AdSenseBanner

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τα αστέρια δεν κάνουν τα ξενοδοχεία



Τον μπελά του έχει βρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού με τις ασυμφωνίες στις διάφορες χώρες για την κατάταξη των καταλυμάτων
ΚΡΙΣΗ, κρίση, κρίση... Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τη βιώνουν διεθνώς, όχι μόνο λόγω της δραστικής μείωσης των εσόδων τους από την τρέχουσα οικονομική ύφεση αλλά και εξαιτίας του πλήγματος που έχει καταφέρει στην αξιοπιστία τους ο «πληθωρισμός των αστεριών». Ξενοδόχοι και παράγοντες της βιομηχανίας του τουρισμού μιλάνε για ένα παρωχημένο και αυθαίρετο σύστημα αξιολόγησης που δεν παρέχει πλέον καμία αξιοπιστίαπαρά μόνο επίδειξη δύναμης στους αδαείς και εύκολο «πρεστίζ».
Πόσων αστέρων είναι το ξενοδοχείο όπου μένετε; Η κατάταξη σε κατηγορίες με «αστέρια», ένα σύστημα που προέκυψε από την ανάγκη των ταξιδιωτών για αντικειμενική πληροφόρηση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις εγκαταστάσεις, τις ανέσεις και τις τιμές, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Η πιστοποίηση αυτή, η πλέον διαδεδομένη διεθνώς, θεωρείται αναξιόπιστη επειδή από χώρα σε χώρα διαφέρουν τόσο τα κριτήρια αξιολόγησης των ξενοδοχείων όσο και ο τρόπος εφαρμογής τους.





Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ανίκανος να εναρμονίσει τα διαφορετικά συστήματα «αστεροποίησης» λόγω διαφωνίας των διεθνών ξενοδοχειακών ενώσεων, έχει μπει σε μπελάδες προσπαθώντας να βρει τη χρυσή τομή που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

«Το σύστημα αξιολόγησης με τα αστέρια δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπόπαρά μόνο την εικόνα και το πρεστίζ του κάθε ξενοδοχείου απέναντι στους δυνητικούς πελάτες του. Κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από τα τέσσερα και πέντε αστέρια δεν διστάζουν να αυτοχαρακτηριστούν “εξάστερες”, “επτάστερες”, ακόμη και “δεκάστερες”.Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.Το “ταβάνι” αξιολόγησης είναι τα πέντε αστέρια» τονίζει ο Γκασάν Αϊντί, πρόεδρος του ΔιεθνούςΣυνδέσμου Ξενοδοχείωνκαι Εστιατορίων (ΙΗRΑ), του επιχειρηματικού οργανισμού που εκπροσωπεί τη βιομηχανία φιλοξενίας σε όλον τον κόσμο.


Με την άποψη του κ. Αϊντί συντάσσεται και η διευθύντρια της εταιρείας υπηρεσιών διεθνών εταιρικών ταξιδιών Χογκ Ρόμπινσον (ΗRG) Μάργκαρετ Μπόουλερ, η οποία υποστηρίζει ότι κάθε χώρα του κόσμου αξιολογεί διαφορετικά κάποιες παρεχόμενες υπηρεσίες. Π.χ., στη Γαλλία ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων έχει σχεδόν τη μισή χωρητικότητα ενός αντίστοιχου δωματίου σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων της γειτονικής Ισπανίας. Ενας συμβιβασμός φαίνεται πάντως στον ορίζοντα. «Πριν από λίγες εβδομάδες επτά ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν σε ένα κοινό σύστημα πιστοποίησης» λέει ο κ. Αϊντί.

«Savoy» - Η λονδρέζικη πολυτέλεια που αντέχει στον χρόνο
ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Σαβόι» του Λονδίνου, που άνοιξε τις πύλες του στις 6 Αυγούστου 1889, θεωρήθηκε στην εποχή του το πλέον πολυτελές του κόσμου. Σχεδιασμένο από τον βρετανό αρχιτέκτονα Τόμας Κόλκατ, προσέφερε πανοραμική θέα στον Τάμεση και μια σειρά ανέσεις που για την εποχή εκείνη ήταν σχεδόν ανήκουστες. Ηταν το πρώτο ξενοδοχείο που διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτρικούς ανελκυστήρες και το μοναδικό που παρείχε ξεχωριστό λουτρό σε καθένα από τα 67 δωμάτιά του. Ο ιδιοκτήτης του, βρετανός ιμπρεσάριος Ρίτσαρντ ντ΄ Οϊλί Καρτ, έστρωσε τους χώρους του ξενοδοχείου με το πιο ακριβό μάρμαρο της αγοράς και διέταξε να υπάρχει επί 24ώρου βάσεως ζεστό νερό σε όλα τα δωμάτια.


Υπερήφανοι για το «μηδέν»!

ΥΠΑΡΧΕΙ μόνο ένα ξενοδοχείο στον κόσμο που δεν έχει ούτε ένα «αστέρι» ύστερα από επιθυμία των ίδιων των ιδιοκτητών του. Το ξενοδοχείο «Νουλ Στερν» («Νull Stern Ηotel») βρίσκεται στην πόλη Σεν Γκάλεν της Ελβετίας και είναι τόσο υπερήφανο για την παντελή έλλειψη ανέσεων που προσφέρει ώστε το διαφημίζει κιόλας.
Ιδιοκτήτες του είναι τα αδέλφια Πάτρικ και Φρανκ Ρίκλιν, δύο Ελβετοί που μετέτρεψαν ένα παλιό πυρηνικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε φθηνό κατάλυμα. Στα δωμάτια δεν υπάρχει τηλεόραση και μπάνιο, ούτε καν παράθυρα. Τιμή διανυκτέρευσης: 20 ευρώ για κάθ
 ε άτομο.

Με θέα εκατομμυρίων αστέρων

ΤΟ 2012 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο, το Galactic Suite Space Resort. Η διαμονή για τρία βράδια θα κοστίζει 3 εκατ. ευρώ, τιμή στην οποία θα περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ενοίκων του, διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Ηδη περισσότερα από 200 άτομα έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής την επιθυμία να φιλοξενηθούν στο διαστημικό ξενοδοχείο.

πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails