AdSenseBanner

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Τουρισμός:«Καμπανάκι» για σεζόν μόνο 45 ημερών στον τουρισμό



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
seitanid@gmail.com
Με τις πρώτες επιβεβαιωμένες κρατήσεις να αρχίζουν από τα μέσα Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων της Χαλκιδικής ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες τους μετά τις 15 Μαΐου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τους χειρότερους οιωνούς.

Με βάση τις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχονται από Ελληνες, αλλά και αλλοδαπούς -κυρίως Βαλκάνιους- είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη και εκτιμάται πως θα διαρκέσει μόλις 45 ημέρες.
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που παραδοσιακά αποτελούσε το πρώτο καλό τριήμερο της σεζόν, δεν έχει δώσει ακόμη σημεία… ζωής, με τις κρατήσεις να είναι ελάχιστες. Αρκετοί επιχειρηματίες προσπαθούν να κλείσουν, έστω και στο «παρά πέντε», συμφωνίες με τουριστικά γραφεία της ανατολικής Ευρώπης, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ζητούν χρήματα προκαταβολικά, τα οποία κανείς δε δίνει…

Με το βλέμμα στη Ρωσία

Αντίθετα, οι μεγάλες μονάδες έχουν προσανατολίσει τη στρατηγική τους στη ρωσική αγορά, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθώς το όνομα «Ελλάδα» διατηρεί την αίγλη του, σε αντίθεση με τις εντυπώσεις που αφήνουν στη δυτική Ευρώπη οι ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αποτέλεσμα είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν να μην μπορεί να επωφεληθεί από την αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (η παγκόσμια οικονομία, έχοντας εισέλθει νωρίτερα από την ελληνική σε ύφεση, βρίσκεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 σε φάση ανάκαμψης), ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος που αναμένεται να καταγράψει και αυτό το καλοκαίρι η Τουρκία, η Τυνησία και η Κροατία.

«Οι προοπτικές του 2010 για τον ελληνικό τουρισμό κάθε άλλο παρά ευοίωνες αναμένονται. Γενικά, το 2010 αναμένεται να είναι το ίδιο -αν όχι περισσότερο- δύσκολο με το 2009», τονίζει σε πρόσφατη έκθεσή του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Ανω του 10%

«Η μείωση στις προκρατήσεις από την Αγγλία και τη Γερμανία, βασικούς πελάτες μας, εξακολουθεί να ξεπερνά το 10%, ενώ η Τουρκία και η Τυνησία καταγράφουν αύξηση 20%», τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης. «Το φτηνό δολάριο και η αρνητική εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό έχουν βαλτώσει την τουριστική αγορά. Οδηγούμαστε σε μια περιορισμένη, χρονικά, τουριστική περίοδο», προσθέτει.

Η περικοπή των αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις τσάρτερ αναμένεται να δυσκολέψει την προσέλκυση τουριστών με προσφορές της τελευταίας στιγμής.

Αρνητικά μηνύματα

Τα αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό πυκνώνουν. Το ΙΤΕΠ αναφέρει ότι η μείωση από τη Γερμανία αγγίζει το 10%, εξαιτίας κυρίως της άσχημης εικόνας που παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ για τη χώρα μας (ταραχές, δεινή οικονομική κατάσταση κ.λπ.), ενώ η μείωση από τη Μεγάλη Βρετανία κινείται σε μονοψήφια νούμερα (-7%). Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία κλπ.).

«Σε ό,τι αφορά όμως τις τελευταίες, η αύξηση αν και θεαματική (π.χ. Ρωσία +20% στις κρατήσεις), σε απόλυτα μεγέθη δεν καταφέρει να καλύψει τη μείωση από τις παραδοσιακές μας αγορές», σημειώνει στην ίδια έκθεση το ΙΤΕΠ και προσθέτει: «Αυξημένες αναμένεται να είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως δύσκολα θα μπορέσουν να ισοσταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες εσόδων που θα έχει υποστεί ο κλάδος έως τότε. Συμπερασματικά, ο αλλοδαπός τουρισμός ενδέχεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2009 ή ακόμη και να σημειώσει μικρή θετική μεταβολή, εξαιτίας της χαμηλής βάσης σύγκρισης με το προηγούμενο έτος. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι δε θα καλυφτούν οι ζημιές του έτους αυτού».

Διακοπές σε φίλους

Μειώσεις αναμένεται να παρουσιάσει και ο εσωτερικός τουρισμός, αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και οι μισθοί υφίστανται περικοπές. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα θα μειωθούν το 2010 κατά 0,8% ή κατά 1,4%, κάμψη που αναμένεται να επηρεάσει και τις δαπάνες των Ελλήνων το φετινό καλοκαίρι.

«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και των ναύλων, κάνουν το κόστος των διακοπών δυσβάσταχτο. Οι Ελληνες καταναλωτές αναμένεται να στραφούν φέτος σε προορισμούς όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους, για να περιορίσουν το κόστος των διακοπών τους, ενώ θα κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή, για να τύχουν καλύτερες τιμές», επιβεβαιώνει το ΙΤΕΠ.

πηγή: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails