AdSenseBanner

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ


Από τον Βόλο ανοίγουν πανιά για το μεγάλο τους ταξίδι στις θάλασσες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ιστιοφόρα όλων των τύπων, από 17 χώρες, που θα λάβουν μέρος στην Ιστιοδρομία Tall Ships "Ιστορικές Θάλασσες 2010".

Η πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας έχει επιλεγεί ως η πόλη εκκίνησης του αγώνα, που θα αναπτυχθεί σε τέσσερα σκέλη, με σταθμούς σε ισάριθμα λιμάνια (Βόλος, Βάρνα, Κωνσταντινούπολη και Λαύριο).

Συγκεκριμένα, στις 12.05.10 το μεσημέρι, τα ιστιοφόρα θα ανοίξουν πανιά, με σημείο εκκίνησης τα νότια της νόσου Σκιάθου, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, για έναν μοναδικής ομορφιάς αγώνα, που διοργανώνει η "Sail Training International", ένας παγκόσμιος οργανισμός που είχε προταθεί το 1997 για το Νόμπελ Ειρήνης, χάρη στην πολυετή δράση του και τη συνεισφορά του στη συναδέλφωση των λαών και την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ νέων από όλες τις χώρες του κόσμου.

Η φιλοξενία της ιστιοδρομίας "Ιστορικές Θάλασσες" συνδυάζεται με πληθώρα αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται και οι πλόες της Αργούς στο λιμάνι του Βόλου. Μάλιστα, η Αργώ, αντίγραφο του αρχαίου πλοίου, που κατασκευάστηκε βάσει περιγραφών και απεικονίσεων του αρχαίου πρωτοτύπου, θα αποτελέσει το πλοίο προπομπό, κατά τον τελετουργικό απόπλου των μεγάλων ιστιοφόρων, στην αυριανή έναρξη της ιστιοδρομίας.

Οι ιστιοδρομίες ιστιοφόρων πλοίων (Tall Ships) είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο γεγονός οργανωμένο από τη "Sail Training International", που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, στα ευρωπαϊκά ύδατα. Κάθε χρόνο παίρνουν μέρος 70 έως 100 πλοία, από 15-20 χώρες, τα οποία έχουν πλήρωμα 5.000-6.000 νέων, από 30 διαφορετικές χώρες.

Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης, όπως και των προηγούμενων που διοργανώθηκαν στο παρελθόν, είναι να παράσχει μια ευκαιρία στους νέους, να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, γι' αυτό και το 50% του πληρώματος του πλοίου, πρέπει να είναι ηλικίας 15-25 ετών.

Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν στα μέσα του 1950. Η ιδέα ενός διεθνούς αγώνα δρόμου για ιστιοναυτική εκπαίδευση (sail training), επανδρωμένη από πληρώματα που προέρχονται από εκπαιδευόμενους δόκιμους και ναυτικούς υπό κατάρτιση, συζητήθηκε για πρώτη φορά, ανεπίσημα, το 1953. Η Επιτροπή καθορίστηκε και σχέδια πραγματοποιήθηκαν για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Torbay, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Λισσαβόνα, στην Πορτογαλία, τον Ιούλιο του 1956.

Αυτή η διοργάνωση προανήγγειλε την "αυγή" μιας νέας εποχής για τα ιστιοφόρα πλοία. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, δεδομένου ότι, πολλά νέα ιστιοφόρα πλοία κατασκευάστηκαν, καθώς και του ότι πολλά ιστιοφόρα πλοία έχουν υποστεί μετατροπές, ο στόλος που συμμετέχει στους αγώνες στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από 20 μόνο πλοία, το 1956, σε ορισμένες φορές πολύ πάνω από 100 πλοία, σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις οδήγησαν σε δύο σημαντικές εξελίξεις: πρώτον, τη δημιουργία εθνικών οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και δεύτερον την ανάπτυξη πολλών άλλων αναμετρήσεων, γεγονότων και φεστιβάλ.

Πολλές αναμετρήσεις γύρω από το Βόρειο Ατλαντικό πραγματοποιήθηκαν τα έτη: 1964, 1976, 1984, 1992, 2000 και 2009. Η αμερικανική "Sail Training Association" διεξάγει ετήσιο αγώνα, που σήμερα προσελκύει έναν στόλο περίπου 10-15 σκάφων. Το 1997, διοργανώθηκε μία αναμέτρηση στα ύδατα που περιβάλλουν Ιαπωνία και το 2002 διεξήχθη ένας ακόμη αγώνας, σε ύδατα γύρω από την Κορέα. Ειδικοί αγώνες έχουν οργανωθεί, επίσης, για μικρότερα σκάφη στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK's Association of Sea Training Organisations), αλλά και στην περιοχή της Σκανδιναβίας (π.χ. η ετήσια σκανδιναβική αναμέτρηση που περιλαμβάνει Νορβηγία, Σουηδία και Δανία).

Η ανάπτυξη των αγώνων είχε ως αποτέλεσμα και την παράλληλη ανάπτυξη των θαλάσσιων φεστιβάλ, ορισμένα από τα οποία συμπεριλαμβάνουν αγώνες ιστιοφόρων πλοίων.

Οι αγώνες Tall Ships Races στη Βόρεια Ευρώπη πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι (Ιούλιο/Αύγουστο), με κυκλική εναλλαγή των θαλάσσιων περιοχών: Βόρεια Ιβηρική χερσόνησο και ακτές τού Ατλαντικού, Βόρεια Θάλασσα και Βαλτική. Περιλαμβάνουν τέσσερα ή πέντε λιμάνια φιλοξενίας κάθε φορά και προσελκύουν έναν στόλο 8 - 100 και πλέον εκπαιδευτικών ιστιοφόρων Tall Ships από 20 - 30 χώρες, 6.000 - 8.000 εκπαιδευόμενα μέλη πληρώματος από 30 - 50 χώρες, ένα εκατομμύριο επισκέπτες κατά μέσο όρο σε κάθε λιμάνι φιλοξενίας και γύρω στους 300 - 400 εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι Ιστιοδρομίες των Tall Ships στη Μεσόγειο και τις γειτονικές θάλασσες είναι μια νέα σειρά ετήσιων διοργανώσεων, που πραγματοποιείται την άνοιξη ή το φθινόπωρο, με κυκλική εναλλαγή των θαλάσσιων περιοχών: Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, Αδριατική και Κεντρική Μεσόγειος, Δυτική Μεσόγειος. Αυτές οι διοργανώσεις περιλαμβάνουν τέσσερις λιμένες φιλοξενίας κάθε φορά και η πρώτη διοργάνωση αυτού του τύπου είναι η Ιστιοδρομία Tall Ships "Ιστορικές Θάλασσες 2010".

Διαδρομή αγώνα και τα λιμάνια υποδοχής

Η Ιστιοδρομία των Tall Ships "Ιστορικές θάλασσες" θα αποτελείται από τρεις αγώνες, χωρίς τμήμα ελεύθερης πλοήγησης (cruise-in-company). Όλοι οι αγώνες θα είναι "Κατηγορίας 2", όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της "Sail Training International Racing and Sailing Rules".

Ο πρώτος αγώνας ξεκινάει, αύριο, από το Βόλο. Με τα νησιά των Σποράδων στα αριστερά του, ο στόλος θα κατευθυνθεί, μέσω μιας σειράς στιγμάτων πλοήγησης (waypoints), προς ένα τελικό στίγμα, δυτικά της εισόδου των Δαρδανελίων, σε απόσταση περίπου 160 μιλίων.

Τα πλοία θα κάνουν ανάπαυλα σ' αυτό το στίγμα και θα σταματήσουν την αγωνιστική διαδρομή. Θα τούς επιτραπεί να περάσουν μέσα από τη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόσπορο, με τις μηχανές τους, και θα έχουν 60 ώρες στη διάθεση τους για να φθάσουν στο στίγμα εκκίνησης του δεύτερου σκέλους του πρώτου αγώνα στη Μαύρη Θάλασσα, σε απόσταση περίπου 170 μιλίων.

Κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου των 60 ωρών, τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν όπου επιθυμούν, να ανεφοδιαστούν - αλλά χωρίς να πάρουν πλήρωμα - και να ξεκουραστούν. Δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν τον αγώνα νωρίτερα των 60 ωρών και πρέπει να τερματίσουν την αγωνιστική διαδρομή, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, μέχρι τις 21 Μαΐου.

Έπειτα από τέσσερις μέρες εορταστικών εκδηλώσεων, ο στόλος θα αποπλεύσει από τη Βάρνα στις 24 Μαΐου, ημέρα της Εθνικής Εορτής της Βουλγαρίας και θα ξεκινήσει τον δεύτερο αγώνα. Αυτός ο αγώνας, θα περάσει έναν αριθμό στιγμάτων διαδρομής, καλύπτοντας απόσταση 200 μιλίων, μέχρι τη βόρεια είσοδο του Βοσπόρου, όπου θα τερματίσει στις 27 Μαΐου.

Ο στόλος κατόπιν, θα συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, για άλλες τέσσερις ημέρες εορταστικών εκδηλώσεων. Θα αποπλεύσει από εκεί, στις 30 Μαΐου και θα διαπλεύσει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια, μέχρι το σημείο εκκίνησης του τρίτου αγώνα.

Ο τρίτος αγώνας θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα κατευθυνθεί νότια προς το Λαύριο στην Ελλάδα, αφήνοντας τα νησιά των Κυκλάδων Μύκονο και Νάξο στα αριστερά του.

Ο τρίτος αγώνας θα έχει μήκος 220 μιλίων και θα τερματίσει έξω από το Λαύριο στις 4 Ιουνίου. Εδώ, ο στόλος θα παραμείνει ελλιμενισμένος μέχρι τις 7 Ιουνίου, οπότε τα πλοία θα διασκορπιστούν, ελεύθερα να επιστρέψουν στις βάσεις τους ή να συνεχίσουν σε άλλες εκδηλώσεις.

Κείμενο: του Αποστόλη Ζώη

πηγή: ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails