AdSenseBanner

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Τα μουσεία Φιλίππων και Θάσου ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους


Την ιστορία δύο σημαντικών αρχαίων κατοικήσεων, των Φιλίππων και της Θάσου, από τα προϊστορικά χρόνια και μέχρι τη βυζαντινή εποχή, αφηγούνται τα μουσεία των συγκεκριμένων περιοχών. Τα μουσεία Φιλίππων και Θάσου άνοιξαν και πάλι τις πύλες του για το κοινό στις αρχές Μαΐου, έπειτα από πολυετή "σιωπή".

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, κτίριο του 1962, έκλεισε τις πόρτες του για το κοινό στα μέσα της δεκαετίας του '90. Ο λόγος ήταν τα πολλά κτιριακά προβλήματα που αντιμετώπιζε και τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν. Οι εργασίες περιλάμβαναν- μεταξύ άλλων- την προσθήκη συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, τη στεγανοποίηση του κτιρίου, την τοποθέτηση σύγχρονων χώρων υγιεινής και την επίλυση του ζητήματος προσπελασιμότητας από τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στη συνέχεια έγιναν εργασίες επανέκθεσης των ευρημάτων της περιοχής. Οι δύο όροφοι του ανακαινισμένου πλέον μουσείου αποτελούν χώρους σχεδόν αδιάσπαστους. Τα ευρήματα που εκτίθενται στις αίθουσες παρουσιάζουν την ιστορία της περιοχής διαμέσου των αιώνων, από την προϊστορική κατοίκηση στην κοντινή θέση Ντικιλί-Τας, τη δημιουργία της αποικίας Κρηνίδες από κατοίκους της Θάσου το 359 π.Χ. και την ανάπτυξη της πόλης ως την κατάλυση του αρχαίου κόσμου.

Το έργο κτιριακής βελτίωσης και επανέκθεσης κόστισε 760.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας "Interreg IIIA/ Ελλάδα- Βουλγαρία". Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ζήσης Μπόνιας, επόμενος στόχος της Εφορείας είναι η προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τη βοήθεια των οποίων ο επισκέπτης θα ξεναγείται στους χώρους του μουσείου. Επίσης, σχεδιάζεται η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής.

Το διώροφο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου βρίσκεται στον Λιμένα. Απαρτίζεται από δύο τμήματα, το πρώτο του 1932 και τη νεότερη πτέρυγα που ολοκληρώθηκε το 2000. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επέκτασής του, το μουσείο παρέμενε κλειστό. Το 2004 άνοιξε για το κοινό μόνο ένα μικρό τμήμα του μουσείου, ενώ πλέον από τις αρχές Μαΐου είναι επισκέψιμο για το κοινό το σύνολο των αιθουσών.

Μέσα από τις 16 αίθουσές του, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστορία του νησιού, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη βυζαντινή εποχή, και να ενημερωθεί για τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τα ιερά, το θέατρο, τις καλλιέργειες και άλλα θέματα καθημερινής ζωής των αρχαίων κατοίκων. Από τα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζει ο περίφημος Κούρος των αρχών του 6ου αιώνα π.Χ., ακριβώς απέναντι από την είσοδο του μουσείου.

Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, το Μουσείο περιλαμβάνει έκθεση πολλαπλών χρήσεων, όπου γίνεται προβολή ταινιών για την ιστορία της Θάσου και της γλυπτικής τέχνης, και πωλητήριο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο από άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύντομα θα προστεθούν, εξάλλου, χώρος ανάπαυσης στον εξωτερικό περίβολο του μουσείου, καθώς και οθόνες πληροφόρησης του κοινού. Η επέκταση του μουσείου χρηματοδοτήθηκε από το Γ' ΚΠΣ και κόστισε 1.127.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails