AdSenseBanner

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΗΠΑ-Ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου»


Σε μια εποχή που ο τουρισμός είναι τόσο ουσιαστικός και απαραίτητος για τη χώρα, το Γραφείο Ελληνικού Τουρισμού δεν θα μπορούσε να σκεφθεί καλύτερο τρόπο προαγωγής του. H ταινία, διαρκείας μιας ώρας, του Ρίτσαρντ Μπανγκς με τίτλο «Ελλάδα: Αναζήτηση των θεών», προβάλλει μερικά από τα πιο εξαιρετικά, σε ομορφιά και χάρη, μέρη ενταγμένα σ’ ένα μάθημα γύρω από τους θεούς και τις θεές της Ελληνικής μυθολογίας.

Το έργο, το οποίο ήδη έχει προβληθεί από τους Δημόσιους Τηλεοπτικούς Σταθμούς (PBS) στο Σιάτλ, Λος Άντζελες και Σικάγο, θα προβληθεί προσεχώς από 700 τηλεοπτικούς σταθμούς, η εμβέλεια των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 110 εκατομμύρια οικογενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε ο κ. Μπανγκς στη διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη το βράδυ, 25 Μαΐου.

Με ξεναγό την Αγάπη Στασινοπούλου, αδελφή της Αριάννας Χάφιγκτον, των προσώπων των αρχαίων θεών, όπως του Δία, της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, ο Ρίτσαρντ Μπανγκς ταξιδεύει τους θεατές του σε πλειάδα τοποθεσιών ανά την Ελλάδα.

Το γύρισμα της ταινίας που διήρκεσε δύο εβδομάδες, μας δήλωσε η σύζυγός του Λώρα Χάμπαρτ, η οποία είναι και παραγωγός της ταινίας, πήγε ομαλά, αν και δεν υπήρχε χρόνος για μια βουτιά μέσα στα πεντακάθαρα νερά.

Το οδοιπορικό της ταινίας συμπεριελάμβανε την Αθήνα, το Σούνιο, την Ιθάκη, τους Δελφούς, τα Μετέωρα και το όρος Όλυμπος.

Στην παρουσίαση της ταινίας ο κ. Μπανγκς χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «έναν τόπο πέρα από τον χρόνο, αυτοκρατορία, σκέψη και ιστορία». Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ο οποίος κάνει τον κόσμο να φαίνεται σαν ένα όνειρο…Βρίσκεις το δρόμο σου ενώ χάνεσαι». Είπε στο ακροατήριο ότι εμπνεύσθηκε για να ταξιδέψει εκεί από δεκάδες χιλιάδες γράμματα που έλαβε από Έλληνες όταν έκανε μία άλλη ταινία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Το κόστος της ταινίας ανέλαβε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο συνδιευθυντής δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος, Στέλιος Βασιλάκης, είπε ότι αν και τα ντοκιμαντέρ δεν είναι ο κεντρικός σκοπός του Ιδρύματος, υποστήριξαν την εργασία του κ. Μπανγκς επειδή παρουσιάζει «μία πολύ θετική εικόνα της Ελλάδας, ως ταξιδευτής δεν παρουσιάζει μία τυπική εικόνα της Ελλάδας».

Ο κ. Μπανγκς, ο οποίος ταξιδεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είπε ότι αυτό ήταν το τρίτο ταξίδι του στην Ελλάδα και εντυπωσιάσθηκε πολύ από τον Όλυμπο. Είπε ότι «πράγματι ο Όλυμπος μοιάζει στην κορυφή σαν θρόνος των θεών».

Στη σκηνογραφία ανάβασης στο βουνό ο κ. Μπανγκς κάθεται με το μπαστούνι του στο καταφύγιο των πεύκων, καθώς ψιχάλιζε. Είπε ότι «παγιδευτήκαμε σ’ μία έντονη βροχόπτωση με αστραπόβροντα, για τα οποία φημιζόταν ο θεός Δίας».

Ο κ. Μπανγκς και η σύζυγός του Χάμπαρτ αγάπησαν τόσο πολύ τους θεούς και την Ελλάδα που θα επιστρέψουν και πάλι τον Αύγουστο «για να ζήσουν τον δικό τους μύθο εκεί» για μία εβδομάδα σε νοικιασμένη βίλα στη Μύκονο. Πριν από την Ελλάδα η περιπέτεια τους θα τους οδηγήσει στην Ιταλία, στην Κροατία, Βοσνία και Κόστα Ρίκα.


Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails