AdSenseBanner

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Εγκαινιάζεται στις 17.05.10 το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου


Εγκαινιάζεται στις 17.05.10 το απόγευμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου, από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Η θεμελίωση του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου Σάμου έγινε τον Μάρτιο του 2003 και οι εργασίες ανέγερσης ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2005. Το έργο της έκθεσης του Μουσείου άρχισε τον Οκτώβριο του 2005 και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2009. Το έργο εντάχθηκε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συγχρηματοδοτήθηκε από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους με 5.454.145,66 ευρώ το κτίριο (ποσοστό 75% και 25% αντίστοιχα) και 2.002.127,66 ευρώ η έκθεση (ποσοστό 80% και 20% αντίστοιχα). Η απορρόφηση των πιστώσεων έφθασε το 100%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οικοδομήθηκε ένα σύγχρονο κτίριο, εμβαδού 2.500 τ.μ., από τα οποία τα 1.500 τ.μ. αποτελούν τους εκθεσιακούς χώρους, και τα υπόλοιπα, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες, γραφεία της Εφορείας και ακολούθως οργανώθηκε σ’ αυτό αρχαιολογική έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο Μουσείο, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές ανάγκες και αντιλήψεις.

Το κτίριο φιλοξενεί περί τις 3.000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), που προέρχονται από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο χώρο της αρχαίας πόλης της Σάμου και στην ύπαιθρο χώρα. Μέσα από τα αντικείμενα παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της υπαίθρου από την 5/4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση του νησιού στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα. Εξάλλου μέσα από τα εκθέματα και τα προγραμματιζόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παρουσιασθούν στους μικρούς επισκέπτες οι σπουδαίες πτυχές της ιστορίας του τόπου και του μοναδικού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε σ’ αυτή τη γωνιά της Ιωνίας. Αυτό θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ισχυρό εφόδιο για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, που ζουν σ’ αυτό το νησί αλλά και αυτών που το επισκέπτονται.

Πλεονέκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου. Ο χώρος αυτός σύντομα θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί σύμφωνα με εγκριθείσα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την πόλη του Πυθαγορείου, όσο και για ολόκληρο τον ακριτικό νομό Σάμου και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα αυξήσει την τουριστική κίνηση και θα συντελέσει στην οικονομική ευμάρεια του νησιού.

Επιπλέον μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος αλλά και του νεοϊδρυθέντος Βυζαντινού Μουσείου στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη, η Σάμος έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδείξει τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά από τους πρώιμους χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails