AdSenseBanner

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΚΑΒΑΛΑ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΜΜΟΛΟΦΩΝ


Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, όταν όλη η ατμόσφαιρα αρχίζει να "μυρίζει" καλοκαίρι, όταν κάθε εικόνα "γεμίζει" με θάλασσα και ήλιο, με ατελείωτες αμμουδιές και χαλάρωση, με παιχνίδι και καλή παρέα, τότε, το μυαλό αρχίζει να ταξιδεύει. Σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς προορισμούς- μα σίγουρα εξόχου κάλλους- από τους πολλούς που διαθέτει η Ελλάδα.

Υπάρχουν κάποιες γωνιές, που πάντα αγαπά κάποιος ιδιαίτερα, που κρατά στην καρδιά του, ίσως γιατί την έχει συνδέσει με ξεχωριστές στιγμές, με μικρές αλλά όμορφες αποδράσεις από την καθημερινότητά.

Μια απ' αυτές τις γωνιές βρίσκεται 14 χλμ. από την Καβάλα, 40 χλμ. από τη Δράμα, 70 χλμ. από τις Σέρρες και 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τόσο απέχει η έδρα του Δήμου Ελευθερών, η Νέα Πέραμος (δυτικά του νομού Καβάλας), ένα ίσως από τα πλέον γνωστά τουριστικά μέρη, όχι μόνο του νομού Καβάλας αλλά ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας. Τι την κάνει να είναι τόσο ξεχωριστή; Η θάλασσά της και ιδίως οι ακτές της, οι ατελείωτες ακτές, οι βραβευμένες με "Γαλάζια Σημαία". Με μια λέξη, οι Αμμόλοφοι.

Αν δεν τούς έχει κάποιος ήδη επισκεφθεί, ίσως θα πρέπει να τούς εντάξει άμεσα στα σχέδιά του, για να διαπιστώσει από κοντά τα "δώρα" που ο Θεός και η φύση τόσο απλόχερα έχουν χαρίσει σ' αυτόν τον τόπο.

Οι Αμμόλοφοι είναι μια πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών, που εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. (ολόκληρη η ακτογραμμή του Δήμου Ελευθερών είναι 55 χλμ), με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό "στολίδι" της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ.

Στους Αμμόλοφους, εκτός του ότι μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια μαγευτική θάλασσα, μπορείτε ακόμη να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, ακόμα και να γευματίσετε ελαφρά σ' ένα από τα έξι οργανωμένα beach bars που υπάρχουν.

Μπορείτε ακόμη να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ ή απλώς να θαυμάσετε το τοπίο και τον καθαρό ορίζοντα, που όταν ο καιρός το επιτρέπει, διακρίνεται μέχρι και το Άγιο Όρος.

Για όσους πάλι αγαπούν την ηρεμία και είναι από τη φύση τους ρομαντικοί, οι Αμμόλοφοι σίγουρα θα τούς ικανοποιήσουν, με τους τρεις πανέμορφους κολπίσκους τους.

Για ένα ξεκούραστο και χαλαρωτικό μπάνιο, χωρίς ένταση και μουσική, μπορεί κάποιος να επιλέξει τον πρώτο κόλπο και συγκεκριμένα τις ακτές στη Χερσόνησο του Βρασίδα, απολαμβάνοντας το μπάνιο, στη σκιά του βυζαντινού κάστρου. Εδώ, τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν πανέμορφες εικόνες ξεκουράζοντας όλες τις αισθήσεις.

Αργά το μεσημέρι, μπορεί κάποιος να απολαύσει εκλεκτούς ψαρομεζέδες, σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλίτσας (απέχει μόλις δυο χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου Ελευθερών), να δοκιμάσει εκλεκτά κρασιά της περιοχής, αλλά και το αγνό τσίπουρο, που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους, που λειτουργούν τα καζάνια τους στον Δήμο.

Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλίτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα, αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλίτσα υπάρχει οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Ελευθερών, έπειτα από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής των Αμμολόφων, με τη σύμφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αναμόρφωσε ολόκληρη την περιοχή, δημιουργώντας νέες, ομοιόμορφες, ξύλινες λυόμενες κατασκευές, όπου στεγάζονται τα beach bars της περιοχής και δημιουργώντας χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Μάλιστα, μόλις πριν από τρία χρόνια, ο Δήμος κατάφερε να υπερκεράσει όλα τα εμπόδια και να φέρει στους Αμμόλοφους ρεύμα και νερό. Παλιότερα, οι γεννήτριες, τα εμφιαλωμένα νερά και οι γεωτρήσεις κάλυπταν τα όποια κενά.

Οι Αμμόλοφοι είναι ένα μέρος μαγικό. Αρκεί μόλις μια βουτιά -ακόμη και …νοερή- για να νιώσεις πως βρίσκεσαι στην "αγκαλιά" της θάλασσας.

Ακόμη και το σούρουπο, όταν το φως του φεγγαριού απλώνεται στην επιφάνεια της θάλασσας, η σαγήνη των Αμμόλοφων είναι ανεπανάληπτη. Ένα άστρο γίνονται κι αυτοί, στην απεραντοσύνη του σύμπαντος...

Το φυσικό περιβάλλον των Αμμόλοφων

Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμολόφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις (οικολογική, ιστορική-αρχαιολογική, γεωλογική-εδαφολογική, τουριστική κλπ) και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του τοπίου.

Ένα τοπίο, που παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών, διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπέλων και ελιάς και φυσικών υψωμάτων, που περικλείουν τα παραπάνω, καλυμμένων με βλάστηση (πουρνάρι και άλλους αείφυλλους θάμνους).

Στο σύνολο αυτό εντάσσονται, σχετικά αρμονικά, μερικές -μικρές στον αριθμό- κατασκευές παραθεριστικής κατοικίας και κάποια μικρά παρεκκλήσια. Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και, εκτός των καλλιεργειών των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαμηλά -ανθοφόρα και μη- φυτά και θάμνους, που φύονται επί των αμμοθινών και τα οποία χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

Η πανίδα της περιοχής είναι, επίσης, ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων, συντελώντας στη δημιουργία οικοσυστήματος, με αρμονική ισορροπία.

Τα νερά της θάλασσας εμφανίζουν μεγάλη καθαρότητα, είναι ρηχά, συνήθως ήρεμα τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους λόγους αυτούς ενδείκνυνται για κολύμβηση, θαλάσσια σπορ και ψάρεμα.

Η θαλάσσια αύρα, που πνέει -λόγω θέσης- συχνά στη περιοχή, κατά τους θερινούς μήνες, συντελεί στο φυσικό δροσισμό αυτής και στον μετριασμό των υψηλών θερμοκρασιών, κατά τις περιόδους καύσωνα.

Προσφορές για ξενοδοχεία στην Καβάλα

Κείμενο: του Β. Λωλίδη
Φωτογραφίες: Από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελευθερών

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails