AdSenseBanner

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΠΝΟ: Κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 31 Μαΐου


Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γ.Χαλάς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τόνισε πως: «οι Έλληνες ναυτεργάτες θα αντισταθούν σε πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων τους, όπως και σε λογικές που θέλουν να φέρουν πλοία με ξένες σημαίες, στα οποία δεν θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί».

Είπε ακόμη ότι το κρουαζιερόπλοιο «Zenith» αποτελεί «δούρειο ίππο συμφερόντων, προκειμένου να καθιερωθεί και στην Ελλάδα κρουαζιέρα από πλοία, στα οποία εργάζονται ναυτικοί χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με πολύ χαμηλούς μισθούς και ανασφάλιστοι».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλοία, όπως το Zenith, να συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα, αφού υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας, καθώς εργάζονται 613 άτομα από 27 χώρες και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ τους» είπε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) στο Ταμείο Μισθωτών, η ΠΝΟ εξέφρασε την αντίθεσή της, καθώς «το ναυτικό επάγγελμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που απαιτούν την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών».

Ο γγ της ΠΝΟ είπε ότι η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα 31 Μαΐου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην οποία αναμένεται να προστεθεί και το Zenith.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση των προνομίων στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.

Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχωρεί στις προγραμματισμένες της κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails