AdSenseBanner

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Κλίμα υπέρ του τουρισμού στην Ελλάδα- Κινήσεις φιλελλήνων, ομογενών, αλλά και ιθυνόντων σε όλη την Ευρώπη


«Φέτος το καλοκαίρι επισκεπτόμαστε την Ελλάδα», «Αγαπάμε την Ελλάδα, ταξιδεύουμε στην Ελλάδα» είναι μερικά από τα σλόγκαν που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες. Το «φιλελληνικό» ρεύμα έχει αρχίσει και επισήμως να πνέει στην Ευρώπη. Ηθικοί αυτουργοί δεν είναι μόνο κινήσεις πολιτών, φιλέλληνες και ομογενείς, αλλά και πολλοί ιθύνοντες που με δηλώσεις τους προσπαθούν να τονώσουν την τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας. Ο ίδιος ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού (UNWTO) διά στόματος του γραμματέως του, κ. Taleb Rifai, έκανε έκκληση στους τουριστικούς παράγοντες να δείξουν αλληλεγγύη φέτος στην Ελλάδα, «έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο και ένα σημείο αναφορά για όλους μας». Αντίστοιχα, προσπάθειες για αντιστροφή του κλίματος καταβάλλει και ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Μία εξ αυτών είναι η έκθεση «2010 λόγοι να επισκεφθείτε την Ελλάδα», που φιλοξενείται στο πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου. Και φαίνεται ότι τελικά «κάτι γίνεται», έστω και την τελευταία στιγμή. Ο υπεύθυνος του γερμανικού τμήματος του Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου στην Ευρώπη, δηλώνει στη γερμανική WELT ότι στην Κω οι κρατήσεις βρίσκονται 10% πάνω από πέρυσι, ενώ διευκρινίζει ότι οι τιμές έχουν κατεβεί περίπου 20%.


Πολλοί είναι οι Γερμανοί που δεν έχουν επηρεαστεί από την αρνητική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας. Την Παρασκευή 7 Μαΐου, ημέρα που ψηφίστηκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, Markus Tressel, τομεάρχης Τουρισμού, συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου για να αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας. «Είναι πολύ σημαντικό φέτος οι τουρίστες να μη γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την ελκυστική χώρα από τον φόβο ταραχών στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, δύο μόλις μέρες μετά τον τραγικό θάνατο των εργαζομένων στη Marfin.


Ασος στο μανίκι


«Η χαρά της ζωής που αποπνέουν οι Ελληνες άρεσε πάντα στους Γερμανούς», είπε στην «Κ» ο κ. Tressel, που επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας από το 1992. «Θεωρώ μάλιστα ότι οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, η σχέση ποιότητας - τιμής είναι καλή», εξηγεί. «Οι διακοπές στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, είναι φθηνότερες, αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που προσφέρουν οι δύο χώρες, αφού συνδυάζετε φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά». Ασος στο μανίκι είναι τα νησιά μας «που σας διαφοροποιούν από την Ιταλία και την Τουρκία, τους μεγάλους ανταγωνιστές σας», υπογραμμίζει. Στα αρνητικά μας ο κ. Tressel συγκαταλέγει τα κενά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την περιορισμένη ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, όπως του περιπατητικού, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία.


«Από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι Γερμανοί περιόρισαν τα ταξίδια στο εξωτερικό», διευκρινίζει ο βουλευτής των Πρασίνων, «γι’ αυτό σημειώθηκε μια πρωτοφανής άνθηση του εσωτερικού τουρισμού. Η άρνηση κάποιων Γερμανών να έλθουν φέτος στην Ελλάδα είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας». Ο ίδιος πάντως λέει: «Σχεδιάζω, εκτός απροόπτου, να κάνω διακοπές στη χώρα σας, όπως τα τελευταία πέντε χρόνια».

Πηγή:  ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails