οlympic Air. Η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να επιφέρει σημαντικές συνέργειες με τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές, ικανού να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο όπου δραστηριοποιούνται σημαντικά μεγαλύτερες σε μέγεθος αεροπορικές εταιρίες. Οι διαδικασίες όμως έγκρισης και εκτέλεσης αυτής της συμφωνίας οδηγούν στη δυνατότητα αξιοποίησης των συνεργειών και άρα βελτίωσης του αποτελέσματος κυρίως από τις αρχές του 2011 και μετά.

πηγή: aegeanair.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails