Ο φυσικός πλούτος, η ιστορία και ο πολιτισμός σμίγουν στα υπόγεια αυτά παλάτια, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μνημείων και ανήκουν στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας.
Θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως έργα του ανθρώπου ή της φύσης, με παγκόσμια αξία από άποψη ιστορική, αισθητική, εθνολογική, ανθρωπολογική ή παλαιοανθρωπολογική.
Επίσης, είναι αναπόσπαστο τμήμα και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, της αρχαιότερης πηγής της ευρωπαϊκής ιστορίας, που απειλείται σοβαρά με καταστροφή.
Ο σύλλογος "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα", με έδρα την Καρδίτσα, είναι ο μοναδικός εθελοντικός φορέας στο νομό με εμβάθυνση στη σπηλαιολογία. Με πολυετή προσφορά στην εξερεύνηση και μελέτη των σπηλαίων, η "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα" έχει δημιουργήσει μια πλούσια βάση δεδομένων.
Ορισμένα από τα πιο γνωστά -μεταξύ άλλων- σπήλαια της περιοχής είναι το Καταφύλλι και το Κοτρόνι στο δήμο Αχελώου, τα Λάμια και Κατσαρού στην κοινότητα Αθαμανών, η Παλαιόλακα και το σπήλαιο του Πατιπά στο δήμο Αργιθέας, η Αετοφωλιά και η Σπλίτσα στο δήμο Ιθώμης, η Χιονάτη και το Γκρέμι στο δήμο Ιτάμου, η Δαφνοσπηλιά και το Κάστρο στο δήμο Καλλιφωνίου, οι Κουδουνότρυπες και το σπήλαιο του Μάκου στο δήμο Μενελαΐδας, η Κρύα Βρύση στο δήμο Μητρόπολης, η Δρακότρυπα και το σπήλαιο του Αράπη στο δήμο Μουζακίου, τα σπήλαια του Καϊμακιά και του Γάκη στο δήμο Νευρόπολης, τα Δρακάκια και το Αστέριο στο δήμο Παλαμά, το Λημέρι και του Καλογερογιάννη στο δήμο Πλαστήρα, τα σπήλαια του Κακούκα του Πατριάρχη στο δήμο Ρεντίνας και ο Κατάχλωρος και το Λεόντειο στο δήμο Ταμασίου.
Στο εσωτερικό τους ο επισκέπτης θα αντικρίσει θαυμαστά έργα της φύσης, όπως σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες, κολώνες, εκκεντρίτες και μαργαριτάρια σπηλαίων.
Σε ορισμένα δε, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε τοπία με λίμνες και υπόγεια ποτάμια. Σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία και σχετική υγρασία, σε σχεδόν απόλυτη ησυχία και έλλειψη φωτός απαντώνται πολλά είδη πανίδας, όπως νυχτοπεταλούδες, σαλιγκάρια, δολιχόποδα, ψευδοσκορπιοί, αράχνες, νυχτερίδες και σαλαμάνδρες, ένας κόσμος άγνωστος σε πολλούς.
Σύμφωνα με τη "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα", για την καλύτερη περιήγηση σε ορισμένα απ' αυτά τα σπήλαια συχνά απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός και γνώση για την εύστοχη χρησιμοποίησή του.
"Η ανάγκη για την προσωπική μας ασφάλεια είναι αυτονόητη, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάντα την τάση να αναλογιζόμαστε την επίδρασή μας στη φύση. Τα σπήλαια αποτελούν εύθραυστα οικοσυστήματα και η εισβολή μας στο παρθένο αυτό κόσμο επιδρά άμεσα στο περιβάλλον του, γι' αυτό η προστασία τους προέχει των υπολοίπων δραστηριοτήτων", τονίζουν τα μέλη της παραπάνω κοινότητας.
"Για να είναι λοιπόν η επίσκεψη μια ασφαλής και ευχάριστη εμπειρία- διευκρινίζουν- με τον ελάχιστο αντίκτυπο στο σπήλαιο, οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να ζητούν καθοδήγηση από έμπειρο σπηλαιολόγο ή να παρακολουθήσουν σεμινάρια που προσφέρονται στα Σπηλαιολογικά Σωματεία".
Η "Σπηλαιολογική και Ορειβατική Κοινότητα" αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι δεν θα είμαστε οι τελευταίοι επισκέπτες και "δεν παίρνουμε παρά μόνο φωτογραφίες, δεν σκοτώνουμε παρά μόνο το χρόνο μας και δεν αφήνουμε ίχνη".
Κείμενο: Αποστόλη Ζώη
πηγή: ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου