AdSenseBanner

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η σημερινή Χερσόνησος είναι η συνέχεια της αρχαίας Χερσονήσου ή Χερρονήσου ή κατά θάλασσαν Λύττου...


Η Χερσόνησος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο και 2 χιλιόμετρα περίπου νότια από το Λιμάνι Χερσονήσου και είναι ένας τόπος που έχει ξεφύγει από το χαρακτηρισμό του χωριού καθώς αναπτύσσεται ραγδαία. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναιρεί τον παραδοσιακή του φυσιογνωμία αλλά ούτε την κοινωνική συνοχή που είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Η Χερσόνησος είναι γνωστή και σαν «Παλιά Χερσόνησος» σε αντιδιαστολή προς την «Νέα Χερσόνησο», τη γνωστή τουριστική πόλη.

Σύμφωνα με την ιστορία, η παραθαλάσσια Χερσόνησος (Χερόνησος) ήταν οικισμός που κτίστηκε κατά την Μινωική περίοδο. Ακμασε κατά τους Ρωμαικούς και Βυζαντινούς χρόνους, αλλά στη συνέχεια οι επιδρομές των πειρατών και ισχυροί σεισμοί κατά τον 5ο μ.Χ αιώνα, οδήγησαν τους κατοίκους στο εσωτερικό του νησιού. Ο νέος οικισμός κτίστηκε 2 χιλιόμετρα νότια από τα παράλια, στις πλαγιές του βουνού Χάρακας. Από εδώ οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρούν το πέλαγος και να εντοπίζουν τα πειρατικά καράβια πολύ πριν φτάσουν στις ακτές της Κρήτης. Αυτό τους έδινε αρκετό χρόνο για να κρυφτούν σε ασφαλή κρησφύγετα που δύσκολα θα εντόπιζαν οι πειρατές.
Η Χερσόνησος είναι γραφική και ήσυχη. Αν περπατήσετε στα στενά του χωριού θα θαυμάσετε τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια με τις αυλές γεμάτες λουλούδια, τα παλιά πηγάδια και τους ξυλόφουρνους. Η Χερσόνησος είναι γνωστή για την γραφική πλατεία της, μια στενόμακρη μεγάλη πλατεία με ταβερνάκια ολόγυρα και ένα σιντριβάνι στο κέντρο. Η πλατεία γεμίζει έντονη ζωή τα καλοκαιρινά βράδια. Ντόπιοι και τουρίστες γεμίζουν τις ταβέρνες για να γευτούν νόστιμες συνταγές της Κρητικής κουζίνας, να πιούν το κρασί της περιοχής και να διασκεδάσουν με την παρέα τους. Τα τελευταία χρόνια οι εστιάτορες οργανώνουν, κάθε Δευτέρα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, κρητική βραδιά με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς ενώ είναι πολύ γνωστά τα γλέντια που διοργανώνονται στο σημείο αυτό, τον Δεκαπενταύγουστο.

πηγή: http://www.pshers.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails